Συμπληρώνονται δύο χρόνια της Δημοτικής Αρχής Ελισάφ στα «πράγματα», πως βλέπετε κ. Πατσούρα την μέχρι τώρα πορεία της και τι αντίκτυπο έχουν οι πολιτικές της στην ζωή των πολιτών των Ιωαννίνων;
Στις 2 Ιουνίου η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» (παράταξη Ελισάφ) γιόρτασε δύο χρόνια από την εκλογή της. Δύο χρόνια μετά η «Νέα Εποχή» έχει μετατραπεί σε «Παλιά», χωρίς να έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό για το Δήμο, τις υπηρεσίες του, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, την νεολαία του Δήμου μας. Ουσιαστικά η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε πλήρη υποβάθμιση σε μια σειρά από δημοτικές υπηρεσίες συνεχίζοντας την ίδια αντιδραστική συντηρητική πολιτική (μη προσλήψεις προσωπικού, ελλείψεις υποδομών, πανάκριβα τιμολόγια ύδρευσης, κ.τ.λ.) που ακολουθήθηκε διαχρονικά από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Παράλληλα, η δημοτική αρχή ταυτίστηκε και συμφώνησε πλήρως με τις πιο αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και πρακτικές (νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, Βορίδη) που έχουν συμβεί ποτέ στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκμεταλλεύτηκε τα αντιδημοκρατικά νομοθετήματα της κυβέρνησης και βρήκε τρόπο να εφαρμόσει το πολιτικό της πρόγραμμα, δηλαδή ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, καθώς το μόνο που έχει πράξει η δημοτική αρχή από την μέρα ανάληψης των καθηκόντων της είναι να δίνει τα διαπιστευτήρια σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Από την αρχή η δημοτική αρχή έδειξε τις διαθέσεις της σχετικά με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε δημοτικές υπηρεσίες (τομέας καθαριότητας, οδοφωτισμός) και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ησυχάσει εάν νευραλγικές δημοτικές υπηρεσίες δεν παραδοθούν σε ιδιωτικά χέρια.
Ύστερα από αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς προσπάθειες σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού πρώτα μεσολάβησε και η πανδημία του κορονοϊού και η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το δικαίωμα λήψης σημαντικών αποφάσεων μόνο μέσω της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, η δημοτική αρχή προχώρησε σε εκχώρηση σε ιδιώτες μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου, της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, της καταμέτρησης των υδρομέτρων της ΔΕΥΑΙ.
Αν και η δημοτική αρχή μπορούσε να προβεί σε προσλήψεις προσωπικού (βάσει νομοθεσίας), δεν το έπραξε και κινήθηκε στην πεπατημένη, δηλαδή στροφή στους ιδιώτες, θυμίζοντας με την πολιτική πρακτική της «Παλιές εποχές» για την πόλη μας.
Το κόστος ζωής παραμένει δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία των δημοτών. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει από τις υψηλότερες τιμές, και χωρίς ανάλογη ανταπόδοση, στους λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης και δημοτικών τελών.
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην πόλη μας μαζί με την ανεργία, τα μεροκάματα φτώχειας, την απλήρωτη εργασία και την αβεβαιότητα που έχει επιβάλει η πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων (κυβέρνηση ΝΔ, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και της Ε.Ε. έχουν να αντιμετωπίσουν και την φορομπηξία του Δήμου με τα δημοτικά τέλη και του λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης να αποτελούν βραχνά για κάθε κάτοικο.
Η έννοια του δημόσιου χώρου παραμένει συνυφασμένη με την έννοια του κέρδους. Απουσιάζει ένας σχεδιασμός ολοκληρωμένης χωροθέτησης δημόσιων υποδομών αθλητισμού και αναψυχής.
Οι ελεύθεροι / δημόσιοι χώροι, τα πάρκα, οι αθλητικές υποδομές παραμένουν πολύ λίγα για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων. Οι πολίτες δεν μπορούν να απολαύσουν πλήρως το περιβάλλον, την ζωή και τον ελεύθερο χρόνο τους.
Επίσης, ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η διαχείριση του νερού και ο υδάτινος πλούτος ανήκουν σε όλους μας και όχι σε μια ομάδα επιχειρηματιών. Όμως και αυτή η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα. Δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος του Δήμου στις ποσότητες άντλησης νερού από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης και γενικότερα η εκμετάλλευση του υδάτινου πλούτου έχει γίνει πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης.
Καταλήγοντας, αποδεικνύεται καθημερινά η ανικανότητα της δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν οι δημότες/ισσες στην εποχή μας.
Η πανδημία δεν λέει να σταθεροποιηθεί, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι αρκετά «σκληρή». Πως θα μπορούσε σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω ο Δήμος Ιωαννιτών να χαράξει μια διαφορετική κοινωνική πολιτική βοηθώντας αδύναμους και ευάλωτα κοινωνικά στρώματα;
Εδώ και δεκαπέντε μήνες, που βιώνουμε μια πρωτοφανής κατάσταση παγκόσμιας πανδημίας, αναδεικνύονται όσο ποτέ άλλοτε οι καταστροφικές για το δημόσιο σύστημα υγείας και κατά συνέπεια εγκληματικές για το λαό, συνέπειες της πολιτικής συρρίκνωσης των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας που ασκήθηκε και ασκείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, στο όνομα του περιορισμού του δημοσιονομικού κόστους, των πλεονασμάτων και της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η πανδημία του κορονοϊού φανέρωσε σε όλο της το μεγαλείο την γύμνια και την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών του που εδώ και χρόνια με «μνημονιακή» βαναυσότητα και με τις ευλογίες της Ε.Ε. καταστρέφουν το περιβάλλον, επιδεινώνουν τις ανισότητες και καταλύουν κάθε δημόσιο αγαθό στο όνομα των νόμων της αγοράς.
Σε όλη αυτή την συγκυρία, η δημοτική Αρχή Ελισάφ, Γκόντα και Μπαρτζώκα δείχνει συνεχώς ποιανού τα συμφέροντα υπερασπίζεται σε αυτήν την πόλη. Μα προφανώς των μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών και σε καμία περίπτωση των λαϊκών νοικοκυριών και των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας. Το ζήτημα της δημόσιας υγείας η δημοτική αρχή το αντιμετωπίζει ως ένα πρόβλημα τεχνοκρατικό και στην ουσία δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας της υγείας των συνδημοτών μας. Αδιαφορεί πλήρως για το αν στις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο δήμο τηρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Τα μέτρα ελάφρυνσης που πάρθηκαν όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν επαρκούν για να στηρίξουν τους μικροεπαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της πόλης. Ως «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει και να πάρει ουσιαστικά μέτρα ελαφρύνσεων για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους μικροεπαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και όχι «ασπιρίνες» και παραπομπές στην κεντρική εξουσία, της οποίας το μακρύ χέρι γίνεται η δημοτική αρχή.
Απουσιάζει από την πολιτική ατζέντα της δημοτικής αρχής η ουσιαστική διεκδίκηση από την κυβέρνηση για έκτακτη γενναία κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχύσει και να υποστηρίξει τους συνδημότες. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να παρθούν μια σειρά από μέτρα, όπως μηδενικά δημοτικά τέλη για άνεργους και απολυμένους, δραστική μείωση των δημοτικών τελών για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, ΑμεΑ, ενίσχυση των δομών του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού φαρμακείου, ενίσχυση και διεύρυνση της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.
Παράλληλα, η δημοτική αρχή θα έπρεπε να μην αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της κυβέρνησης, αλλά με την πολιτική της να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες, ώστε να συνεισφέρει στην υπόθεση της ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η Απλή Αναλογική καταργείται και τυπικά μέσα από το νομοσχέδιο «Βορίδη». Ποια η θέση της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα για τις προτεινόμενες αλλαγές και που οδηγούμαστε;
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει σημαντικές αλλαγές με το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης συμβουλίων, περιφερειαρχών και δημάρχων. Αποτελεί το αναγκαίο θεσμικό συμπλήρωμα της «επιτελικής», επιχειρηματικής λειτουργίας των Περιφερειών και Δήμων, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για την «Ευρώπη των Περιφερειών», μακριά από κάθε λογική λαϊκής συμμετοχής και κάλυψης κοινωνικών αναγκών.
Πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό σύστημα εκλογής Δήμων και Περιφερειών που ουσιαστικά καταργεί κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας με στόχο την ακόμα ισχυρότερη σταθεροποίηση των πλειοψηφιών στα συμβούλια. Εισάγει μεγάλα εμπόδια για κάθε διαφορετική φωνή και ανατρεπτική – κινηματική παρέμβαση, διευκολύνει τον αποκλεισμό συνδυασμών ειδικά για τις ανεξάρτητες, ριζοσπαστικές και αντικαπιταλιστικές αριστερές παρατάξεις.
Το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» και των μνημονιακών δεσμεύσεων με την Ε.Ε., που θέλουν τους Δήμους, να λειτουργούν με ΣΔΙΤ, συρρικνωμένες και ανταποδοτικές υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση και παραχώρηση δημόσιων χώρων σε επενδυτές και ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης και με ασφυκτική επιτροπεία των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Με μεταφορά αρμοδιοτήτων των συμβουλίων σε ελεγχόμενες επιτροπές, ενισχύοντας την αντιδημοκρατική συγκεντρωτική λειτουργία. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με το νέο εκλογικό σύστημα, καταργούν και κάθε έννοια αυτοδιοίκησης.
Με το νομοσχέδιο Βορίδη περιφέρειες και δήμοι θωρακίζονται περαιτέρω για να επιβάλλουν και να διεκπεραιώνουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, χωρίς ενοχλητικές αντιπολιτευτικές φωνές.
Μπροστά σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, συντονίζουμε τη δράση μας και καλούμε σε μαζικές αντιδράσεις για να καταδικαστεί, για να ακυρώσουμε και να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» θα συνεχίσουμε την πάλη για απλή και ανόθευτη αναλογική, για την υπεράσπιση των αγώνων των πολιτών και των λαϊκών συμφερόντων.
Μεγάλη συζήτηση προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα για την «σχεδία» , θεωρείτε ότι οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής βοήθησαν;
Μετά από αρκετά χρόνια διαδρομής, το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» Ιωαννίνων, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με τη δικαστική οδό να έχει επιλεγεί.
Το θέμα της «Σχεδίας» απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων σε πρόσφατη συνεδρίασή του, δεδομένου ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης, ο οποίος είναι και πρόεδρος.
Σε αυτήν την συνεδρίαση με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν πήραμε καμία απάντηση στα ερωτήματα που υποβάλλαμε ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ». Ερωτήματα που σχετίζονταν με το εάν τηρούνται οι καταστατικές αρχές λειτουργίας της «Σχεδίας». Υπάρχουν σημαντικές ευθύνες της δημοτικής αρχής στον τρόπο διαχείρισης της όλης κατάστασης.
Από την αρχή της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο επισημάναμε την ανάγκη τήρησης των καταστατικών αρχών λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία». Σύμφωνα με αυτές, η «Σχεδία» είναι κέντρο πρόληψης και όχι θεραπείας. Η «Σχεδία» μπορεί να παραπέμπει, να ενημερώνει για θεραπευτικές μεθόδους, όχι όμως να κάνει θεραπεία, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική της πρόληψης.
Παράλληλα, είναι αρκετά σημαντικό να τονιστεί ότι το μόνιμο προσωπικό στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» δεν επαρκεί για να επιτελέσει τους σκοπούς του καταστατικού του.
Γενικά, η πρόληψη ως κοινωνικό μέτρο χρειάζεται δωρεάν υποδομές σε πολιτισμό, αθλητισμό, μόρφωση, υγεία, εργασία, δηλαδή βασικές δράσεις που μπορούν να προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία σε πληθυσμούς που ακόμα δεν έχουν πειραματιστεί με τις ουσίες, ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η «Σχεδία» οφείλει βάσει του καταστατικού της να ηγηθεί τέτοιων διεκδικήσεων και πρωτοβουλιών. Προφανώς εδώ χρειάζεται και η συμβολή του Δήμου.