in

Άρτα-Ταμείο Ανάκαμψης: Παιχνίδια με νερόλακκους… Του Χρήστου Μέγα


Τα δεδομένα
1.Από το Ταμείο Ανάκαμψης των 31 δις η Άρτα θα τύχει ενισχύσεων μόνο για την βελτίωση του Δικτύου Ύδρευσης από τον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας.
2.Θα χρηματοδοτηθεί ο ιδιώτης που θα γυρίζει τα νερά πίσω στο Πουρνάρι (αντλησιοταμίευση) στις περιπτώσεις υπερεπάρκειας ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές. (Σ.σ.: Δηλαδή, όταν το καλοκαίρι θα υπεραποδίδουν τα φωτοβολταϊκά, εμείς το νερό που θα πέφτει από το φράγμα θα το γυρίζουμε πίσω στη λίμνη Πουρναρίου, ενώ ο κάμπος θα διψάει…)
3.Θα χρηματοδοτηθούν ιδιώτες για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες).
Ενστάσεις
α/Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ΔΕΝ εντάσσεται η Γεωθερμία (πεδίο Συκιών).
β/Πάγιο αίτημα των Αρτινών παραμένει η Ύδρευση από το φράγμα του Πουρναρίου. Με την ενίσχυση του έργου από τον Άγιο Γεώργιο, αναγκαίο για την Φιλιππιάδα, τα γύρω χωριά, την Πρέβεζα, την Λευκάδα κ.α., ενταφιάζεται η πρόταση για την Ύδρευση μας από το Πουρνάρι.
γ/Λόγω της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών ο παραγωγικός κάμπος στον άξονα Παντάνασσα-Καμπή-Χανόπουλο-Γραμμενίτσα κινδυνεύει να καταστραφεί. Οι ιδιώτες σπεύδουν να υφαρπάξουν τα εύφορα χωράφια πάνω σε σχέδια για τοποθέτηση πάνελ. Με σκοπό να «σπείρουν» χιλιάδες τόνους μπετόν σε ποτιστικά κτήματα, αντί η περιοχή να γίνει το «Περιβόλι της Ηπείρου» με κηπευτικά, δενδροκαλλιέργειες, φρούτα και λαχανικά. Τα οποία μάλιστα να διατίθενται στην αγορά με «ταυτότητα παραγωγής». Αιτία; Η γραμμή υψηλής τόσης του ΑΔΜΗΕ που διατρέχει αυτόν τον άξονα. Η μόνη γραμμή που έχει εκσυγχρονιστεί από την κυβέρνηση και «σηκώνει» νέες συνδέσεις (όπου επενδύουν οι μεγάλοι «παίχτες»). Σε αντίθεση με την απηρχαιωμένη μέση και χαμηλή τάση (ΔΕΔΔΗΕ) που έχει εγκαταλειφθεί. Και έτσι αποκλείονται οι μικροί και οικιακοί παραγωγοί. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την διάχυση του οφέλους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κοινωνία, ενώ να επιτρέπει την χωρίς όρια και προϋποθέσεις τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Υποκρισία και φενάκη
i/Μόλις πριν δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα(;) 21 αρδευτικών έργων συνολικού κόστους 1.628.839.015 ευρώ (σ.σ. μπράβο ακρίβεια…) με σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ). Αλλά στην εξαγγελία μπόρεσαν να ανακοινώσουν την ένταξη μόλις 8 έργων. Η κυβέρνηση δεν ξέρει ποια (άλλα 13) έργα θα ενταχθούν (μέχρι το τέλος), αλλά γνωρίζει πόσα ακριβώς στρέμματα (1.352.565) θα αρδευτούν… Εντυπωσιακό στην απλούστευση των εξαγγελιών! Είναι από τα… αναμενόμενα της ευκαιριακής πολιτικής και των εύκολων και πομπωδών εξαγγελιών χωρίς μελέτη και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτά τα παλιό πολιτικό σύστημα τα «παίζει στον αέρα…».
ii/ Αλλά, τι αποκαλύφθηκε από το αθηναϊκό σώου Μητσοτάκη-Λιβανού; Ότι ο παραγωγικός κάμπος της Άρτας είναι και πάλι αποκλεισμένος. Θα συνεχιστεί το πότισμα με γεωτρήσεις και αυλάκια, με πομόνες ή ηλεκτρικό ρεύμα και πετρελαιομηχανές. Αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής. Και οι περιθωριοποιημένοι αγρότες θα εξακολουθούν να τρυπάμε τη γη με οριακές αποδόσεις στις γεωτρήσεις, φέρνοντας τα υφάλμυρα νερά μέσα μέχρι του Κωστακιούς και την Ανέζα…
iii/ Ο νέος αποκλεισμός της Άρτας αποδείχτηκε η «σταγόνα που ξεχείλισε τι ποτήρι». Έτσι κάποιοι θεσμικοί εκπρόσωποι θορυβημένοι για τις αρνητικές εξελίξεις, αναζήτησαν από τα… αζήτητα την εδώ και 10 χρόνια μελέτη για το φράγμα άρδευσης του Κομποτίου. Θα την στείλουν, λένε τώρα, εκ των υστέρων, στον υφυπουργό Γεωργίας Γ.Στύλιο προκείμενου να την εντάξει(;) και αυτή στο πομπωδώς εξαγγελθέν πανελλαδικό (σ.σ. πλην Άρτας…) έργο της αγροτικής άρδευσης.
Αν πρόκειται για ειρωνεία της στιγμής ή για εσωκομματικά μαχαιρώματα σύντομα θα αποκαλυφθεί. Και δεν μας αφορά αν οι παράγοντες της Άρτας «καρφώνουν» με αυτόν τον… άνυδρο τρόπο τον τοπικό υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς δεν μερίμνησε να «καρφιτσωθεί» και μια πομφόλυγα για την Άρτα στην προεκλογική και ευκαιριακή πρωθυπουργική εξαγγελία. Τους αγρότες και παραγωγούς τους ενδιαφέρει γιατί ο τόπος μας συνεχίζει να απουσιάζει από τον επενδυτικό χάρτη; Στην κατανομή δεν περισσεύει ούτε ένας νερόλακκος (φράγμα όμβριων υδάτων)…
Εκείνο που επιβεβαιώνεται είναι ότι η Άρτα, ενόσω κάποιοι παίζουν παιχνιδάκια κορυφής και μετέχουν σε σόου εντυπωσιασμού, μένει εκτός παραγωγικού-αναπτυξιακού σχεδιασμού.