in ,

«Μικροί Αρχαιολόγοι» στο 6ο Νηπιαγωγείο Πρέβεζας.


 

 

Το 6ο Νηπιαγωγείο Πρέβεζας και η εταιρεία Excavate In Greece, συνεργάστηκαν την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, για τη βιωματική δράση «Μικροί Αρχαιολόγοι» στον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου.

Η εταιρεία Excavate In Greece είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Δραστηριοποιείται στην έρευνα και την εκπαίδευση στον τομέα της αρχαιολογίας και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς. Υποστηρίζεται από αρχαιολόγους, ιστορικούς, πολιτισμιολόγους, βιοαρχαιολόγους, και μουσειολόγους με πολυετή επαγγελματική εμπειρία και έντονο επιστημονικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι η διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης, αλλά και η σύνδεση των επιστημόνων και του κοινωνικού συνόλου, μέσα από μια ολιστική, συμπεριληπτική και εξωστρεφή προσέγγιση.

Το 6ο Νηπιαγωγείο, στο πλαίσιο του 4ου Θεματικού Κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με τίτλο: «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη και Πρωτοβουλία», «Γνωρίζω τα επαγγέλματα», πραγματοποίησε τη δράση «Μικροί Αρχαιολόγοι» με τη συμμετοχή της ομάδας Excavate In Greece, η οποία διήρκησε μία ώρα και έγινε με τη χρήση ειδικής αμμοδόχου, διαστάσεων 2×2 μ., που στήθηκε στον χώρο για τις ανάγκες της δράσης. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν και η κυρία Γεωργία Πεταρούδα, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, μέλος της ίδιας ομάδας.

Η δράση είχε ως βασικό στόχο να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές το επάγγελμα του αρχαιολόγου με τρόπο διαδραστικό και ψυχαγωγικό. Αποτελούταν από τρία διαφορετικά στάδια:

1ο στάδιο: Γνωριμία της ομάδας Excavate In Greece με τους μικρούς αρχαιολόγους  και παρουσίαση της δράσης στην τάξη.

2ο στάδιο: Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και οδηγήθηκαν στον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου προκειμένου να συμμετέχουν σε μια «πραγματική» ανασκαφή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.  Οι μικροί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ολόκληρα και σπασμένα αντικείμενα, αντίγραφα αυθεντικών, τα οποία και καθάρισαν, όπως γίνεται και σε μια πραγματική ανασκαφή.

3ο στάδιο: Παρουσιάστηκαν τα αντικείμενα της ανασκαφής.

Η βιωματική δράση σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε οι μικροί μαθητές να εξοικειωθούν με την έννοια του παρελθόντος και της αρχαιολογικής πρακτικής, όπως: «ανασκαφή», «αρχαίος», «αρχαιολόγος», «ευρήματα» κλπ. Κύριος στόχος της δράσης ήταν να αποτελέσει το έναυσμα για την απόκτηση ουσιαστικών εμπειριών, δεδομένου ότι παρέχει πνευματικά και γλωσσικά ερεθίσματα, κίνητρα για πειραματισμό και δημιουργία, ενθάρρυνση για ανακάλυψη και εξερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου.

 

Από τον Σύλλογο Διδασκόντων

του 6ου Νηπιαγωγείου Πρέβεζας