Πέρασε ένας χρόνος που έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος, ο πολιτικός, ο υπερασπιστής, Δημήτρης Τσοβόλας και μέρα με τη μέρα φαίνεται το κενό που άφησε ο θάνατός του, τέτοιες μέρες πέρυσι τον Φεβρουάριο. Η οικογένειά του, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνοδοιπόροι, σύντροφοι και συνάδελφοί του θα τον τιμήσουν την προσεχή Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ. στο Πρώτο Νεκροταφείο, όπου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνό του.
Η ΔΦ ενθυμείται τον αποχαιρετισμό του Δικηγορικού Συλλόγου πέρυσι που έχει ιδιαίτερη αξία: «Ο δικηγορικός κόσμος είναι από σήμερα φτωχότερος», επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απώλεια του Δημήτρη Τσοβόλα. Ειδικότερα, ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διαπρεπούς συναδέλφου Δημήτρη Τσοβόλα. Ο εκλιπών είχε πολυετή και ευδόκιμη δικηγορική δράση. Υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διετέλεσε εξέχον μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Συλλόγου μας. Το στίγμα του θα παραμείνει ανεξίτηλο στην ποινική δικηγορία, που με συνέπεια υπηρέτησε. Ο δικηγορικός κόσμος είναι από σήμερα φτωχότερος. Ο Δημήτρης Τσοβόλας, διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας καθ’ όλη την μεταπολιτευτική περίοδο, υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος τις δημοκρατικές αρχές και αγωνίστηκε για την καθιέρωση και εμπέδωση των δημοκρατικών ελευθεριών στην πατρίδα μας». Και καταλήγει λέγοντας πως «το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. εκφράζει τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, το Ειδικό Δικαστήριο, το ΔΗΚΚΙ και η επιστροφή στη δικηγορία – Τι είχε πει για το «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα»
Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Στην συνέχεια εξελέγη Βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.
Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989.
Το Μάιο του 1991 παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και τον Ιανουάριο του 1992 καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Ιδιαίτερα μαχητικός στη διάρκεια της δίκης, αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.
Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ γιατί διαφώνησε ιδεολογικά και πολιτικά και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).
Το ΔΗΚΚΙ μπήκε στη Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή, ενώ το 2004 πρότεινε την διάλυση του κόμματος, η οποία και αποφασίστηκε στο Συνέδριο της 30-10-2004. Από τότε επέστρεψε στη δικηγορία, ενώ βρισκόταν πάντοτε στο προοδευτικό στρατόπεδο.
Από τις τελευταίες υποθέσεις που ανέλαβε ήταν αυτή της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, της οποίας ήταν συνήγορος στη δίωξή της για το σκάνδαλο Novartis.
Με το σκάνδαλο Novartis είχε ασχοληθεί άλλωστε και ως συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Τι είχε πει για το περιβόητο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα»
Ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε συνδεθεί έντονα με την περιβόητη φράση «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, τον Απρίλιο του 1989. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν τα έδωσε όλα» και πως επρόκειτο για ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε σχέση με την οικονομία.
«Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο One TV το 2019.