in ,

ΕΝΦΙΑ Προ των Πυλών [του Γιώργου Θεοδόση]

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας  Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Μπαίνοντας σε μια δύσκολη περίοδο τόσο για φορολογουμένους όσο και για εμάς τους φοροτεχνικούς, έφτασε η ώρα του φετινού ΕΝΦΙΑ για 7.200.00 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναρτώνται σταδιακά τα φετινά εκκαθαριστικά νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και σε περισσότερες δόσεις σε όλους τους ιδιοκτήτες, με την υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης την 31η Μαΐου. Από φέτος το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον νέο φόρο ακινήτων σε έως 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Ωστόσο για ακόμη μία χρονιά, όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό του φόρου δεν θα έχει καμία πρόσθετη έκπτωση. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες και θα αποκαλυφθεί και το τελικό ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές που έγιναν με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αλλά και την αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών.

Προσοχή όμως, σε κάθε περίπτωση με την εκτύπωση του εκκαθαριστικού και πριν την πληρωμή του θα πρέπει να γίνει ένας τελικός έλεγχος ανά στήλη, για να διαπιστώσουμε ότι τα ακίνητα που αναγράφονται σε αυτό είναι σωστά αποτυπωμένα τόσο τα τετραγωνικά μέτρα όσο και τα δικαιώματα και οι προσόψεις τους.

Η Ένωσή μας ΕΦΕΕΑ-Φ, έχει στείλει ήδη υπόμνημα σε ΑΑΔΕ και Βουλευτές του Νομού για σημαντικά προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει η απόφαση της ΑΑΔΕ, που έχει να κάνει με τον Ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας ορισμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η αλλαγή στις χωρικές αρμοδιότητες γίνεται, ώστε η περιοχή δικαιοδοσίας κάθε Ταχυδρομικού Κωδικού να ανήκει εξ ολοκλήρου σε συγκεκριμένη ΔΟΥ και να μη μοιράζεται σε δύο ή περισσότερες.

Στη επιστολή μας τονίζουμε τα παρακάτω και ουσιαστικά ζητάμε την αναστολή της απόφασης και αναφέρουμε:

Ενώ λοιπόν περιμέναμε απλά να επιβεβαιώσουμε πως στην Δ.Ο.Υ. Άρτας θα υπάγονται στο εξής οι Τοπικές Κοινότητες Αγνάντων και Κτιστάδων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, σε συνέχεια της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Δ.ΟΡΓ.Α 1093958 ΕΞ 2021: Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ2020/23-10-2020, δυστυχώς διαπιστώνουμε ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση στην περιοχή της Άρτας και σίγουρα το ίδιο θα ισχύει και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα σας επισημαίνουμε, ότι μια μεγάλη περιοχή του Νομού Άρτας που περιλαμβάνει αρκετά χωριά όπως ενδεικτικά η Καμπή, ο Αμμότοπος και τα Αμπέλια Αμμοτόπου έχει ως ταχυδρομικό κώδικα τον 48200 που ανήκει στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης. Τα χωριά αυτά βρίσκονται σε ακτίνα έως 10 χιλιόμετρα από το κτίριο της ΔΟΥ Άρτας. Με την απόφαση σας αυτή όμως στέλνετε τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις της περιοχής αυτής στη ΔΟΥ Πρέβεζας σε απόσταση 60 χιλιομέτρων. Επίσης ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά το ορεινό χωριό του νομού μας Μελισσουργοί που λόγω ΤΚ 44001 μεταφέρεται στη ΔΟΥ Ιωαννίνων.

Η πραγματικότητα λοιπόν απέχει πολύ από τον παραπάνω σχεδιασμό. Υπάρχουν παθογένειες με τους ταχυδρομικούς κώδικες που σίγουρα πρέπει να λυθούν και να απεικονίζουν σωστά γεωγραφικά που ανήκει κάθε περιοχή, αλλά τα δεδομένα είναι άλλα. Πρώτα πρέπει να ενταχθούν στους σωστούς Τ.Κ. οι περιοχές και μετά να εφαρμοστεί αυτή η ανακατανομή. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει αναστολή της παραπάνω απόφασης μέχρι την ορθή απεικόνιση του Ταχυδρομικού Κώδικα κάθε περιοχής τουλάχιστον στα λειτουργικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η παραπάνω απόφαση σε καμία περίπτωση δε θα εκπληρώνει τον σκοπό για τον όποιο αποφασίσατε την εφαρμογή της, που είναι η διαρκής αναβάθμιση της λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης, για την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων (όπως αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου) αλλά τουναντίον θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία.

Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει αναστολή της παραπάνω απόφασης μέχρι την ορθή απεικόνιση του Ταχυδρομικού Κώδικα κάθε περιοχής τουλάχιστον στα λειτουργικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Αποφάσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας αφού βραχυκύκλωμα δημιουργούν στις τοπικές κοινωνίες.

 Αυτά….Καλή Εβδομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.