in

Διατηρείται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα, καθώς και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας, με έδρα την πόλη της Άρτας.

ανακοίνωση Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας


Διατηρείται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα, καθώς και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας, με έδρα την πόλη της Άρτας. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο «Δικαστικό Χάρτη», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή 05 Απριλίου 2024, και επιπλέον επισημαίνει τα εξής:

  • Από τις αρχές του έτους 2024, όταν από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε ότι κυοφορείται νομοσχέδιο, που θα συμπεριλαμβάνει συγχωνεύσεις-ενοποιήσεις, αλλά και καταργήσεις δικαστηρίων σε όλη την Επικράτεια, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι σχεδιάζεται ένα είδος «Δικαστικού Καλλικράτη», κάτι ανάλογο δηλαδή που είχε συμβεί με τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πλέον τούτων, στις εξαγγελίες του Υπουργείου συμπεριλαμβάνετο και διάταξη, ώστε τα δικαστικά όρια κάθε Πρωτοδικείου να ταυτίζονται με τα διοικητικά κάθε νομού.

  • Τα γεγονότα αυτά έθεσαν το Δικηγορικό Σύλλογο Άρτας (όπως και τους περισσότερους Συλλόγους της χώρας) σε συναγερμό, αφού, σύμφωνα με την προϋπάρχουσα, εκπονηθείσα με εντολή του Υπουργείου, μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, τίθετο και θέμα διατήρησης Πρωτοδικείων ακόμα και σε πρωτεύουσες νομών. Πλέον τούτων, ειδικότερα για το Πρωτοδικείο Άρτας, σε κάθε περίπτωση, υπήρχε ο κίνδυνος μειώσεως των εδαφικών ορίων του, αφού, όπως είναι γνωστό, σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και η περιοχή Φιλιππιάδας π.ε. Πρέβεζας, αλλά και Μενιδίου π.ε. Αιτωλοακαρνανίας.
  • Κατόπιν, λοιπόν, των ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας με συντονισμένες ενέργειές του, και συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία (αρχικός προ 100 και πλέον ετών καθορισμός δικαστικών ορίων, έγγραφα Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου Ζηρού, Δήμου Αρταίων, Εφετειακού Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών, Ελληνικού Κτηματολογίου κλπ), προέβηκε σε σειρά τόσο γραπτών, όσο και προφορικών διαβημάτων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο δικαστικό καθεστώς στο νομό μας. Μάλιστα, στην τελευταία προγραμματισθείσα συνάντηση με τον Υπουργό κ. Γ. Φλωρίδη, κατά την 01-03-2024, παρόντες, προς υποστήριξη, ήσαν τόσο οι δυο βουλευτές μας Γ. Στύλιος και Ο. Γεροβασίλη, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης π.ε. Άρτας Β. Ψαθάς, αλλά και οι Δήμαρχοι Αρταίων Χ. Σιαφάκας και Ζηρού Γ. Ζυγούρης.

Τελικά, στο παρόν στάδιο, δηλαδή στο κυκλοφορήσαν νομοσχέδιο, συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας, οι προσπάθειες όλων μας ευοδώθηκαν. Έτσι, εκτός από τη διατήρηση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άρτας, στην κατά τόπον αρμοδιότητά του εμπίπτουν, εκτός από τους 4 Δήμους της π.ε. Άρτας, και: α).οι δημοτικές ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού π.ε. Πρέβεζας και β).η δημοτική ενότητα Μενιδίου π.ε. Αιτωλοακαρνανίας (σε όλες τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών κοινοτήτων τους). Περαιτέρω δε, και όσον αφορά την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Άρτας, αυτό συνέβηκε σε όλη τη χώρα, αφού καταργήθηκαν όλα τα υφιστάμενα Ειρηνοδικεία, η ύλη των οποίων μεταφέρεται στα αντίστοιχα Πρωτοδικεία, στα οποία υπήγοντο.

Τελειώνοντας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας, ενόψει και της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου και της επερχόμενης ψήφισής του στη Βουλή, καλεί τους πολίτες να εκφραστούν θετικά στη δημόσια διαβούλευση, ώστε να διατηρηθούν τα δικαστικά όρια του Πρωτοδικείου Άρτας, όπως αυτά τηρούνται αναλλοίωτα επί ένα και πλέον αιώνα, αφού αυτό προστάζει πρωταρχικά το συμφέρον των πολιτών, όπως άλλωστε αυτό εκφράστηκε από τα θεσμικά όργανά τους.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας

ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *