in

Διεκδικώντας τα αυτονόητα, απέναντι στο θεσμικό ρατσισμό


Με συκοφαντικό τρόπο (πρόκληση πυρκαγιών) και ρατσιστικό υπόβαθρο, έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα ο οικισμός των Ρομά συμπολιτών μας μέσα στα όριο της ΒΙΠΕ Πρέβεζας. Τόπος εγκατάστασης τους με απόφαση του Δήμου Πρέβεζας από το 2002-3, όπου σε άθλιες συνθήκες διαβιούν σήμερα 20 οικογένειες -περίπου 150 άνθρωποι. Ανάμεσά τους ευπαθείς: διαβητικοί, καρδιοπαθείς, άτομα που χρειάζονται οξυγόνο, και πολλά μικρά παιδιά – μάλιστα τις 3 τελευταίες ημέρες κι ένα νεογέννητο κοριτσάκι.
Πιο συγκεκριμένα η εγκατάλειψη που βιώνουν οι Ρομά αποτυπώνεται στην απουσία πρόσβασης σε πόσιμο νερό και αποχέτευση, χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ εδώ και  5 εβδομάδες στερούνται πρόσβασης και σε ρεύμα(!). Μάλιστα τη συγκεκριμένη περιοχή διέρχεται χείμαρρος όπου σύμφωνα με καταγγελίες καταλήγουν ανεξέλεγκτα λυματα παρακείμενων επιχειρήσεων επιδεινώνοντας περαιτέρω τις υγειονομικές συνθήκες. Τέλος στην εν λόγο θέση γίνεται ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων με ευθύνη του δήμου.
Πρόκειται για συνθήκες που δεν αναλογούν σε κανονική χώρα και στον 21ο αιώνα, είναι εξευτελιστικές για τους/ις ίδιους αλλά και όλους/ες μας, για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Η σκοπούμενη περιθωριοποίηση και εξαθλίωση αυτής της ομάδας ανθρώπων, το μόνο που θα επιφέρει είναι περισσότερες αντικοινωνικές συμπεριφορές και αύξηση της παραβατικότητας. Ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα, ως απότοκο αυτής της απάνθρωπης κατάστασης.
Τα παραπάνω δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο αν και ο βαθμός της εγκατάλειψης στην περιοχή από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι πρωτοφανής. Διαχρονικά οι Ρομά έχουν υποστεί αφόρητο κρατικό ρατσισμό αλλά και καθημερινή βία. Ενώ στην ιστορία τους επιβίωσαν διωγμών, εθνοκαθάρσεων και του ναζιστικού ολοκαυτώματος. Σήμερα – παρά τα βήματα κυρίως σε αστικές περιοχές- παραμένουν στιγματισμένοι, βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και αντιμετωπίζονται από το κράτος ως πολίτες τρίτης κατηγορίας.
Με γνώμονα όλα αυτά στις 7 Αυγούστου 2024 έπειτα από πρόσκληση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας συναντηθήκαμε αρκετοί/ες συμπολίτες/ισσες και συζητήσαμε μαζί με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά Πρέβεζας τα σοβαρότατα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι άνθρωποι ζητούν τα αυτονόητα, πρόσβαση σε νερό και ρεύμα, αποκομιδή σκουπιδιών, κάδους, αξιοπρέπεια για τη ζωή των οικογενειών τους. Αποζητούν ενσωμάτωση και ζωή αξιοβίωτη. Από κοινού Ρομά και μπαλαμοί αποφασίσαμε να παλέψουμε για να σταματήσει ο εμπαιγμός και η θεσμική κοροϊδία. Σε αυτή την πρώτη συνέλευση κάναμε την αρχή για να φτιάξουμε τείχος αλληλεγγύης απέναντι στον αγριανθρωπισμό και να ρίξουμε γέφυρες συνύπαρξης και αλληλοβοήθειας.
Την Τετάρτη δημιουργήθηκε ένα ευρύ σώμα κατοίκων στο πλευρό των Ρομά συμπολιτών μας και του αγώνα τους για αξιοπρεπή ζωή. Στην πρώτη μας Ανοιχτή Συνέλευση συναποφασίσαμε με το αίτημα του κατεπείγοντος να ζητήσουμε -την επομένη κιόλας ημέρα- συνάντηση με τον Δήμαρχο Πρέβεζας. Δυστυχώς ο Δήμαρχος αρνήθηκε να ασχοληθεί με το εν λόγω ζήτημα, παρέπεμψε το θέμα σε αντιδήμαρχο του και για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας(!), παρά το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί σήμερα.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να αφήσουμε τους Ρομά συμπολίτες μας στη μοίρα τους αλλά σκοπεύουμε να σταθούμε στο πλευρό τους τόσο για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους όσο και απέναντι στον ριζωμένο ρατσισμό απέναντι τους. Ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να δώσουν λύση. Η τοπική κοινωνία να σταθεί στο πλευρό των Ρομά που αγωνίζονται για τα αυτονόητα.
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης τη Δευτέρα 12/08 στις 14:00 στο Δημαρχείο Πρέβεζας.

Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους/ις Ρομά Πρέβεζας
Πρέβεζα 8 Αυγούστου 2024
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
e-mail: antiracism.prv@gmail.com  | fb: antiratsistikiprotovouliaprevezas