in ,

Χαιρετισμός Δημάρχου Πρέβεζας στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης


Στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μητσόπουλου, παρέστη ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος. Το Κέντρο φιλοξενείται στο κτίριο του πρώην Ναυτικού Μουσείου Πρέβεζας που παραχώρησε ο Δήμος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος -ο οποίος τέλεσε και τον καθιερωμένο αγιασμό- ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης κ.α

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης:
«Σας καλωσορίζω στον όμορφο αλλά και ευλογημένο Δήμο Πρέβεζας, στο νησί της Ηπείρου, και σας υποδέχομαι ως οικοδεσπότης Δήμαρχος στο μοναδικής περιβαλλοντικής σπουδαιότητας και εξαιρετικού φυσικού κάλους εθνικό πάρκο του Αμβρακικού Κόλπου.

Σήμερα, στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης, δίπλα στο στόμιο του Αμβρακικού που ενώνει τον Αμβρακικό Κόλπο με το Ιόνιο πέλαγος, εκφράζω ως Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης την έντονη ανησυχία, όχι απλά προς μια απειλή, αλλά για την κρίση της κλιματικής αλλαγής, τις συνέπειες της οποίας τις βιώνουμε πλέον στην καθημερινότητά μας, γεγονός που σίγουρα βρίσκει σύμφωνους, τόσο τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και τους εξαιρετικούς εκπροσώπους του φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας.

Όλος ο Δήμος μας αλλά και όλη η περιοχή του Αμβρακικού, δεν έχει μόνο τη χαρά της έναρξης λειτουργίας του σημαντικού αυτού κέντρου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014- 2020, αλλά είχαμε και την υψηλή ευθύνη καθήκοντος για τη δημιουργία του, παραχωρώντας ως Δημοτική Αρχή στο φορέα, αυτόν τον εμβληματικό χώρο, ακριβώς πάνω στην είσοδο του Αμβρακικού.

Ο τίτλος του προγράμματος υλοποίησης φέρει την έννοια του Αειφόρου, η οποία συνάμα με την έννοια του Βιώσιμου, μας οδηγούν στην ανάγκη της ισορροπημένης συνύπαρξης του ανθρώπινου στοιχείου, μέσα στο οικοσύστημα. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε αυτό το ιδιαίτερης ομορφιάς πάνω στον Αμβρακικό, κτίριο και εντός του αστικού ιστού, όπου οφείλουμε και καλούμαστε να βρούμε την αρμονική ισορροπία της συνύπαρξής μας με το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, που αποτελεί το φυσικό θησαυροφυλάκιο ανεκτίμητης αξίας τόσο για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και πανελλαδικά και διεθνώς

Στο πρόγραμμά μας και από τις πρώτες μας δράσεις εξωστρέφειας ως νέα Δημοτική Αρχή, είχα θέσει υψηλά στην ατζέντα τους κεντρικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής 2020 – 2030, οι οποίοι αποτελούσαν ήδη Ευρωπαϊκές επιταγές αλλά και πλέον ύψιστες προτεραιότητες, τόσο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που δεν είναι άλλη από το green και το smart.

Η Πράσινη Μετάβαση και η Ψηφιακή Επανάσταση της 4 ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αποτελούν πλέον τα οχήματα που θα μας περάσουν στην νέα πραγματικότητα ζώντας το μέλλον σήμερα και στο κέντρο που εγκαινιάζουμε κατανοούμε απολύτως πώς μπορούν αρμονικά να αποτελέσουν ένα ισχυρό όπλο την εκπαίδευση την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και την εγρήγορση που θα οδηγήσουν στην προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όπως ήδη διαπιστώσατε από τον χαιρετισμό μου στα εγκαίνια του ξεχωριστού κέντρου, το οποίο και αποτελεί το πρώτο ψηφιακό μουσείο και σημείο εκπαίδευσης αλλά και ευαισθητοποίησης, επέλεξα να περάσω απευθείας στο μείζον και καυτό ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

Στην αρχή του χαιρετισμού μου μίλησα περί ευλογίας, αλλά η ευλογία δεν έχει νόημα όταν δεν γνωρίζουμε την σπουδαιότητα και το μεγαλείο που την χαρακτηρίζει. Αυτό ακριβώς το σημείο, αυτή η άγνοια, αυτή η απόσταση, αυτός, και θα χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά, ο Περιβαλλοντικός Αναλφαβητισμός, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, αποτελεί την αιτία του κακού που μετατρέπει σε αρνητικό παράγοντα τον μη εκπαιδευμένο και ενήμερο άνθρωπο, που καταντά να λειτουργεί ως ξένο στην καλύτερη ή και ως εχθρικό στην χειρότερη, στοιχείο, μέσα στο ίδιο του το οικοσύστημα.

Δεν τόνισα σε πρώτη αναφορά τη σπουδαιότητα του εν λόγω κέντρου ως προς την
αδιαμφισβήτητη συμβολή του στο βιώσιμο τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή και στο Δήμο μας, επιλέγοντας πρώτα την ύψιστη ανάγκη της εκπαίδευσης και ενημέρωσης η οποία μοιραία μέσα από τις επισκέψεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ερευνητικών κέντρων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα συμβάλουν προς την ανάπτυξη αυτή.

Όμως εδώ δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στα εύγε και στα μπράβο της έναρξης της λειτουργίας αλλά πρέπει να σταθούμε και όλοι μας, ως ένα «οικοσύστημα» συνεργασίας και ανάπτυξης , να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε και να στελεχώσουμε με το κατάλληλο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για την συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία του κέντρου, μετατρέποντάς το σε ζωντανό οργανισμό εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής ερμηνείας και διαδραστικής ψηφιακής ενημέρωσης, ως προς τον πλούτο του Αμβρακικού Κόλπου, προστατευόμενου από τη συνθήκη Ραμσάρ, αλλά και ως προς τις ευθύνες μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Κλείνοντας, και παρουσία όλων των εκλεκτών προσκεκλημένων, δεν θα βάλω μια τελεία στον χαιρετισμό μου, αλλά αντίθετα θα ανοίξω μια νέα πρόταση, για την οποία έχω ήδη μιλήσει, τόσο με τον αξιότιμο Υπουργό, όσο και με τα στελέχη και τον συντοπίτη Πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ. Η Πρόταση είναι μια και ξεκάθαρη και αφορά τη δημιουργία και ανάπτυξη, για την οποία ήδη εργάζομαι με τους στενούς μου συνεργάτες, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρότασης για την αξιοποίηση και ανάπλαση, όπου χρειαστεί, μέσα από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του Αμβρακικού Κόλπου, διαμέσου του Ταμείου Ανάκαμψης, για κάτι με το οποίο θα μιλήσω και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ευχαριστώ θερμά τον Φορέα για την άριστη συνεργασία που είχαμε, ευχαριστώ τον κο Υπουργό και καλό φίλο Γιώργο Αμυρά για την παρουσία τους στο Δήμο μας και καλώ άπαντες να επισκεφθούν το σπουδαίο αυτό κέντρο, αλλά και προσκαλώ άπαντες, όπως συνταχθούμε ενωμένοι στο μονόδρομο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης που απειλεί το μέλλον και το αύριο των παιδιών μας και όλης της πλάσης. Τέλος καλώ εκ νέου από δημόσιο βήμα όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να προσέλθουν μαζικά να εμβολιαστούν ώστε να αποκτήσουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα ώστε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας αλλά και την περιοχή μας.