in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Η Ήπειρος σε ρυθμούς καρναβαλιού

Πρωταγωνιστεί η Πρέβεζα με το “Καρναβαλικό Κομιτάτο” – Τζαμάλες την Κυριακή στα Γιάννενα – Καθαρά Δευτέρα σε Άρτα και Πρέβεζα

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Ικανοποιητικά εξελίσσονται οι κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (25 – 27 Φεβρουαρίου) σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, ενώ σε αστικά κέντρα όπως οι προκρατήσεις που έχουν αρχίσει από τον περασμένο Νοέμβριο γέμισαν ήδη τα ξενοδοχεία.

Υψηλές πληρότητες καταγράφουν όλοι οι προορισμοί που σχεδιάζουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (18-19 Φεβρουαρίου) η κίνηση γενικά προβλέπεται αυξημένη, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα είναι ιδανικές για αποδράσεις.

Στα Ιωάννινα η περίοδος της Αποκριάς κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Αυτό οφείλεται στην βαθιά παράδοση των δρώμενων και των εθίμων που συνοδεύουν αυτή την περίοδο. Τα περιπαικτικά τραγούδια, οι φωτιές στις γειτονιές – οι περίφημες τζαμάλες- και τα αυθόρμητα γλέντια δημιουργούν ένα κλίμα χαράς κεφιού και χαλάρωσης που είναι διάχυτο σε ολόκληρη την πόλη και προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Για αυτό και θεωρούνται δημοφιλής προορισμός για το τριήμερο των Απόκρεων και της Καθαράς Δευτέρας. Ειδικά φέτος, μετά από τρία χρόνια χωρίς αποκριάτικες εκδηλώσεις, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα Ιωάννινα αναμένεται να γεμίσουν ξανά με κόσμο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι προκρατήσεις για την Καθαρά Δευτέρα περιλαμβάνουν δύο διανυκτερεύσεις. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 80% έως και 100% στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων.

Και στα «Κεντρικά» Τζουμέρκα η κίνηση αναμένεται ιδιαίτερα υψηλή. Οι επαγγελματίες σε τουρισμό και την εστίαση ποντάρουν στην ποιότητα των υπηρεσιών τους, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και μπορούν να κάνουν το «κλικ» στους τουρίστες αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου.

Οι τιμές δωματίων απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και σε σχέση με πέρυσι, είναι αυξημένες σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο.

“Πεσμένη” εξακολουθεί να είναι η κίνηση τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα που ακολουθούν το εορταστικό τριήμερο, με τον ρυθμό των κρατήσεων να παραμένει υποτονικός και με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο υψηλό λειτουργικό κόστος. Μετά την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι την 25η Μαρτίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπερνά το 50% κατά μέσο όρο, τόσο στις επαρχιακές πόλεις, όσο και στον ορεινό όγκο.

 

Οι συμπολίτες είναι αποφασισμένοι να γιορτάσουν παρά τα οικονομικά αδιέξοδα της περιόδου. Είναι μια ευκαιρία «εξωστρέφειας» και κοινωνικοποίησης οαπόκριες, οι συνεχόμενες όμως αυξήσεις των τιμών και η αποτυχία «του καλαθιού του νοικοκυριού» μπορεί να παίξει καθοριστικό παράγοντα στην κατανάλωση.

 

Στην Πρέβεζα όλα είναι έτοιμα για ένα πλούσιο «τετραήμερο» καθώς η γιορτή ξεκίνησε από την Παρασκευή, με το γυναικείο Καρναβάλι που μετρά πάνω από 70 χρόνια ζωής να κλέβει την παράσταση. Η μεγάλη συμμετοχή μετά την «περιπέτεια» του covid αφήνει περιθώρια χαράς και αισιοδοξίας γι’ αυτόν τον μεγάλο θεσμό που αντέχει στον χρόνο αλλά και γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες τρεις ημέρες. Το Σάββατο την «σκυτάλη» παίρνει το Κομιτάτο, το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Β. Δυτική Ελλάδα, το οποίο φέτος αναμένεται να ξεπεράσει κάθε όριο επισκεψιμότητας και συμμετοχής.

Ήδη εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες και πλέον είναι όλα έτοιμα για την μεγάλη γιορτή.

Την «Καθαρά Δευτέρα» προβλέπεται να υπάρχει κίνηση εκτός από τα Ορεινά της Άρτας και στην πόλη, ενώ τα παραδοσιακά «Κούλουμα» που γιορτάζονται με ιδιαίτερο τρόπο στην Πρέβεζα, τόσο στο Λιμανάκι του Παντοκράτορα, όσο και στην περιοχή του Μύτικα και στο ιστορικό κέντρο στο «Σαιτάν Παζάρ» παραμένουν ο νούμερο ένας προορισμός.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Οι συμπολίτες είναι αποφασισμένοι να γιορτάσουν παρά τα οικονομικά αδιέξοδα της περιόδου. Είναι μια ευκαιρία «εξωστρέφειας» και κοινωνικοποίησης οι απόκριες, οι συνεχόμενες όμως αυξήσεις των τιμών και η αποτυχία «του καλαθιού του νοικοκυριού» μπορεί να παίξει καθοριστικό παράγοντα στην κατανάλωση.

Μετά το τριήμερο πάντως και μπαίνοντας προς το Μάρτιο ενδεχομένως να δούμε επιτέλους και ανακοινώσεις για τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός- και κυρίως οι σύμβουλοι του- θα ζυγίσουν αρκετά τις πιθανότητες να στηθούν κάλπες στις 9 Απριλίου, αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί τότε θα πάμε σε εκλογές τον Μάιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *