in

Επένδυση Ελληνικό – Στο κρίσιμο σταυροδρόμι των αποφάσεων

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Του Χρήστου Τσούτση

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Βουλή του σχετικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κυρίως ανάμεσα σε ψηφοφόρους και μέλη του κόμματος. Ένα πολυσυζητημένο project που πολλές φορές η πρόοδος αλλά και η τελική έκβαση του έχει απασχολήσει το δημόσιο διάλογο. Μια επένδυση που ,ανεξαρτήτου ιδεολογικής οπτικής, θα αλλάξει το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης λοιπόν στην Εθνική Αντιπροσωπεία υπήρξαν διαφορετικές οπτικές και συγκρούσεις γύρω από την εξέλιξη των έργων. Στο στόχαστρο της κριτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μπήκε τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά το παρελθόν αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, καθώς και ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Άλλωστε στην «Κουμουνδούρου» δεν ξεχνούν ότι η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση ασκούσε δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις σε τόσο μεγάλα και κομβικά έργα . Κορμός της ίδιας της προεκλογικής ατζέντας της Ν.Δ που την έφερε στην εξουσία ήταν αυτός της ανάπτυξης και πάνω εκεί στηρίχτηκαν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης αμυνόμενος απέναντι στην κριτική που δέχθηκε, από το Βήμα της Βουλής και αναφερόμενος προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και να καταθέσει εικόνες, που λίγο αργότερα, αποδείχτηκαν ότι ήταν προϊόν φωτομοντάζ ( fake news). Εικόνες που «δήθεν» απεικόνιζαν τον Αλέξη Τσίπρα να κρατά πανό σε συνάντηση που είχε με επιτροπή κατοίκων της περιοχής ενάντια στην επένδυση στο Ελληνικό πριν αρκετό μάλιστα χρονικό διάστημα.

Η εσωτερική κριτική βέβαια και το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εντοπίζεται εκεί, ίσα-ίσα τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Ν.Δ σαν την παραπάνω συσπειρώνουν ένα προοδευτικό ακροατήριο γύρω από τον μεγάλο αντίπαλο πόλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνοντας να βρει βηματισμούς και ακροβατώντας στο «τεντωμένο σκοινί της κυβερνησιμότητας» υπερψήφισε επί της αρχής το εν λόγω νομοσχέδιο και κάπου εκεί ξεκινούν οι «απογοητεύσεις». Ένα νομοσχέδιο που επικυρώνει ακόμη και τη δημιουργία Casino στο εσωτερικό της ανάπλασης στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου.

Η συγκεκριμένη υπερψήφιση είχε ως αποτέλεσμα να ακουστεί κριτική αυτή την φορά όχι μόνο από μέλη των «53» αλλά και από απλούς ψηφοφόρους του.

Το πρόβλημα λοιπόν με τέτοιες αποφάσεις εστιάζεται στο πόσο υπαρκτή είναι η σύνδεσή του κόμματος με τις ίδιες τις πολιτικές του επιλογές και αν αυτή η σύνδεση γίνεται κατανοητή από τον κόσμο που τον ακολουθεί και θέλει μαζικά να τον εμπιστευτεί στην κάλπη.

Παρόμοιες τέτοιες δύσκολες και κρίσιμες ψηφοφορίες θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Εκεί λοιπόν έγκειται και το κρίσιμο σταυροδρόμι των αποφάσεων που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι κινήσεις του θα αφήσουν συγκεκριμένο αποτύπωμα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας κυβερνητικής θητείας.