in

Δήλωση Χρήστου Γκόκα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πριν από 103 χρόνια, διατηρείται πάντα ζωντανή στη μνήμη μας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους 353.000 Έλληνες του Πόντου που βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν, όπως και τις εκατοντάδες χιλιάδες που ξεριζώθηκαν βίαια από τη γη τους και τη γη των προγόνων τους.
Κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες, Τιμούμε τη Μνήμη όλων αυτών που ήταν τα θύματα της απάνθρωπης βίας και της κτηνωδίας, από τους Νεότουρκους και τα στρατεύματα του Κεμάλ. Με σεβασμό στις ψυχές των θυμάτων αυτής της θηριωδίας, και τη συναίσθηση του χρέους μας απέναντι στην Ιστορία μας.
Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο του 1994, πήρε την πρωτοβουλία, και η Ελληνική Βουλή με απόφασή της καθιέρωσε, συμβολικά, την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο Αγώνας όμως πρέπει να συνεχιστεί, για να πετύχουμε την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας με την καθολική Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η ιστορική αυτή αναγκαιότητα συνδέεται, δυστυχώς με τη σύγχρονη πραγματικότητα, στη σκιά ενός νέου εφιάλτη για την ανθρωπότητα, με τον πόλεμο μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με το θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας, με βία και αποτρόπαιες πράξεις, με εκατομμύρια πρόσφυγες. Γεγονότα που εκτυλίσσονται σε μια περιοχή, που επαναφέρει έντονα στη μνήμη μας την Τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει άλλες γενοκτονίες, καταστροφές και ξεριζωμούς. Πρέπει να προστατεύει την ειρήνη και την ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη ζωή και τις αξίες της.
Οφείλουμε, με αποφασιστικότητα, να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε τις αντιλήψεις και τις στρατηγικές του αναθεωρητισμού, της επεκτατικότητας και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό αποτελεί για μας προτεραιότητα, σε σχέση με τις αντίστοιχες, σύγχρονες προκλήσεις σε βάρος μας, από τη σημερινή Τουρκία.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός, αλλά και ο Ελληνισμός ολόκληρος, ως ελάχιστο φόρο τιμής, δεν ξεχνά, τιμά και σέβεται τη Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και αγωνίζεται για να δικαιωθεί η θυσία τους, για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά σε κανένα μέρος του πλανήτη τη φρίκη και την απαξίωση του ανθρώπου.