Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης μιλά στην “ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, την επόμενη ημέρα στην οικονομία και την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις.
• Πως βλέπετε κ. Μπούρη τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης; Τι μηνύματα λαμβάνετε από την αγορά ειδικά αυτές τις ημέρες των γιορτών;
Καταρχάς να αναφέρω ότι η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας απαρτίζεται κατά 99.6 % από μικρές επιχειρήσεις. Μικρές επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο είναι ατομικές. Επιχειρήσεις που το προηγούμενο διάστημα, με τα μέτρα που είχαν προταθεί από τους λοιμοξιολόγους και είχαν υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση και από όλους εμάς, αντιμετώπισαν ζητήματα, με μια εξαίρεση πέρσι το καλοκαίρι. Ήταν μια περίοδος που λειτούργησε «ως οξυγόνο» το περσινό καλοκαίρι για τις επιχειρήσεις. Όσο αφορά το δεύτερο κύμα εκεί αναγκάστηκαν οι επαγγελματίες να είναι κλειστοί και συμπληρώθηκαν 7 μήνες μέχρι και σήμερα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ίσχυσαν το προηγούμενο διάστημα ήταν προς την θετική κατεύθυνση αλλά δεν μπόρεσαν να διασώσουν πολλά πράγματα από τις συνολικές απώλειες των επιχειρήσεων. Υπάρχει αισιοδοξία με το άνοιγμα της εστίασης χρειάζεται προσοχή αλλά οι επαγγελματίες έχουν την διάθεση και την τεχνογνωσία όπως και το καταναλωτικό κοινό να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα. Εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα αυτό που λέγαμε ήταν να μας δώσει την δυνατότητα η πολιτεία να παλέψουμε τις επιχειρήσεις ώστε να μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να έχει «δικαίωμα στο αύριο». Υπάρχει δυσχέρεια οικονομική στο κλάδο της εστίασης διότι έχει πληγεί ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Από εκεί και πέρα η πρόταση όλης της «επιμελητηριακής κοινότητας» και των εμπορικών συλλόγων ήταν να βγει ένα πρόγραμμα που να χρηματοδοτεί τις πάγιες ανάγκες όπως και έγινε. Είναι κάτι το οποίο το επικροτούμε, θα δώσει μια ρευστότητα στις επιχειρήσεις αυτές, όχι όμως σ’ όλες. Ο κόσμος «αγκάλιασε» τις επιχειρήσεις στο άνοιγμα τους. Καλώς άνοιξε η εστίαση. Όσο αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές επειδή είναι «επιστρεπτέες» σε λίγο καιρό θα κλιθούμε να επιστρέψουμε ένα μεγάλο ποσό από αυτές. Είναι ένα δύσκολο διάστημα διότι το πανδημικό χρέος είναι 17 δις ευρώ.
• κ. Πρόεδρε έχετε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς το κεντρικό κράτος για την ενίσχυση συναδέλφων σας για τις επιστρεπτέες προκαταβολές . Έχετε μια συνολική εικόνα για την περιοχή μας. Θεωρείτε έχει λειτουργήσει αυτό το μέτρο;
Οποιοδήποτε μέτρο είναι προς την ενίσχυση των επιχειρηματιών είναι στην σωστή κατεύθυνση και το επικροτούμε, Εμείς σύσσωμοι ως επιχειρηματικός κόσμος ζητάμε το εξής : Δεν θέλουμε δάνεια , θέλουμε επιχορηγήσεις. Όπως το πρόγραμμα για την εστίαση. Ζητάμε πλέον ενισχύσεις. Να μας δώσει την δυνατότητα η πολιτεία μέσω προγραμμάτων να βρούμε χρηματοδοτήσεις. Φοβόμαστε το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ούτε να επιστρέψει τα ποσά που οφείλει από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν. Πρέπει η πολιτεία να βρει τρόπο ώστε οι επιχειρηματίες να μείνουν «πίσω» και να έχουν ελπίδα στο αύριο.
Εμείς σύσσωμοι ως επιχειρηματικός κόσμος ζητάμε το εξής: Δεν θέλουμε δάνεια, θέλουμε επιχορηγήσεις. Όπως το πρόγραμμα για την εστίαση. Να μας δώσει την δυνατότητα η πολιτεία μέσω προγραμμάτων να βρούμε χρηματοδοτήσεις.
• Το Επιμελητήριο Πρέβεζας έχει προβεί σε πολλές σημαντικές ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις. Έχουν καλεστεί θεσμικοί φορείς, όμορα επιμελητήρια καθώς επίσης και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κόμματων. Είναι στόχος για εσάς αυτή εξώστρεφη δράση να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα;
Προεκλογικά είχαμε πει να ανοίξουν οι πόρτες του Επιμελητηρίου Πρέβεζας. Αυτός είναι ρόλος του Επιμελητηρίου. Θεωρήσαμε σωστό να έχουμε μια συνοχή και επικοινωνία με όλα τα κόμματα, κάναμε ημερίδες και προσπαθήσαμε να κοινωνήσουμε τα προβλήματα . Καλέστηκαν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, εκπρόσωποι τουριστικών καταλυμάτων και πολλές εκδηλώσεις είχαν πανηπειρωτικό χαρακτήρα. Αυτός είναι ο στόχος του Επιμελητηρίου προκειμένου να είναι δίπλα στα μέλη. Άρα το Επιμελητήριο Πρέβεζας αυτό το διάστημα είχε δύο άξονες:
Να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις μέλη και στα προβλήματα τους που δημιούργησε ένα εξωγενές πρόβλημα όπως αυτό της covid και δεύτερον η αναπτυξιακή προοπτική του Επιμελητηρίου.
• Έχετε βάλει συγκεκριμένους στόχους να υλοποιήσετε το επόμενο διάστημα όπως το πρόγραμμα του OPEN MALL. Παράλληλα ετοιμάζετε νέες δράσεις. Υπάρχουν τα προγράμματα Interreg που τρέχουν. Είστε αισιόδοξοι για την συνέχεια;
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας γι’ εμάς έχει έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Έχει εγκριθεί και τρέχει το πρόγραμμα του OPEN MALL το οποίο ανέρχεται στις 300.000 ευρώ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του διαχειρίζεται δυο προγράμματα ιντερέκτ 600.000 ευρώ. Η νέα εποχή χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό γι’ αυτό προκηρύξαμε σεμινάρια ανέργων και ιδιωτικών υπαλλήλων, από τα οποία 200 άτομα θα καταρτιστούν και θα πάρουν ενίσχυση 1500 ευρώ. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Μπορεί να βοηθήσουμε την περιοχή. Δεν σταματάμε εδώ, για πρώτη φορά παράλληλα κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το επιμελητήριο να μπορέσει να μπει σε προγράμματα ERASMUS. Θεωρώ ότι πηγάζουν σημαντικά οφέλει για τις επιχειρήσεις μέλη.