Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη RealNews και στον Φοίβο Κλαυδιανό.
10-10-2021
– Γιατί στέκεστε τόσο κριτικά απέναντι στην γαλλογερμανική συμφωνία;
Ο κ. Μητσοτάκης κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη διαπραγμάτευση για τις φρεγάτες Belharra και την στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία. Στόχος μας ήταν η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και της αμυντικής βιομηχανίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες, χρησιμοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Τώρα, ο ίδιος πανηγυρίζει για μια συμφωνία που αφήνει ακάλυπτη την υφαλοκρηπίδα και απροστάτευτη την ΑΟΖ. Εμπλέκει τη χώρα σε «εξωτικές» περιπέτειες και ασύμμετρες απειλές με τους Έλληνες στρατιώτες σε κίνδυνο, η κυβέρνηση που κρατά τη χώρα απούσα από τις συζητήσεις για τη Λιβύη και τη Συρία! Ταυτόχρονα, μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών χωρίς καν πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, οδηγώντας την ουσιαστικά σε κλείσιμο. Αυτή είναι μια εσφαλμένη στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, με βαρύτατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία, στην οποία δεν μπορούμε να συναινέσουμε.
– Γιατί συγκρίνετε τις πρόσφατες αγορές εξοπλισμών με την περίοδο Τσοχατζόπουλου;
Και κατά την περίοδο εκείνη η χώρα ήταν αντιμέτωπη με την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, η κούρσα των εξοπλισμών, οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και η αδιαφάνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση, θα πληρωθούν ξανά πανάκριβα! Σε λιγότερο από 1 χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης φούσκωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ. Με ποιό πρόγραμμα και ποιές εισηγήσεις αποφασίστηκε αυτή η εξέλιξη; Ζητάμε τα αυτονόητα: να τεθούν προτεραιότητες, σχέδιο, θεσμικός έλεγχος και αυστηρή διαδικασία υλοποίησης. Όταν αυτά δεν συμβαίνουν, όπως και τότε, το κόστος σε πολύτιμο και δανεικό χρήμα για την οικονομία μας είναι ακόμη βαρύτερο και αδικαιολόγητο. Χρέος μας είναι να ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ που διαχειρίζεται η κυβέρνηση που δεν κατόρθωσε να συστηθεί με την έννοια “διαφάνεια”.
– Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τη Δευτέρα για κόλπα, ντιλς, υπόγειες συμφωνίες και “Μαξίμου” ΑΕ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε πει πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά. Η σκανδαλολογία επανέρχεται στο επίκεντρο της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ;
Άλλο η σκανδαλολογία και άλλο τα προφανή σκάνδαλα. Αυτή η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθειες σε εξαίρεση και τις απευθείας αναθέσεις σε κανόνα. Θεσπίζει το ακαταδίωκτο για κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη. Όπως ακούγεται, ακόμη και για τα μικρά έργα, “το ψιλό κοσκίνισμα” δε γίνεται από τη διοίκηση, ή από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που πλέον ασχολούνται με το κάπνισμα και τα sms, αλλά από ένα αυστηρά ελεγχόμενο “επιτελείο”. Αυτό δεν αναδείχθηκε από κάποια εκλογική διαδικασία και δεν προέκυψε από τη διοικητική ιεραρχία, αλλά διορίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτή η πρακτική θα ταίριαζε περισσότερο σε διορισμό ΔΣ μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Είτε “επιτελείο” είναι ή οτιδήποτε άλλο, στο Μαξίμου εδρεύει.
– Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξέπλυμα της ακροδεξιάς βίας. Που το στηρίζετε αυτό και για πιο λόγο να κάνει κάτι τέτοιο η ΝΔ;
Η ακροδεξιάς έμπνευσης ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων που προβάλλεται και από στελέχη της κυβέρνησης, προσφέρει έμμεση νομιμοποίηση στην ακροδεξιά βία. Ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε μαχαιροβγάλτες εγκληματίες ναζί και ανθρώπους που διανέμουν προκηρύξεις, δίνουν λάθος μηνύματα με ολέθριες συνέπειες, όπως συνέβη και με τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν. Φαίνεται πως κάποιοι στη ΝΔ έχουν ανοιχτά γραμμάτια με την ακροδεξιά. Πριν από τρία χρόνια προβεβλημένα στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης συμπορεύονταν με δήθεν μακεδονομάχους αποκαλώντας “πράξη προδοσίας” τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θυμίζω πως ο κ. Μπογδάνος εξελέγη βουλευτής περίπου με την υπόσχεση να “μπουν τα τανκς στην ΕΡΤ”. Η υπό αίρεση διαγραφή του από την πρώην ΝΔ και νυν ΛΑΟΣ του κ. Μητσοτάκη, δεν πείθει και δεν πρέπει να καθησυχάζει κανέναν.
– Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα τις μεγάλες αυξήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και ιδίως στην ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης. Πως σχολιάζετε;
Μία οικονομία που κινείται φέτος έστω και στοιχειωδώς ενώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους είχε ουσιαστικά νεκρώσει, φαίνεται πως κάνει άλματα. Υπάρχει αγοραστική κίνηση λόγω της εξόδου από τα λοκντάουν. Ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία παρουσιάζει τραγικές επιδόσεις και αυξάνει την κοινωνική και οικονομική αβεβαιότητα. Το κύμα ακρίβειας είναι εδώ και πλήττει ήδη και την μεσαία τάξη. Η ταξική μονομέρεια της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη, σε βάρος των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων, αποδεικνύει πως αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει ανάπτυξη αφορά ελάχιστους και πολύ συγκεκριμένους.
– Τον Σεπτέμβρη είμασταν δυστυχώς σε αρκετά κακή θέση στις επιδόσεις μας σχετικά με την πανδημία. Εκτιμάτε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος;
Όταν η χώρα μας κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και η Ελλάδα είναι εικοστή σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, οι εξελίξεις δεν προμηνύονται θετικές. Μόλις χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τρίτη φορά την λήξη της πανδημίας! Ο Υπουργός Υγείας εξήγγειλε νέα μέτρα, που ενώ διχάζουν ακόμη βαθύτερα το κοινωνικό σύνολο, δίνουν ένα ακόμη μήνυμα χαλάρωσης. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι από τριάντα νεκροί από την πανδημία, παρουσιάζονται αντί για τεκμήριο της κυβερνητικής ανικανότητας, ως μέρος της υποτιθέμενης «κανονικότητας». Αυτή η προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού, σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας που έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του, θα οδηγήσει σε δύσκολες και ενδεχομένως κοινωνικά και οικονομικά μη αναστρέψιμες ζημιές.
– Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει προωθητικό συνέδριο ή θα εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια;
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει και τις διαδικασίες και την παράδοση δημοκρατικού διαλόγου ώστε να συγκαλέσει το κορυφαίο κομματικό όργανο, το Συνέδριο στην προοπτική της κορύφωσης της διαδικασίας για τη διεύρυνσης και τον μετασχηματισμού του. Η πανδημία μας πήγε αρκετά πίσω αλλά δεν ανέστειλε ούτε τη βούλησή μας, ούτε την πολιτική δουλειά μας. Ένα συνέδριο που θα αποτελέσει επιστέγασμα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού μας, κάλεσμα ενότητας για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, πρέπει να δώσει την τελική ώθηση στη συγκρότηση της νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η χώρα.