in

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γ.Ν. & Κ.Υ. Άρτας για τη συνέλευση νοσηλευτών


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΣΑΝ-ΕΝΝΕ «ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ» ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΠΕ, ΤΕ.

ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΔΕ, ΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕ «ΚΟΜΒΙΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ.

Από τις 10 και τις 8 Αυγούστου αντίστοιχα, έχουν τεθεί σε ισχύ οι νόμοι για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών του ΕΣΥ ΚΑΙ των βοηθών νοσηλευτών του ΕΣΥ, όπως ακριβώς αναγράφεται στο τέλος των αντίστοιχων ΦΕΚ: «Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Καθηκοντολόγιο που δεν είναι ακριβώς καινούργιο. Υπήρχε σε μια νεφελώδη και αόριστη κατάσταση προεδρικού διατάγματος, το οποίο πλέον παγιώνει νομοθετικά μια στρεβλή κατάσταση δεκαετιών και παράγει νέες αδιανόητες στρεβλώσεις.

Ένα μήνα τώρα υπουργείο-διοικήσεις και νοσηλευτική διεύθυνση στα νοσοκομεία «κάνουν τους κινέζους». Γιατί; Διότι είναι ανεφάρμοστος ο νόμος για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών, με βάση τον αριθμό των νοσηλευτών οι οποίοι υπηρετούν στα νοσοκομεία . Για να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός, τηρώντας τα ελάχιστα όρια ασφαλούς στελέχωσης των τμημάτων με 2 νοσηλευτές ανά βάρδια στις κλινικές και 1 νοσηλευτή σε κάθε ιατρείο του ΤΕΠ και των εξωτ. Ιατρείων κ.α., απαιτείται ο διπλασιασμός, τουλάχιστον, των υπηρετούντων νοσηλευτών ΠΕ,ΤΕ σε όλη τη χώρα μεσοσταθμικά.

Στο ΓΝΑ στο οποίο υπηρετούν ( μόνιμοι και συμβασιούχοι) 40% ΠΕ, ΤΕ και 60% ΔΕ, τείνει να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση υποστελέχωσης που βασίζεται αποκλειστικά στην ελπίδα να μη χρειαστεί μακροχρόνια αναρρωτική κάποιος συνάδελφος ή να λείψει για κάποιο προσωπικό ή οικογενειακό λόγο, ή λόγω εγκυμοσύνης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τότε ποιο είναι το σχέδιο λειτουργίας των νοσοκομείων ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ορίζω ως δυνατότητα των νοσηλευτών, την μεταμόρφωση των βοηθών νοσηλευτών σε κάτι που δεν είναι από μόνοι τους σύμφωνα με τον ίδιο νόμο δηλ. σε νοσηλευτές, κατά το δοκούν και μετά από υποκειμενική κρίση. Αρκεί να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων του μεταμορφωμένου βοηθού νοσηλευτή. Μάγος με ανάληψη της ευθύνης των μαγικών του ενεργειών!!! Με αυτόν τον τρόπο δημιουργώ με αυτόματο, μαγικό τρόπο έως και τους διπλάσιους νοσηλευτές από όσους σύμφωνα με το νόμο διαθέτει το ΕΣΥ.

ΙΔΟΥ Η «ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ» ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 34 ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ : Στο άρθρο 34 (το οποίο είναι εξίσου δεσμευτικό με τα υπόλοιπα) αναφέρει ότι καθήκον τους είναι : « Επίσης, η εκτέλεση οποιασδήποτε νοσηλευτικής πράξης του ανατίθεται από τον υπεύθυνο νοσηλευτή, υπό την προϋπόθεση ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο νοσηλευτής, ο οποίος και κρίνει εάν ο Βοηθός του Νοσηλευτή δύναται να εκτελέσει»  Συνδυαστικά με το αρχικό άρθρο του ΦΕΚ : «Σκοπός του Βοηθού Νοσηλευτή, είναι η παροχή βασικής νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς, υπό την επίβλεψη των νοσηλευτών και, γενικά, την υποστήριξη των νοσηλευτών στο έργο τους», μετατρέπουν έναν επαγγελματία υγείας σε υποστηρικτικό εργαλείο-συσκευή, με δυνατότητα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης με βάση την υποκειμενική κρίση του υπεύθυνου νοσηλευτή, ο οποίος βρίσκεται χρονικά στο χώρο του νοσοκομείου στην ίδια βάρδια με τον βοηθό νοσηλευτή.

Αποτελεί για τους νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ «εγχειρίδιο μάγου», το οποίο τους δίνει την διακριτική ευχέρεια να φορτώνονται τις ευθύνες των πράξεων άλλου προσώπου, άπαξ και εκτελέσουν την «μαγική» μεταμόρφωση.

Αποτελεί για τους χιλιάδες ΔΕ «βοηθούς» νοσηλευτές του ΕΣΥ, χυδαία και προσβλητική αντιμετώπιση, διότι εκείνοι οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια ύπαρξης του ΕΣΥ, εφαρμόζουνε κάθε νοσηλευτική πράξη με πλήρη την αίσθηση και ανάληψη της ευθύνης στις πιο επείγουσες και επικίνδυνες καταστάσεις (και εν μέσω πανδημίας), μετατρέπονται σε υποστηρικτικά «εργαλεία» υποκειμενικής ενεργοποίησης ή/ και απενεργοποίησης, χωρίς κρίση και ευθύνη για τις πράξεις τους!!!

Το τερατούργημα αυτό της κυβέρνησης γεννά πολλά νέα ζητήματα:

Με ποια ασφαλή κριτήρια θα κρίνει ο νοσηλευτής την γενική αλλά και την ειδική για κάθε νοσηλευτική πράξη επάρκεια του εκάστοτε  βοηθού; Ποια ευθύνη αναλαμβάνουν εκείνοι οι οποίοι τον τοποθετούν στο ημερήσιο πρόγραμμα και το προεγκρίνουν δηλ. προϊστάμενος, τομεάρχης και διευθυντής; Εάν δεν έχει κριθεί η επάρκεια αυτή αντικειμενικά, τότε πώς θα διασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία για τον ασθενή; «Παίζοντας στα ζάρια», την ασφαλή νοσηλεία με βάση τον υποκειμενισμό του αναθέτοντα νοσηλευτή ή με βάση το φορτίο της νοσηλείας;

      Εάν η επάρκεια του κάθε βοηθού επαφίεται στην υποκειμενική κρίση του εκάστοτε νοσηλευτή, τότε το εύρος των επιλογών εκτείνεται από το ένα άκρο το οποίο είναι ο πλήρης παροπλισμός του βοηθού, έως το άλλο άκρο που είναι η εκ των προτέρων σε κάθε βάρδια ανάθεση κάθε πιθανής νοσηλευτικής πράξης που μπορεί να καταστεί αναγκαία. Κάθε επιλογή ανάμεσα στα 2 άκρα, οδηγεί σε αντιεπιστημονική, υποκειμενική και αυθαίρετη παροχή νοσηλευτικής φροντίδας με κινδύνους για την υγεία του ασθενούς και ηθικές & νομικές επιπτώσεις στον νοσηλευτή.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνειδητής άρνησης όλων των κυβερνήσεων αλλά και των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ- ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ) στην ΠΟΕΔΗΝ, στην ΕΝΝΕ-ΠΑΣΥΝΟ και στις ΣΥΝΔΕ να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Να σταματήσει η ύπαρξη της κατηγορίας των ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ. Οπότε με προκάλυμμα το ψευδοδίλλημα «ενιαίος ή ξεχωριστός κλάδος νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών με διακριτά καθήκοντα», διατήρησαν όλοι τους τον πυρήνα του προβλήματος που είναι η πολυδιάσπαση σε εκπαιδευτικό και εργασιακό επίπεδο. Έτσι εξυπηρετήθηκε και εξυπηρετείται η βασική στόχευση των κομμάτων τους, για ύπαρξη φτηνού νοσηλευτικού προσωπικού κυρίως ΔΕ κατηγορίας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής όλων των κυβερνήσεων, που κορυφώθηκε μέσα στην πανδημία από την ΝΔ, για δαπάνη του ελάχιστου δυνατού κρατικού χρήματος για να επιτευχθεί (με τεράστια εντατικοποίηση του προσωπικού), το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, δηλ η πολιτική κόστους-οφέλους στην Υγεία, η οποία επιταχύνεται για την ενεργοποίηση του ΝΕΟΥ ΕΣΥ. ΝΕΟ ΕΣΥ το οποίο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΔΙΠΥ, διαμορφώνει τα κριτήρια για την ελάχιστα αποδεκτή ασφαλή φροντίδα, η οποία σύμφωνα με την εφαρμογή του καθηκοντολογίου είναι στην καλύτερη περίπτωση η ύπαρξη 1 νοσηλευτή σε κάθε βάρδια + ενός «υποστηρικτικού εργαλείου»!!!!

Αυτή η αντίληψη, είναι και ο λόγος που η ηγεσία ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης στα νοσοκομεία. Πονηρά σπρώχνει τους συλλόγους των ΔΕ, ΣΥΝΔΕ να βγουν μπροστά, ανοίγοντας το πεδίο για αντιμετώπιση του προβλήματος ως πρόβλημα των ΔΕ ενώ είναι κυρίως πρόβλημα των ΠΕ,ΤΕ νοσηλευτών αλλά στην ουσία πρόβλημα όλων, ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ νοσηλευτών.

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ. ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ή ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Να καθιερωθεί ΜΙΑ ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες, των ΤΕ και ΔΕ συναδέλφων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *