in

Στον απόηχο της παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας


Η Δημοκρατική Φωνή άρχισε την κυκλοφορία της, στις 27 Μαρτίου 2021, λίγες μέρες μετά τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας . Με την σημερινή μας αναφορά θέλουμε να δώσουμε το στίγμα μας για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να περάσουμε το μήνυμα της προστασίας των δασών και του δασικού πλούτου της χώρας μας. Στην Ελλάδα τα δάση βρίσκονται στο έλεος των φυσικών καταστροφών των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους. Το 15% του δασικού πλούτου της χώρας μας καταστρέφεται κάθε χρόνο από διάφορες αιτίες. Από αυτό μόλις το 10% αναδασώνεται. Οι ελάχιστοι και μεγάλοι σε ηλικία δασοφύλακες, η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση, ο απηρχαιωμένος εξοπλισμός και οι 2.500 αδιόριστοι ειδικοί επιστήμονες συνθέτουν το δασοπονικό πρόβλημα της χώρας μας.

Είμαστε βέβαιοι πως το άρθρο που ακολουθεί και ευγενικά μας παραχώρησε να δημοσιεύσουμε ο συντάκτης του δασολόγος πρώην Δ/ντής δασών Πρέβεζας Βασίλης Δάλαρος, δίνει συνοπτικά, με καθαρό λόγο την ουσία της αναφοράς στην Δασοπονία που ουσιαστικά ταυτίζεται με το φυσικό μας περιβάλλον.

Καμπανάκι κινδύνου για τα δάση μας

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου. Κάθε χρόνο τιμάται η προσφορά των δασών, εξαίρεται η σπουδαιότητα τους και, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τονίζεται η άμεση ανάγκη προστασίας και επαύξησης τους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δική μας επιβίωση.

Τα δάση στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα σε καλή κατάσταση χάρη στην αειφορική διαχείριση που εφάρμοσε η Δασική Υπηρεσία της χώρας μας από συστάσεώς της.

Οι ωφέλειες των δασών είναι λίγο-πολύ γνωστές: Παράγουν οξυγόνο, δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, δημιουργούν ιδιαίτερο φωτοκλίμα, απορροφούν επιβλαβείς ουσίες, αμβλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, μειώνουν την ένταση του ανέμου, μειώνουν τους θορύβους, αυξάνουν τις βροχές, εμποδίζουν τη διάβρωση του εδάφους, ενισχύουν τα υπόγεια νερά, εξασφαλίσουν την προστασία, τροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών, προσφέρουν δασικά προϊόντα κλπ.

Θα ήθελα όμως να σταθώ στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δασικά οικοσυστήματα στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και να αναφέρω ότι σύμφωνα με στοιχεία, οι άνθρωποι κατέστρεψαν ή αλλοίωσαν τα δύο τρίτα των τροπικών δασών που κάλυπταν αρχικά την επιφάνεια της Γης.

Η κατοίκηση και η μετατροπή της γης σε καλλιεργήσιμα εδάφη έχουν εξαφανίσει το 34% της αρχικής έκτασης των τροπικών δασών και αλλοίωσαν τουλάχιστον άλλο 30%, καθιστώντας τα περισσότερο ευάλωτα στις πυρκαγιές και τη φθορά στο μέλλον. Περισσότερο από το ήμισυ της καταστροφής που έχει συντελεσθεί από το 2002 εντοπίζεται στην Ζούγκλα του Αμαζονίου και τα γειτονικά της τροπικά δάση.

Όσο περισσότερες εκτάσεις τροπικών δασών καταστρέφονται, τόσο περισσότερο ευνοούνται οι παράγοντες που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή.

Υπολογίζεται ότι το σύνολο της έκτασης που χάθηκε από το 2002 μέχρι το 2019 είναι μεγαλύτερο από την έκταση της Γαλλίας. Το τμήμα του Αμαζονίου που βρίσκεται στην Βραζιλία δέχεται τεράστιες πιέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς μία αγροτική έκρηξη έφερε στην περιοχή αγρότες και κερδοσκόπους της γης που υλοτομούν για να καλλιεργήσουν σόγια, να εκτρέψουν βοοειδή και για άλλες καλλιέργειες. Η τάση έχει επιδεινωθεί τα 2-3 τελευταία χρόνια με την αποδυνάμωση της τήρησης των περιβαλλοντικών κανόνων. Αν αυτό δεν αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου και δεν παρθούν αυστηρά μέτρα , τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας για ότι επακολουθήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *