in

Χρήστου Γκόκα για την Αναφορά σχετικά με το πρόβλημα της κάλυψης των αρδευτικών αναγκών για τις καλλιέργειες των ακτινιδίων


Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Ν. Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Αναφορά, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κ. Σκρέκα, με βάση την από 20-2-2023 επιστολή Αγροτών- Ακτινιδοπαραγωγών της περιοχής Κομποτίου, Π.Ε. Άρτας, σχετικά με το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών για τις καλλιέργειές τους και ειδικότερα της καλλιέργειας του ακτινιδίου.
Όπως τονίζει στην Αναφορά του, οι αγρότες – ακτινιδοπαραγωγοί με την Επιστολή τους, επισημαίνουν ότι η κατασκευή του φράγματος Πουρναρίου στο Πέτα, του νυν Δήμου Νικολάου Σκουφά, προέβλεπε όχι μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της πεδινής περιοχής της Άρτας, με την πρόβλεψη για κατασκευή Εγγειοβελτιωτικών έργων Πεδιάδας Άρτας, καθώς και το αρδευτικό έργο ΠΕΤΑ – ΚΟΜΠΟΤΙ, έργα που θα αξιοποιούν τα νερά του φράγματος Πουρναρίου.
Ειδικότερα επισημαίνει ότι, για την εν λόγω περιοχή, το Αρδευτικό έργο Πέτα-Κομπότι, θα αρδεύσει, σύμφωνα με τη μελέτη, συνολική έκταση 37.650 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Κομποτίου – Περάνθης – Συκεών του Δήμου Νικ. Σκουφά.
Και υπογραμμίζει ότι, ενώ, όπως αναφέρουν, το αρδευτικό αυτό έργο έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του και είναι έτοιμο προς χρήση και έχουν επενδυθεί έως τώρα πόροι που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του και συγκεκριμένα, έχει κατασκευασθεί το αντλιοστάσιο, με τα μηχανήματα να απαξιώνονται λόγω μη λειτουργίας, έχει κατασκευασθεί ο αύλακας μεταφοράς του νερού και έχουν γίνει τα δίκτυα διανομής, οι αγρότες και οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής αναρωτιούνται τι απομένει για την ολοκλήρωση και προφανώς για την έναρξη της λειτουργίας του.
Επίσης τονίζει ότι, στην περιοχή μεταξύ του Κομποτίου και Περάνθης του Δήμου Νικ. Σκουφά, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την καλλιέργεια των λοιπών αγροτικών προϊόντων, η καλλιέργεια του ακτινιδίου, ξεπερνώντας τουλάχιστον τα 2000 στρέμματα και του οποίου οι αρδευτικές ανάγκες για την καλλιέργειά του, είναι πολλαπλάσιες, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες (εσπεριδοειδών ή ελιάς).
Παράλληλα επισημαίνει ότι η περιοχή αυτή διαθέτει ένα μικρό υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, που με την αυξημένη ξηρασία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με την επέκταση των καλλιεργειών, δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις ανάγκες άρδευσης.
Επίσης αναφέρει ότι το πρόβλημα της άρδευσης είναι άμεσο, και το προηγούμενο καλοκαίρι παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας με δυσμενείς συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στην απόδοση των καλλιεργειών, κυρίως του ακτινιδίου, που έχει αυξημένες ανάγκες άρδευσης.
Και τονίζει ότι η παράλληλη προώθηση της κατασκευής του έργου Φράγματος Κομποτίου, που για μια ακόμα φορά εξαγγέλλεται, αν και εφόσον τελικά υλοποιηθεί, θα ολοκληρωθεί προς χρήση, σε βάθος 10ετίας στην καλύτερη περίπτωση.
Επισημαίνει ωστόσο, ότι είναι επείγουσα, η ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος άρδευσης της περιοχής, με την ολοκλήρωση προς λειτουργία του αρδευτικού Πέτα-Κομπότι, για το οποίο έχουν δαπανηθεί ήδη μεγάλα ποσά που δεν αξιοποιούνται.
Για τους λόγους αυτούς, κλείνοντας, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα όσα αναφέρονται στην από 20-2-2023 επιστολή των αγροτών- ακτινιδοπαραγωγών περιοχής Κομποτίου, και να ενημερωθεί για τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους, για την ολοκλήρωση του έργου Αρδευτικό Πέτα-Κομπότι, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα για τις καλλιέργειες της περιοχής, που προβλέπεται να καλύψει το συγκεκριμένο έργο.