in

Πανδημία και Θέατρο

Πανδημία και Θέατρο Θεατρικό Εργαστήρι του Mουσικοφιλολογικού Συλλόγου ¨Ο ΣΚΟΥΦΑΣ¨ Άρτα


Το θεατρικό τμήμα του Μ/Φ Συλλόγου ¨ Ο Σκουφάς¨ στην πόλη της Άρτας ιδρύθηκε το 1900 και η πρώτη του παράσταση χρονολογείται το 1939 με το έργο ¨ Τα αραβωνιάσματα¨ του Δ. Μπόγρη. Από κει και ύστερα είχε μια ανοδική πορεία με πληθώρα παραστάσεων από ανθρώπους που δούλευαν με μεράκι και αγάπη υπό την καθοδήγηση σπουδαίων δασκάλων – σκηνοθετών. Προσέφεραν σπουδαία έργα με έξοχες ερμηνείες στο κοινό της Άρτας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά από μια παύση καλλιτεχνικών δρώμενων και θεατρικών παραστάσεων το θεατρικό τμήμα επαναλειτούργησε το Νοέμβριο του 2014, με την δημιουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου για παιδιά και ενήλικες.

Αφορμή για την αναδημιουργία του θεατρικού τμήματος ενηλίκων στάθηκε η ανάγκη μιας ομάδα ανθρώπων να ανέβουν στην σκηνή και να εκφραστούν , να δημιουργήσουν , να δώσουν ζωή και να αναπαραστήσουν ξανά μια πράξη. Να έρθουν επίσης αντιμέτωποι με τον εαυτό τους, να βρουν τις αντοχές τους, να επικοινωνήσουν σωματικά, πνευματικά και λεκτικά με τον άλλον και να δοκιμαστούν σε νέες προκλήσεις.

Τα θεατρικά έργα που έχει ανεβάσει η θεατρική ομάδα είναι:
• ¨ΣΙ-ΣΟΥ-ΝΤΟ¨ ΤΟΥ Αντώνη Παπαθεοδούλου (2015)
• ¨Καρέκλες¨ του Ευγένιο Ιονέσκο (2016)
• ¨Θαυμαστή Μπαλωματού¨ του Φεδερίκου Γκαρθία Λόρκα (2018)
• ¨Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε¨ του Λουίτζι Πιραντέλο ( 2019)
• Επίσης έχουν παρουσιαστεί σε θέατρο δρόμου τα εξής: Θεατρικό σωματικό δρώμενο με θέμα την βία κατά των γυναικών σε συνεργασία με το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών και τον Δήμο Αρταίων (2018) και θεατρικό σωματικό δρώμενο κατά του ρατσισμού (2015).

Το Θεατρικό Εργαστήρι περιλαμβάνει ακόμα δύο τμήματα, το παιδικό και το εφηβικό, όπου έχουν παρουσιάσει πολλές παραστάσεις διασκευασμένων θεατρικών έργων ,παραμυθιών και αρχαίας κωμωδίας.

Στο Θεατρικό Εργαστήρι γίνεται ομαδική, συνεργατική δουλειά από τα μέλη της θεατρικής ομάδας, την υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου κ.Ειρήνη Νάκου, την καλλιτεχνική υπεύθυνη θεατρολόγο και ηθοποιό κ.Έλλη Μάνθα, τον πρόεδρο του Συλλόγου κ.Νικόλαο Μπανταλούκα και άλλους συνεργάτες (σκηνογράφο, υπεύθυνο ήχου και φώτων, φωτογράφο, υπεύθυνο για μακιγιάζ).

Εποχή πανδημίας
Η εμφάνιση της πανδημίας σηματοδότησε το πάγωμα κάθε καλλιτεχνικής δραστηριότητας στο χώρο του θεάματος. Το θέατρο έχει πληγεί , οι άνθρωποι που ασχολούνται και δουλεύουν στο θέατρο έχουν ακινητοποιηθεί, αντιμετωπίζοντας μετά από ένα χρόνο απραξίας ,προβλήματα επιβίωσης. Η ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας σταμάτησε ακαριαία και μαζί η επικοινωνία, το ¨αντάμωμα¨. Δύο επερχόμενες παραστάσεις σταμάτησαν τις πρόβες τους λίγο πριν ζωντανέψουν στην σκηνή. Τα μαθήματα του Εργαστηρίου, με την έναρξη την φετινής χρονιάς (Σεπτέμβριο 2020), διήρκησαν μόνο ένα μήνα και μετά σταμάτησαν και αυτά. Σε όλο αυτό το δύσκολο διάστημα που ο σύλλογος είναι κλειστός, οι δράσεις της θεατρικής ομάδας περιορίστηκαν και προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες. (διαδικτυακή παράσταση, βίντεο προβολές για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου).

Όμως το θέατρο για να υπάρξει έχει ανάγκη το ζωντανό κοινό, την συνάντηση του ηθοποιού με τον θεατή, το μοίρασμα. Και μιας το θέατρο είναι η τέχνη της επόμενης μέρας, η θεατρική ομάδα του Μ/Φ Συλλόγου ¨ Ο Σκουφάς¨ Άρτας είναι έτοιμη να την υποδεχτεί και ευελπιστεί να είναι μια μέρα φωτεινή, μέρα αισιοδοξίας, χαράς και μεγάλης δημιουργίας.

¨Καρέκλες¨ του Ευγένιο Ιονέσκο (2016)
¨Θαυμαστή Μπαλωματού¨ του Φεδερίκου Γκαρθία Λόρκα (2018)

¨Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε¨ του Λουίτζι Πιραντέλο ( 2019)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *