in

Το Στίγμα | Μείζον θέμα και στην Ήπειρο από τα κόκκινα δάνεια και την ασυδοσία των funds

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε ξαφνικά από πολλούς το τελευταίο διάστημα, αν και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα τελευταία χρόνια. Και όμως ελάχιστοι μιλούσαν. Η προ ημερών όμως εικόνα μιας διαλυμένης πόρτας δανειολήτριας (και μάλιστα από τσεκούρι) που το δάνειό της κοκκίνησε και έχασε το σπίτι της στον πλειστηριασμό δεν τιμά κανένα μας. Πολύ περισσότερο μια ευνομούμενη Πολιτεία που θέλει να υπάρχει Κράτος Δικαίου και όχι ασυδοσία, εν προκειμένω, των ανθρώπων των funds.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα σοβαρό και διαπερνά κόμματα και παρατάξεις και το βλέπουμε και στην Ήπειρο και σε απλούς πολίτες και σε επιχειρήσεις. Πολλές φορές έχει επισημανθεί στο παρελθόν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Προφανώς να διαχωρίσουμε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, είναι σε ευάλωτες κατηγορίες, κλπ από τους μπαταχτσήδες και όσους συνειδητά «κοκκίνησαν» τα δάνειά τους για να τύχουν ευεργετικών παρεμβάσεων από την Πολιτεία.

Ο κίνδυνος της νέας γενιάς κόκκινων δανείων είναι μπροστά μας και δημιουργείται εξαιτίας της αύξησης του κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων. Παράλληλα όμως έχουμε τα κόκκινα δάνεια των προηγουμένων ετών της οικονομικής ευμάρειας.

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή όμως είναι λύση στο πρόβλημα. Η λύση πρέπει να είναι άμεση και βιώσιμη που θα διορθώνει τον υπάρχοντα πτωχευτικό κώδικα και τον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς είμαστε ενώπιον ενός πολύ σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που θα γίνεται και πολιτικό. Όσοι έχουμε εμπειρία από συζητήσεις με funds ξέρουμε ότι λειτουργούν ανεξέλεγκτα και σε πλήρη ασυδοσία, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως δεν απαντούν ούτε καν τυπικά στα αιτήματα για ρυθμίσεις. Αυτό το έχουν διαπιστώσει πολλοί συμπολίτες μας και στην Ήπειρο. Και εάν…δεήσουν να απαντήσουν θέλουν μεγάλα ποσά για να εκκινήσει η διαδικασία της όποιας συζήτησης, όχι διαπραγμάτευσης, ενώ δεν υπάρχει από την πλευρά τους καμία δέσμευση από το περιεχόμενό οποιασδήποτε ρύθμισης.

Άρα, εδώ άμεσα χρειάζεται παρέμβαση κυβερνητική για την ασυδοσία των funds και των servicers και εφαρμογή πολιτικών προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και επανασχεδιασμός του υφιστάμενου πλαισίου για να υπάρξει δυνατότητα πραγματικής ρύθμισης των χρεών των πολιτών

Και αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, διότι ο κίνδυνος να δούμε σκηνές από την Ισπανία με τις μαζικές εξώσεις πολιτών από τα σπίτια τους όπως πριν χρόνια είναι υπαρκτός.

 

Ώρα ευθύνης για ευρύτερες συνεργασίες και στην Ήπειρο

Βρισκόμαστε λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το μείζον στις εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 είναι η αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων, που βρίσκονται τοποθετημένοι στην πολιτική αντίληψη του σεβασμού της λαϊκής εντολής, των αρχών της επικουρικότητας και εγγύτητας, της αποκέντρωσης, του δημοκρατικού προγραμματισμού, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της ενεργοποίησης και ουσιαστικής συμμετοχής κάθε πολίτη, της προστασίας των αδύναμων συμπολιτών μας, της δημιουργίας πολιτικών στήριξης του παραγωγικού ιστού, της περιβαλλοντικής διάστασης και των δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, της επίτευξης της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, της στήριξης των νέων ανθρώπων, της ενίσχυσης της γυναικείας ανεξαρτησίας και δημιουργικότητας απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας, της κάλυψης και προστασίας της αναπηρίας. Έχοντας ως βάση τις παραπάνω αρχές προγραμματικής σύγκλισης, είναι απαραίτητη όσο ποτέ η σύμπραξη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου τόσο στην περιφέρεια όσο και στους κεντρικούς δήμους. Στη διαδικασία αυτή δεν χωρούν ούτε παλιές αντιπαραθέσεις ούτε προσωπικές τακτικές ούτε παραγοντισμοί ούτε καπελώματα. Οι καιροί απαιτούν σύνθεση, συναίνεση, διάλογο με την κοινωνία και δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Με αφορμή την Κιβωτό του Κόσμου

Η πρόσφατη επικαιρότητα και με φόντο την Κιβωτό του Κόσμου, φέρνει αναπόφευκτα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και το θέμα της παιδικής προστασίας και τα μεγάλα ελλείμματα στην πρόληψη. Άρα απαιτείται ένας ανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων της παιδικής προστασίας και ενίσχυση των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων που λειτουργούν στους Δήμους με τις ειδικότητες που απαιτούνται προκειμένου να ανταποκριθούν στον διεπιστημονικό τους ρόλο.