in

Από το 1821 έως …το 2021 στην Ήπειρο


 

Η Ήπειρος γιορτάζει την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μέσω τριών περιοδικών εκθέσεων που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ταυτόχρονα σε εννέα συνεργαζόμενα στη διοργάνωση Μουσεία της πόλης σε συνεργασία με φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Οι εκθέσεις αναλυτικότερα παρουσιάζουν τεκμήρια της τέχνης και της τεχνικής της αργυροχοΐας Ηπειρωτών Μαστόρων, εκδοχές, συνιστώσες, όψεις και διαστάσεις του ιστορικού φαινομένου της Επανάστασης του ’21, με επίκεντρο την Ήπειρο και τα Γιάννενα καθώς και άγνωστα αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικές παραμέτρους της περιοχής, σχετικά με τις επαφές και τις σχέσεις των κατοίκων της ενδοχώρας με εκείνους των παραλίων και των αρχαίων κέντρων.

Η πρώτη έκθεση με το γενικό τίτλο «Αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων», θα παρουσιάζεται και στα εννέα Μουσεία της πόλης και θα περιλαμβάνει αντικείμενα λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού διαφόρων εποχών, από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων και τορευτών ως εξής:
• Αρχαιολογικό Μουσείο: στις αίθουσες του θα εκτίθενται Ιερά σκεύη και το Ευαγγέλιο του Πανταζή της Ι. Μητρόπολης, ιερά αντικείμενα της Παλιάς Εβραϊκής Συναγωγής και η Συλλογή νομισμάτων Σαράφη
• Δημοτικό Μουσείο: Ασημένια αντικείμενα και διακοσμητικά όπλων των Γιαννιωτών, χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων, θα τονίζονται με διακριτικά αναλόγια και θα παρουσιάζονται στις αίθουσες του.
• Βυζαντινό Μουσείο και στο παράρτημά του, το Θησαυροφυλάκιο: Οι αρχαιότερες αργυρές σταχώσεις Ευαγγελίων και διακοσμήσεις του 16ου και 17ου αιώνα, αργυρές πιστόλες του 18ου και 19ου αιώνα και τρεις Συλλογές με ιερά και κοσμικά αργυρά αντικείμενα, του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη και της Τ. Βέλλη-Δογορίτου θα εκτίθενται με ειδικές σημάνσεις
• Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ: Τα αξιολογότερα αργυρά του 18ου αιώνα της Συλλογής θα αναδεικνύονται.
• Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος»: Ασημένια διακοσμητικά και κοινωνικά διακριτικά του σώματος και των ενδυμάτων, γυναικών και ανδρών θα ξεχωρίζουν και θα σηματοδοτούνται.
• Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, στο Νησί: Σπάνια όπλα, πόρπες και εκκλησιαστικά αντικείμενα, στα οποία κυριαρχεί το ασήμι θα επιδεικνύονται.
• Ιστορικό Μουσείο Χρ. Νικολάου: Οικιακά είδη, και επενδύσεις οπλισμού και εξουσίας των Οθωμανών θα συγκαταλέγονται εδώ.
• Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας [ΚΕΠΑΒΙ] : Έργα γιαννιώτικων εργαστηρίων, σκεύη σαλονιού και κοσμήματα, παραδοσιακής τεχνικής θα συνυπάρχουν με σύγχρονες εκφάνσεις αισθητικής των εντόπιων αργυροχρυσοχόων στον εκθεσιακό / μουσειακό χώρο.
• Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας της Τέχνης : όπου θα κυριαρχεί η Γιαννιώτικη Ασημουργία.

Η δεύτερη έκθεση με το γενικό τίτλο «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron» με την κεντρική συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στην επέτειο για τα 200 χρόνια από το 1821, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Ιωαννίνων, Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, και άλλους φορείς και Συλλέκτες της πόλης θα βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων. Αποσκοπεί στην αναζήτηση της σημασίας των ιστορικών δεδομένων, τα οποία ως υπομνήσεις και υπαινιγμοί παραπέμπουν σε πολύπλευρες πραγματικότητες, πολλές από τις οποίες μας διαφεύγουν. Οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, οι ιδεολογικές και πνευματικές συνιστώσες της προεπαναστατικής περιόδου στα Γιάννενα, την Ήπειρο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη , πρόσωπα όπως ο Δημήτριος Νικολίδης, ο Αλέξιος Νούτσος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Αλή Πασάς, οι Ζωσιμάδες καθώς και εμβληματικά πρόσωπα του απώτερου παρελθόντος, όπως ο Πύρρος και ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος ή της εποχής πριν και μετά από την Επανάσταση, όπως ο Ρήγας, ο Βύρων, ο Κοραής, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Καποδίστριας, ο Σολωμός, ο Κολοκοτρώνης θα προβληθούν καθώς συσχετίστηκαν με ανθρώπους, που προέρχονταν από χώρους, έτοιμους από καιρό, δυναμικούς της Ηπείρου και των Ιωαννίνων.

Η Τρίτη έκθεση με το γενικό τίτλο «Ήπειρος, μητροπόλεις, αποικίες. Στα άκρα του αρχαίου κόσμου» αναφέρεται στις μορφές επικοινωνίας, που αναπτύχθηκαν, από τα προϊστορικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, μεταξύ κοινωνικών ομάδων από την Ήπειρο και άλλες περιοχές, την Πελοπόννησο, την Αττική, τα παράλια του Ιονίου Πελάγους, τη Μεγάλη Ελλάδα και θα βρίσκεται στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Οι υλικές μαρτυρίες, κεραμική, χάλκινα σκεύη, νομίσματα, χρησμοδοτικά ελάσματα, από ανασκαφές της Ηπείρου, δηλώνουν τις σχέσεις οικισμών, όπως της Βίτσας, του Λιατοβουνίου, της Εξοχής, και ιερών, όπως του μαντείου της Δωδώνης, είτε με τα μητροπολιτικά κέντρα της Κορίνθου και της Αθήνας, είτε με τις αποικίες της Αμβρακίας, της Κέρκυρας, του Τάραντα, των Συρακουσών.

Τρεις εκθέσεις που κάθε Ηπειρώτης και όχι μόνο αξίζει να απολαύσει !

Πηγή: Εφορία Αρχαιοτήτων
Ιωαννίνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *