in

M. Κάτσης στο Kontra Channel: το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι υπαρκτό και οι ευθύνες Μητσοτάκη απαράγραπτες


M. Κάτσης στο Kontra Channel: το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι υπαρκτό και οι ευθύνες Μητσοτάκη απαράγραπτες
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel βρέθηκε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, όπου και τοποθετήθηκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Πριν από αυτό, αναφερόμενος στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σχολίασε ότι αυτή είχε έντονα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, καθώς το τρίπτυχο ψωμί, παιδεία, ελευθερία, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Το ψωμί είναι απλησίαστο, η νέα γενιά αποκλείεται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση για να κατευθυνθεί στα ιδιωτικά ιδρύματα, ενώ η ελευθερία πλήττεται από το predator και τις παράνομες παρακολουθήσεις.
Ως προς το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκίνησε λέγοντας ότι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει το Predator στην Ελλάδα, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά το λειτουργούν κάποιοι ιδιώτες που δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Η ομάδα κυβερνοασφάλειας της Google τον Μάϊο του 2022 όμως, επισήμανε προς τους χρήστες της ότι υπάρχουν αγορές του predator από κυβερνήσεις ή κυβερνητικούς φορείς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το όνομα της Ελλάδας. Επίσης ο ίδιος ο Ταλ Ντίλιαν, ο Mr. Predator, σε συνέντευξη του στο Forbes τον Αύγουστο του 2019, αναφέρει ως πελάτες του κυβερνήσεις και όχι ιδιώτες. «Το Predator είναι ένα υπερόπλο, δεν μπορεί ένας ιδιώτης να έχει πρόσβαση στην αγορά ενός υπερόπλου. Δηλαδή δεν μπορεί ένας ζάμπλουτος επιχειρηματίας να αγοράσει ένα F-16 επειδή έχει τα λεφτά να το αγοράσει» σχολίασε δεικτικά ο Μ. Κάτσης.
Σε ότι αφορά τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ο βουλευτής τόνισε ότι πέρα από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών η οποία μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, υπάρχει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπου έχει τη δυνατότητα να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να ελέγξει την εταιρεία INTELEXA, από τη στιγμή που με τη δράση της παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR). Άρα η εν λόγω Αρχή, έχει από το Σύνταγμα την αρμοδιότητα να ελέγξει την εταιρεία, και εφόσον στοιχειοθετείται να της επιβάλει ένα βαρύτατο πρόστιμο που θα την κάνει ακόμα και να αποχωρήσει από τη χώρα.
Η κυβέρνηση αντί να προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επικαλείται την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Μία επιτροπή δηλαδή που δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ως θεσμικό αντίβαρο, αλλά φτιάχτηκε από τη σημερινή κυβέρνηση με το νόμο του επιτελικού κράτους. Επικεφαλής της ορίστηκε με φωτογραφικά κριτήρια ο κ. Μπίνης, ο οποίος ήταν συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη όταν αυτός ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όταν λοιπόν ζητήθηκε από τον κ. Μπίνη να προχωρήσει στον έλεγχο της υπόθεσης και στην αξιολόγηση των στοιχείων, αυτός παραιτήθηκε.
Κλείνοντας ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε ότι δύο μέρες πριν γίνει η καταγγελία Ανδρουλάκη για την παράνομη παρακολούθηση του, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε νομοσχέδιο που είχε φέρει για την τεχνητή νοημοσύνη, είχε εξαιρέσει από τις ασφαλιστικές δικλίδες για τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ΕΥΠ, με την αιτιολογία ότι προχωρούν και σε απόρρητες συμβάσεις. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αυτές οι απόρρητες συμβάσεις να περνούν από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, όπου συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, διασφαλίζοντας έτσι και την δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και τον απόρρητο χαρακτήρα τους, η κυβέρνηση απάντησε βάζοντας στο ρόλο του ελεγκτή την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. «Πολλές συμπτώσεις μαζεύονται. Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη είναι απαράγραπτες» τόνισε ο Μάριος Κάτσης κλείνοντας.