in ,

Γαία-Γυνή Καμβάς Ονείρων- πρώτη Έκθεση Ζωγραφικής και Πηλού του Στάθη Ανδρέου και της Σεβαστής Τέφα


 

 

Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη Έκθεση Ζωγραφικής και Πηλού του Στάθη Ανδρέου και της Σεβαστής Τέφα. Στην Έκθεση που οραματίστηκαν, όταν η αγάπη τους για την Τέχνη χρωμάτισε τα όνειρά τους.

Η τέχνη συνίσταται από μια ποικιλία μορφών και από ένα σύνολο σύνθετων δραστηριοτήτων, που απαντούν σε όλες τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς. Συνδέεται με τις τάσεις, τις αξίες και τα πρότυπα, με το παρόν αλλά και το παρελθόν και με το μέλλον. Συνδέεται εν τέλει με τη ζωή μας, με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο, τέτοιο ώστε οι ψυχολογικές, ψυχοθεραπευτικές αλλά και ψυχοπαιδαγωγικές επιδράσεις της να κινούν το ενδιαφέρον από τους αρχαίους ακόμα χρόνους. Αναδεικνύει τη δημιουργικότητα του ανθρώπου και γίνεται η έκφραση του ψυχικού του κόσμο, το μέσο απόλαυσης και ευχαρίστησης, το μέσο για να αναπτυχθούν όλες οι εν δυνάμει νοητικές και σωματικές ικανότητες του ατόμου. Προστατεύει τον σύγχρονο άνθρωπο από την ισοπέδωση που προκαλεί η κοινωνία της κατανάλωσης και τον βοηθά να αντιλαμβάνεται την ομορφιά, να νιώθει ευχαρίστηση πέρα από τη χρήση υλικών αντικειμένων και έτσι αντιστέκεται στις πλαστές και επίπλαστες υλιστικές ομορφιές.

Αφορμές για το καλλιτεχνικό έργο αποτελούν τα διάφορα ερεθίσματα. Ο περιβάλλον χώρος είναι η εστία του καλλιτέχνη, το προσωπικό του «είναι». Μέσω της τέχνης δίνει στον εαυτό του την ελευθερία να εκφραστεί ελεύθερα, αποφεύγοντας την προσκόλληση στη σκληρή και άνυδρη πραγματικότητα. Η φαντασία και η διαφορετική οπτική για την πραγματικότητα, του δίνει το χώρο να εκφραστεί και να δημιουργήσει άφοβα και απρόσκοπτα, απευθυνόμενος στο συναισθηματικό κόσμο του θεατή, με σκοπό μια υψηλότερη μορφή επικοινωνίας. Μια επικοινωνία χωρίς όρια και απογοητεύσεις, χωρίς λογική και επιχειρήματα, ένα κανάλι μεταφοράς συναισθημάτων και σύνδεσης ψυχών.

Στη περίπτωση της Σεβαστής Τέφα, η τέχνη είναι περιβαλλοντική, οικολογική και βιώσιμη. Η φύση συναντά την τέχνη και το φυσικό υλικό μετατρέπεται σε καμβά ονείρων. Χρησιμοποιεί κυρίως τοπικά, φυσικά και ανανεώσιμα υλικά, όπως ο πηλός, τα ξύλα που βρίσκει ξεβρασμένα στις παραλίες της Πρέβεζας και τα κεραμίδια από παλιές οικιστικές κατασκευές που η ιστορία τους πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, στην εποχή όπου το κεραμοποιείο της Πρέβεζας έπαιζε σημαντικό ρόλο στην τοπική, οικονομική και οικιστική ανάπτυξη. Δουλεύει επίσης με ανακυκλώσιμα υλικά και άχρηστα αντικείμενα, που αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια μετατρέπονται σε έργα τέχνης και αποκτούν ένα νέο κύκλο ζωής, με την επανένταξή τους στο δομημένο τοπίο. Με τον τρόπο αυτό οι καλλιτεχνικές δημιουργίες της Σεβαστής, πέρα από το συναίσθημα και τον προβληματισμό, βοηθούν τον αποδέκτη να ξεφύγει από την παθητική αποδοχή της πληροφορίας και γίνονται η κινητήρια δύναμη στην ανάληψη οικολογικής συνείδησης και συνειδητοποιημένης οικολογικής δράσης. Ευαισθητοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και ενθαρρύνει την επικοινωνία και συμμετοχή στην προστασία της φύσης από κάθε είδους κακοποίησή της.

Στο ίδιο μονοπάτι βαδίζει και η ζωγραφική τέχνη του Στάθη Ανδρέου, οδηγώντας άλλοτε σε ένα αποτέλεσμα νοσταλγικά ρομαντικό και άλλοτε σε μια λιτή, απέριττη ακόμη και φουτουριστική απόδοση των στοιχείων της φύσης. Λειτουργεί αφυπνιστικά και δημιουργεί συνειρμούς συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την ομορφιά με την αρμονία, ανοίγοντας μια άλλη προοπτική και διευρύνοντας τους ορίζοντες του νου και της ψυχής, ταξιδεύει πέρα από το απτό και το λογικό. Ονειρεύεται και συνταξιδεύει. Δημιουργεί την πορεία προς μια ουτοπία, όπου δεσπόζει το συναίσθημα, το πάθος και η ελευθερία.

Εξέχουσα θέση στο έργο και των δύο καλλιτεχνών έχει η Γυναίκα, ως ένα από τα στοιχεία της φύσης. Με τη γεωμετρική απεικόνιση της Σεβαστής και την αφαιρετική, δωρική προσέγγιση του Στάθη, η γυναικεία μορφή και φιγούρα, δυναμική και ειλικρινής, αποδίδεται σε πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον. Γη και Γυνή έχουν εξάλλου κοινό προορισμό, κοινά από τη φύση τους στοιχεία για γονιμότητα και καρποφορία. Δίνουν ζωή και αξίζουν ανάλογο σεβασμό.

Η τέχνη δεν εξυπηρετεί. Η τέχνη ζει μεγαλόφωνα και συγκεντρώνει τις ψυχές μας σε μια κοινή κωδικοποιημένη και μαγική συνάντηση. Με την ευχή η παρούσα έκθεση να εκπληρώσει τον στόχο αυτό, σας καλωσορίζουμε για άλλη μια φορά και σας ευχαριστούμε από καρδιάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.