in ,

Άλλος χρόνος έναρξης και άλλος της υποβολής | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικού – Λογιστή
Πρόεδρου Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλους του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Από τις 31/03/2023 όπου και άνοιξε η εφαρμογή υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έως και ένα μήνα μετά, πολλοί από τους φορολογουμένους δεν μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Αυτό διαπιστώθηκε από χιλιάδες συνάδελφους γιατί πολλές πληροφορίες-στοιχεία που χρειάζονται για την συμπλήρωση του φετινού εντύπου Ε1 δεν έχουν αναρτηθεί ή υπάρχουν λάθη.

Συγκεκριμένα πολλές βεβαιώσεις ποσών που προέρχονται από ΔΥΠΑ και από ΟΤΑ δεν έχουν σταλεί καθώς και από Νοσοκομειακά Ιδρύματα του Δημοσίου.

Επίσης στο φετινό έντυπο Ε1 δεν υπάρχει η πρόβλεψη για τα ποσά που έχουν εισπράξει οι αγρότες φυτικής παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η επιδότηση νέων αγροτών παρά ότι συμπληρώνει το κωδικό 659-660, δημιουργεί υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το κτίσιμο του αφορολόγητου ποσού που αν δεν καλυφθεί δημιουργεί επιπλέον φόρο.

Στο Πίνακα κατοικιών και σε όσους έκαναν χρήση του power pass δημιουργεί προσυμπληρωμένες εγγραφές με δυνατότητα μόνο διόρθωσης και όχι διαγραφής παρουσιάζοντας τις κατοικίες ως ιδιόκτητες ακόμα και τις μισθωμένες.

Όλα αυτά υποχρεώνουν πολλούς φορολογούμενους να βρίσκονται στην αναμονή για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων. Η αντίστροφη μέτρηση του χρόνου για τη καταληκτική αρχική ημερομηνία υποβολής των φετινών δηλώσεων 30/06/2023 έχει ξεκινήσει και αντί να μειώνει τον όγκο τους, το διογκώνει.

Τα προβλήματα αυτά μειώνουν δραματικά το χρόνο υποβολής των φετινών δηλώσεων λόγω του φόβου που υπάρχει οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να υποβάλλουν και τροποποιητικές – συμπληρωματικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας συνωστισμός και σε άλλες υποχρεώσεις φορολογουμένων και Φοροτεχνικών. Δεν είναι τυχαίος ο αργός ρυθμός υποβολής των φετινών δηλώσεων έως τώρα.

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις στην εφαρμογή υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, στα Νομικά Πρόσωπα τα δεδομένα είναι χειρότερα γιατί η αντίστοιχη εφαρμογή υποβολής δεν είναι ακόμη διαθέσιμη για τις εταιρείες και πως μπορεί να είναι σε λειτουργία όταν δεν υπάρχει ακόμη απόφαση ή εγκύκλιος για το τύπο και το περιεχόμενο του Εντύπου Ν.

Αναφέρω τις παθογένειες αυτές δύο μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεων, τόσο για να διορθωθούν τα προβλήματα που διαπιστώνουμε, όσο και να σας αποδείξουμε ως φοροτεχνικοί ότι η υποβολή τους σίγουρα δεν ξεκίνησε τουλάχιστον για όλους τους φορολογουμένους από 31/03/2023. Είναι καταφανέστατο ότι άλλος είναι ο χρόνος έναρξης και άλλος ο χρόνος υποβολής, λόγω ελλείψεων και παραλείψεων εκ μέρους του Δημοσίου.

Σίγουρα πάντως δεν είναι αυτό που προβλέπεται από το Νόμο για πέντε μήνες διάρκεια για άλλη μια χρονιά.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν σε αυτό το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000€, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30.06.2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000€, ορίζεται η 31.07.2023.

Έως τις 31/5/2023 η υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε. των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του έτους 2022, από παραγωγούς για τη χορήγηση της μείωσης φόρου εισοδήματος κατά 30% από το επόμενο φορολογικό έτος.

Προσοχή η προθεσμία είναι ανατρεπτική, δηλαδή αν δεν τηρηθεί η προθεσμία, δεν μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα του αφορολόγητου.

Αναρτήθηκαν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και περιμένουν να πληρωθούν από τους φορολογουμένους σε δέκα δόσεις η πρώτη πρέπει να πληρωθεί έως 31/05/2023 και η τελευταία έως 29/02/2023. Να τονίσουμε ότι η εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ δεν αποφέρει καμία έκπτωση σε σχέση με την έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Την προηγουμένη Δευτέρα γιορτάσαμε τη εργατική Πρωτομαγιά. Το 1886 οι εργάτες του Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτείων εξεγέρθηκαν απαιτώντας 8ωρη εργασία. Το 2023 ας είναι η χρονιά που θα δοθεί η επόμενη μάχη για την καθολική απαγόρευση της εργασίας των ανήλικων.

Τα παιδιά πρέπει να ζουν την ηλικία τους, να διαβάζουν βιβλία, να βγαίνουν με τις παρέες τους και να κοινωνικοποιούνται, να ερωτεύονται και όχι να περνάνε ώρες μέσα σε λάντζες και εργοστάσια από τα 14 τους.

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *