in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Οι προτάσεις του Δημάρχου για το Περδίκη – Πυλάδη αλλάζουν τις πάγιες θέσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών για τα στρατόπεδα», ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση


Συζητήσαμε αναλυτικά στην «ΔΦ» με τον έμπειρο αυτοδιοικητικό, πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας και μέλος της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία», κ. Κορωναίο για ζητήματα που αφορούν τον Δήμο μας και έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπως το θέμα με την διεκδίκηση του στρατοπέδου Περδίκη- Πυλάδη και το ζήτημα των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά τέλος και για το επίπεδο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις συνεδριάσεις του.

«..Να σας συγχαρώ γιατί σε μια δύσκολη εποχή αναλαμβάνετε ένα εγχείρημα να φτιάξετε μια εφημερίδα η οποία να απευθύνεται σε ένα κοινό με πολλές ανησυχίες και πραγματικά είστε άξιοι συγχαρητηρίων γιατί το έχει ανάγκη η περιοχή μας και ο τόπος μας ένα τέτοιο εκδοτικό εγχείρημα..»

•  Πως είδατε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του Περδίκη-Πυλάδη; Και πως κρίνεται το αποτέλεσμα και των δύο ψηφοφοριών , μιας και η πρόταση της παράταξης του Δημάρχου τελικώς δεν εγκρίθηκε;
Εμείς την πρώτη φορά που ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε να διευρυνθεί όχι ποια είναι η αντικειμενική αξία του οικοπέδου για να το νοικιάσουμε, αλλά ζητήσαμε κατά πόσο μπορεί ο Δήμος να το διεκδικήσει το συγκεκριμένο ακίνητο ως περιουσιακό του στοιχείο. Και αυτό βασιζόμενοι στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν υπήρξε ποτέ στρατόπεδο, ήταν απλά εκεί ένα οπλοπολυβολείο , το οποίο και θεωρούμε άνετα θα μπορούσαμε να το διεκδικήσουμε ως Δήμος. Τώρα γίνεται η συζήτηση διότι υπάρχει η αγωνία της Δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην ενοικίαση του χώρου μέσου του Ταμείου των στρατιωτικών. Άρα ουσιαστικά φεύγει με αυτό τον τρόπο η πάγια διεκδίκηση που είχαν όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, με διαφορετικούς ίσως χειρισμούς και τρόπους, οι οποίες θεωρούσαν ότι τα στρατόπεδα της Πρέβεζας θα έπρεπε να αποδοθούν στους πολίτες δωρεάν. Πιστεύω ότι έτσι δημιουργείται ένα προηγούμενο και η Δημοτική Αρχή με διαδικασίες fast- track επιθυμεί να το προχωρήσει. Το αποτέλεσμα βέβαια και των δύο ψηφοφοριών μας βρίσκει δικαιωμένους και εμάς και τις υπόλοιπες παρατάξεις, γεγονός που με ικανοποίησε ιδιαίτερα. Γενικά για τα στρατόπεδα η διεκδίκηση μας πρέπει να είναι πάγια και διαρκής άλλωστε είναι χώροι που ανήκουν στην πόλη και πρέπει να τους διεκδικούμε. Ο Δήμαρχος με την πρόταση του χωρίς διαβούλευση με φορείς και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ήθελε να μας φέρει «προ τετελεσμένων». Δεν είναι πρώτη φορά που δεν μας εξηγεί και αναλύει το πλάνο του Δήμου. Ίσως αυτές οι ψηφοφορίες να ήταν και ένα είδους «τεστ» από πλευράς Δημοτικής Αρχής ώστε να δουν τα αντανακλαστικά μας. Νομίζω ότι και σε αντίστοιχες ψηφοφορίες στο μέλλον το σώμα θα πράξει ανάλογα.

•  Ποια είναι η άποψη σας για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Σίγουρα σ’ αυτό το θέμα είμαστε «στο και τέταρτο..». Διάβασα ότι εντός των επόμενων ημερών ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης θα φέρει στην Βουλή τις προτεινόμενες αλλαγές. Έχουμε πάρα πολλές διαφωνίες με το νομοσχέδιο αυτό και τις προτάσεις Βορίδη. Το σύστημα της Απλής Αναλογικής δεν το είδαμε να εφαρμόζεται και να δουλεύει στην ουσία του ώστε να μπορούμε να το κρίνουμε. Ένα σύστημα πραγματικά δύσκολο διότι απαιτούσε ζυμώσεις και συγκλίσεις αλλά ουσιαστικά δεν άφησε ο κ. Θεοδωρικάκος να φανεί η χρησιμότητα η μη του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος. Οι αλλαγές Θεοδωρικάκου ήταν στα μέτρα αυτών που ασκούσαν διοίκηση. Προσωπικά πιστεύω στην Απλή Αναλογική. Πρέπει η κοινωνία να συμμετέχει και οι αποφάσεις να παίρνονται από κοινού.

•  Ποια η άποψη σας για την λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου;
Δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο ενός Δήμου. Θέλουμε να είναι ένας χώρος συζητήσεων επί της ουσίας και όχι ένας χώρος για εντυπωσιασμό και για αερολογίες. Ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου για μένα που έχω διατελέσει Πρόεδρος είναι ιερός και το σωστό είναι να συζητιούνται όλα τα θέματα του Δήμου, να συζητιούνται όλα τα ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό βέβαια δεν γίνεται τώρα. Δυστυχώς το Συμβούλιο αυτό δεν αρμόζει στον Δήμο της Πρέβεζας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *