Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης της Άρτας, χτισμένο σε έναν όμορφο λόφο με περίπου 105 μαθητές (6 έως 12 ετών) να φοιτούν σε αυτό.
Το σχολείο προσπαθεί να προωθήσει τις σύγχρονες και καλές πρακτικές χωρίς να αποκλείσει τους μαθητές από την εκπαίδευση και ιδιαίτερα τους μη προνομιούχους, που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των παιδιών μέσω παρακίνησης μαθησιακών διαδικασιών. Περιλαμβάνει στους στόχους του ευκαιρίες που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα διεθνούς συνεργασίας, την καθιέρωση των επαφών με άλλες χώρες και εκπαιδευτικά συστήματα, την εκπαίδευση του προσωπικού με στόχο την αναβάθμιση του και τη συνεχή ανάπτυξη των επαγγελματικών προσόντων των εκπαιδευτικών. Έχει εμπλακεί σε πολλά τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και διεθνή έργα.
Συγκεκριμένα, έχει εκπονήσει 3 προγράμματα Εrasmus+ :α) ΚΑ1 που αφορούσε κινητικότητα εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, β) ΚΑ229 που αφορά σύμπραξη σχολείων με 5 ευρωπαϊκές χώρες( σε εξέλιξη) :Φινλανδία, Κροατία, Ιταλία, Μαγιόρκα και Κύπρο και γ) συνεργάστηκε με την Π.Ε Άρτας σε κινητικότητα εκπαιδευτικών στην Τουρκία.
Ακόμη, κατέκτησε το πρώτο βραβείο ρομποτικής εκπαίδευσης που του απονεμήθηκε στον περιφερειακό διαγωνισμό τον Φεβρουάριο του 2018 και το Φεβρουάριο του 2019 και οι μαθητές κατέλαβαν την 9η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής υπό την ευθύνη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Επιπλέον, κατέκτησε ευρωπαϊκή και εθνική ετικέτα ποιότητας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εtwinning το 2018.
Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ολοκλήρωσε 2 συνεχόμενες χρονιές το πρόγραμμα Role Model του ΙΚΥ.
Εκπονεί πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους Teachers4europe.
Παλαιότερα το 2017 πήρε το Α΄ βραβείο Φιλαναγνωσίας και έχει αποσπάσει πολλούς επαίνους για την αλληλέγγυα δράση που έχει αναλάβει σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ( Χαμόγελο του Παιδιού, Κιβωτός του Κόσμου). Είχε μαζική συμμετοχή στη δράση Let’s do it και στο ’’Δρόμο του Γιοφυριού’’. Φιλοξένησε επίσης με μεγάλη επιτυχία τους χρυσούς Παραολυμπιονίκες (Μάιος 2017).
Επιπλέον, στο πλαίσιο των καλών πρακτικών, είναι ιδρυτικό μέλος της διασχολικής συνεργασίας «Η ελιά μας ταξιδεύει» .Τα αποτελέσματα της δράσης παρουσιάστηκαν στο 4ο συνέδριο του ΠΕΣΣ( Δεκέμβριος 2017), στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο συνέδριο της ΠΕΕΚΠΕ το Σεπτέμβριο του 2020. Το σχολείο έχει συνεργαστεί με φορείς και δίκτυα (ΚΠΕ Καλαμάτας, ΚΠΕ Αμβρακικού, Φορέας διαχείρισης Αμβρακικού, κα.).
Στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην καθιερωμένη του γιορτή, φιλοξένησε την εκπαιδευτικό κ .Ελένη Κωλέττη ,από το Ελληνικό σχολείο της Πρετόριας της Νοτίου Αφρικής η οποία τόνισε τη σημασία της ελληνικής εκπαίδευσης και κουλτούρας σε ελληνόπουλα 3ης και 4ης γενιάς.
Ας κλείσουμε με τα λόγια του μεγάλου ηγέτη Νέλσον Μαντέλα που μεταφέρθηκαν στους μαθητές του σχολείου από την παραπάνω εκπαιδευτικό: «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε τον κόσμο».