in

“Είναι το Παραποτάμιο Πάρκο της Άρτας η νέα μεγάλη πρόκληση;”

Άρθρο του Χρήστου Τσιρογιάννη, Δημάρχου Αρταίων & Εκλεγμένου μέλους στο ΔΣ της ΚΕΔΕ


Για πολλές δεκαετίες, η Άρτα είχε γυρισμένη την πλάτη της στο ποτάμι της. Αυτό για το οποίο, άλλες πόλεις θα παρακαλούσαν να έχουν, ένα «πλούσιο» ποτάμι να την διασχίζει, για την πόλη μας στις δεκαετίες της αστικοποίησης, μετατράπηκε σ’ ένα πέρασμα για τους ντόπιους και ένα αξιοθέατο για τους επισκέπτες.


Ο Άραχθος έγινε μονοσήμαντη αναφορά με το «Γεφύρι» των λαϊκών θρύλων, ενώ είναι απείρως περισσότερα όχι μόνο για την πόλη της Άρτας, αλλά για ολόκληρο τον Νομό αν σκεφτεί κανείς ότι διέρχεται από όλη την πεδιάδα της και καταλήγει στον Αμβρακικό Κόλπο.

Για την Δημοτική μας Αρχή, αυτή η προσέγγιση πρέπει να αλλάξει. Εμείς θεωρούμε ότι το ποτάμι πρέπει από ένα παραμελημένο σημείο, να μετατραπεί σ’ έναν πόλο ζώσας κοινωνικής, οικονομικής και τουριστικής πραγματικότητας. Να ενσωματωθεί ουσιαστικά στην καθημερινότητα των Αρτινών και, παράλληλα, να γίνει σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.

Και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την οικιστική δόμηση προς το ποτάμι, να πάψει δηλαδή να κοιτά η πλάτη της πόλης τον Άραχθο, έχουμε πολλά να κάνουμε για να στρέψουμε το βλέμμα μας σ’ αυτόν. Και αυτά τα πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει.

Και στην προηγούμενη θητεία μας, αλλά και τώρα γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια σ’ ένα τριπλό επίπεδο.

Πρώτον, να πείσουμε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να προχωρήσουν σε έργα υποδομών που θα λύνουν ζητήματα κομβικής σημασίας. Αναφέρομαι στην οριοθέτηση του ποταμού, στις γεφυρώσεις, στα αντιπλημμυρικά έργα.

Το δεύτερο επίπεδο, αφορά τον εμπλουτισμό και καλλωπισμό της χλωρίδας όλης της παραποτάμιας περιοχής, αυτό που ονομάζουμε Παραποτάμιο Πάρκο Άρτας.

Και το τρίτο επίπεδο, αφορά τις ήπιες αθλητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις. Αναφέρομαι στις αναπλάσεις, τα σημεία αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλητισμού.


Και τα τρία επίπεδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και κάποια από τα πρώτα δείγματα όσων προγραμματίζουμε, έχουν πάρει ήδη σάρκα και οστά.

Όμως, αυτή είναι μόνο η αρχή. Είμαστε αποφασισμένοι το έργο της ολιστικής ανάπτυξης του Παραποτάμιου Πάρκου να ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που μοιραία παρουσιάζονται σε κάθε μεγάλο έργο, πόσο μάλλον σε καιρό πανδημίας.

Αυτή η ολιστική αυτή προσέγγιση που προγραμματίζουμε, κάθε άλλο παρά μίζερη θα είναι. Με 3 εκ. ευρώ για έργα στο Παραποτάμιο Πάρκο, η Άρτα σύντομα θα αποκτήσει ένα πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ποδηλατόδρομοι, υπαίθριο πολιτιστικό κέντρο, πλωτή εξέδρα, χώροι ανάπλασης, αξιοποίηση υγρού στοιχείου, λειτουργία σιντριβανιού, χώροι για pick nick, γήπεδο beach soccer, γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5, γήπεδο μπάσκετ, υπαίθριο πινγκ πονγκ και σκάκι, γήπεδο beach tennis, γήπεδο beach volley, beach handball, πίστα skateboard, πίστα ποδηλάτου Pump Track, πάρκο σκύλων, κιόσκια, αυτόματο πότισμα, βρύσες, περιμετρικός φωτισμός στο νησάκι, περιπατητικά μονοπάτια, θα είναι εκεί για όλους, ενώ ήδη υπάρχει παιδική χαρά και υπαίθρια όργανα γυμναστικής, για να τα χαίρονται οι δημότες, οι επισκέπτες, οι ετεροδημότες.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το τοπίο συνολικά αλλά και την προσέγγισή μας προς τον ποταμό. Παρεμβάσεις απαντούν στο ερώτημα που θέτει το παρόν άρθρο, πείθοντας πως η Άρτα μπορεί να αναλαμβάνει προκλήσεις και να δημιουργεί έργα πνοής για όλη την ευρύτερη περιοχή.