Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του νεοσύστατου Ινστιτούτου Ορεινών Περιοχών MountMed και 10 Δημάρχων του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, της Κοιλάδας του Αχελώου, των Αγράφων και των Μετεώρων υπογράφηκε προ ημερών στην Κύπρο (στο όρος Τρόοδος) με σκοπό την προώθηση δράσεων, όπως πρωτοβουλίες περιβαλλοντικού, κοινωνικού, και πολιτιστικού περιεχομένου, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.
Η υπογραφή έγινε σε ειδική τελετή την 21η Σεπτεμβρίου, την οποία χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γ.Παπαδούρη, κος Γιαννάκης Παπαδούρης, πρώην Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κύριος εμπνευστής της Εθνικής Στρρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και της αναγέννησης του ορεινού οικισμού Καλοπαναγιώτη σε πρότυπο ορεινό θέρετρο. Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαιρέτησε η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Κλέλια Βασιλείου.
Το Ινστιτούτο ΜountMed, στο οποίο μετέχουν ερευνητές από Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία και Ελβετία διεύρυνε την υφιστάμενη συνεργασία με το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της χώρας, μέσω της αναβάθμισης της σε επίπεδο αυτοδιοικητικών φορέων. Σε ειδικές συνεδρίες που διοργανώθηκαν, οι Δήμαρχοι της Πίνδου παραβρέθηκαν με τους εξής:
• Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κο Κώστα Καδή, με θέμα «Διαχείριση χερσαίων προστατευόμενων περιοχών: διακυβέρνηση» και «Πιέσεις κλιματικής αλλαγής σε ορεινές περιοχές: πρόσφατη εμπειρία από φυσικές καταστροφές σε Κύπρο και Ελλάδα»
• Υφυπουργό Τουρισμού κο Σάββα Περδίο, με θέμα «Πιστοποίηση τουρισμού σε ορεινές περιοχές- ανάπτυξη νέου μοντέλου ορεινού τουρισμού»
• Πρόεδρο Ιδρύματος Γ.Παπαδούρη, κο Γιαννάκη Παπαδούρη, τεως Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων Κυπριακής Δημοκρατίας «Ολιστική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων: από το Τρόοδος στην Πίνδο»
Επιπρόσθετα, ακολούθησε επίσκεψη στους οικισμούς Πλάτρες και Αγρό όπου την αποστολή υποδέχθηκαν οι οικείοι κοινοτάρχες μαζί με τον νυν Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων Χαμπιαούρη Κώστα.
Στην αποστολή συμμετείχαν, οι δήμαρχοι: Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, Χασιάκος Χρήστος, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Σεντελές Ιωάννης, Δήμος Μετσόβου, Τζαφέας Κωνσταντίνος, Δήμος Γεωργ. Καραϊσκάκη, Μίγδος Περικλής, Δήμος Αγράφων, Καρδαμπίκης Αλέξανδρος, Δήμων Αργιθέας, Στεργίου Ανδρέας, Δήμος Μουζακίου, Στάθης Θεοφάνης, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, Νάνος Παναγιώτης, Δήμος Μετεώρων, Αλέκος Θεόδωρος και Δήμος Πύλης, Μαράβας Κωνσταντίνος. Επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του Πάρκου, ο Πρόεδρος ΔΣ, Σεραφείμ Φελέκης, ο Γραμματέας ΔΣ, περιφερειακός σύμβουλος Περ. Θεσσαλίας Γακόπουλος Χρήστος και τα μέλη του Δ.Σ. ο περιφερειακός σύμβουλος Περ. Ηπείρου Βαρέλης Δημήτριος, ο εκπρόσωπος παραγωγικών φορέων, μέλος ΔΣ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Γιολδάσης Γεώργιος και ο εκπρόσωπος επιστημονικής κοινότητας, Δασάρχης Αμφιλοχίας, Θεοχαρόπουλος Δημοσθένης
Τι λένε αποκλειστικά στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ οι κκ. Μίγδος και Βαρέλης
Περικλής Μίγδος
Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη,
μέλος ΔΣ στο ΦΔ Εθνικού Πάρκου
Είχαμε την ευκαιρία, όλοι οι Δήμαρχοι της Πίνδου που εντός της επικράτειας μας, βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο να διακρίνουμε τις συνέργειες των Κύπριων σε τοπικό επίπεδο αναφορικά με ζητήματα ανάπτυξης ορεινών περιοχών. Αν προσπαθούσα να διακρίνω διαφορές με την Ελλάδα, αυτές θα είχαν να κάνουν ότι στην Κύπρο λόγω και της ύπαρξης της Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, η κεντρική διοίκηση υποστηρίζει τις ορεινές περιοχές εμπράκτως μέσα από ένα θεσμοθετημένο σύστημα διαχείρισης και ανάπτυξης. Και στο Τρόοδος όπως και στην ορεινή Πίνδο, το περιβάλλον, η αγροτική παραγωγή και ο ήπιος τουρισμός είναι στοιχεία για την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών, αλλά οι μετέχοντες δεν περιορίζονται μόνο στην αυτοδιοίκηση. Κράτος, τοπική κοινωνία, απόδημοι αλλά και το Ινστιτούτο με το οποίο έχουμε πλέον συνεργασία μέσω του Μνημονίου, δουλεύουν από κοινού και συνεργατικά. Η συμβολή που αναμένεται από αυτή τη συνεργασία έχει να κάνει περισσότερο με ανταλλαγή εμπειριών και παροχή τεχνογνωσίας σε ζητήματα που θα επιλέξουμε πιο πολύ παρα σε πιστή αντιγραφή καλών πρακτικών, που γνωρίζουμε πλέον ότι είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Να σημειώσω, ότι καμία φορά μόνο η υποστήριξη από τα πάνω μπορεί και να μην είναι αρκετή, βέβαια. Στο όρος Τρόοδος, γνωρίσαμε όλοι οι Δήμαρχοι, ένα πετυχημένο πρώην κοινοτάρχη, ένα περήφανο Κύπριο απόδημο που αναμόρφωσε τον οικισμό του, τον Καλοπαναγιώτη και ενίσχυσε μετά την ανάπτυξη όλης της ορεινής περιοχής, ως σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη, ή επίτροπος όπως λέγεται στην Κύπρο, τον κο Γιαννάκη Παπαδούρη. Σε αυτόν στηρίχτηκε μεγάλο μέρος της επιτυχημένης κοινής προσπάθειας που είδαμε και ευελπιστούμε να κάνουμε και εδώ για τον τόπο μας.
Δημήτρης Βαρέλης
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου, μέλος ΔΣ ΦΔ Εθνικού Πάρκου
Στα πλαίσια της εξωστρέφειας, την οποία υπηρέτησα και εγώ, ως εκπρόσωπος της Περιφέρεια Ηπείρου στο Εθνικό Πάρκο εδώ και 7 χρόνια αλλά και τα υπόλοιπα μέλη ΔΣ, αποφασίσαμε την διεξαγωγή της τεχνικής συνάντησης στην ορεινή Κύπρο μαζί με τους Δημάρχους όλη της περιοχής το Εθνικού Πάρκου, .που στην Ήπειρο περιλαμβάνει, τους Δήμους Μετσόβου, Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη. Στη συνεργασία αυτή, είδαμε μια ολιστική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος των ορεινών περιοχών σε σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα. Μια ανάπτυξη που η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Αλέξανδρος Καχριμάνης προωθεί τα χρόνια που είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας, δηλαδή την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Ήπειρο, σε συνδυασμό με την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος. Το μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη, είναι μια καλή αρχή για τις προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να επιτύχει η τοπική αυτοδιοίκηση, είτε πρώτου είτε δευτέρου βαθμού, σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία, την αξιοποίηση των εργαλείων ανάπτυξης, με τη στήριξη του κεντρικού κράτους. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η επιτυχία γίνεται με τη συνεργασία όλων, τοπική αυτοδιοίκηση , κράτος, τοπική κοινωνία όπως ακριβώς έγινε στον Καλοπαναγιώτη και την ορεινή Κύπρο.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ MountMeD
Αναγνωρίζουμε το ρόλο και τις ιδιαιτερότητες των ορεινών περιοχών:
• ως περιοχές πλούσιας βιοποικιλότητας, και κομμάτι του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεφαλαίου, οι οποίες αντιμετωπίζουν πιέσεις και προκλήσεις, με λύσεις που συχνά δεν μπορούν να περιοριστούν εντός των περιοχών αυτών
• ως πόλοι, που παρόλη την πίεση και συχνά συρρίκνωση που αντιμετωπίζει η παραγωγική του βάση, γνωρίζουν νέες δυναμικές καινοτομίας και διαθέτουν ενδογενείς πόρους κοινοτικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
• ως τόποι που ενώ αποτελούν τμήμα της εθνικής μας κληρονομιάς, αντιμετωπίζουν την ισοπέδωση της ορεινής κουλτούρας, χάνοντας έτσι την ανθεκτικότητας τους.
Σεβόμενοι τις αρχές δράσης της Διακήρυξης του Τρόδοους για πολυεπίπεδη και πολυσυμμετοχική υλοποίηση ενός πολιτικού σχεδίου, την αρχή της δίκαιης, αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και την ανάγκη για ισότητα και αλληλευγγύη μεταξύ των εδαφικών περιοχών, φιλοδοξούμε με την κοινή μας συνεργασία, συμπόρευση και ανταλλαγή εμπειριών εφεξής να,
• προλάβουμε την ευπάθεια των ορεινών μας περιοχών στην κλιματική κρίση, να προβούμε σε δράσεις ανάσχεσης της απώλειας βιοποικιλότητας,
• να δώσουμε προτεραιότητα στην ποιότητα και βιωσιμότητα των τοπίων και τοπικών δραστηριοτήτων, αποβλέποντας πέραν της διατήρησης τους στην ανάδειξη των τοπικών ιδιότυπων χαρακτηριστικών τους, αναδεικνύοντας τα ως κοινά αγαθά υψίστης σημασίας
• να ενδυναμώσουμε την κινητοποίηση των τοπικών και περιφερειακών δρώντων στις ορεινες μας περιοχές, έτσι ώστε οι στρατηγικές βιωσιμότητας να βασίζονται στη συλλογική τοπική δράση, απαντώντας στις ευρωπαϊκες συλλογικές προκλήσεις.