in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Αβάσιμα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών», ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Συνέντευξη στον Άρη Ραβανό


Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών ξεκαθαρίζει ο Μάκης Βορίδης με συνέντευξή του στην Δημοκρατική Φωνή» και χαρακτηρίζει ως αβάσιμα τα σχετικά σενάρια. Ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνεται της κατάργησης της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση και τονίζει ότι η κυβέρνηση με τις αλλαγές που προωθεί έρχεται να θεραπεύσει τα δεινά της ακυβερνησίας που προκάλεσε το νομοθετικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο των Δήμων της χώρας. Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αντιθέτως υπονόμευσε εξαρχής την προσπάθεια της κυβέρνησης. Επίσης, υποστηρίζει ότι διαμορφώνονται όροι θεσμικής ανατροπής της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς.

Κύριε υπουργέ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στο μέτωπο της πανδημίας. Έχουν γίνει λάθη στη διαχείριση της κρίσης; Π.χ. η αντιπολίτευση μιλά για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, η Κυβέρνησή μας συγκρότησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της, λαμβάνοντας μία δέσμη σημαντικών μέτρων για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Μεταξύ αυτών των μέτρων υπήρξε πρόνοια για αύξηση του υγειονομικού προσωπικού κατά 10.000 άτομα, ενώ, όπου απαιτήθηκε, το Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε με τη συνεργασία των ιδιωτικών δομών υγείας, οι οποίες εντάχθηκαν στον ενιαίο σχεδιασμό. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η χώρα μας θεωρείται μία από τις πλέον επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που φανερώνουν και οι σχετικοί δείκτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αντιθέτως υπονόμευσε εξαρχής την προσπάθειά μας μέσω της διασποράς fake news και διαστρέβλωσης δηλώσεων και παράλληλα επιβάρυνε το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποδαυλίζοντας τις διαδηλώσεις, έχει κάνει σημαία του την αντιπολίτευση του «επί δύο». Ό,τι κι αν κάνει η Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και ζητάει τα διπλά. Να θυμίσω ως παράδειγμα την τελευταία αντιπρότασή τους για τα self tests που ήταν η διενέργεια μοριακών και rapid test από τον ΕΟΠΠΥ, το κόστος της οποία υπολογίστηκε στα 2,4 δισ. ευρώ τον μήνα για τους Έλληνες φορολογούμενους. Πώς να λάβει λοιπόν κανείς στα σοβαρά μία Αντιπολίτευση η οποία πετάει τυχαίους αριθμούς και ανεφάρμοστες προτάσεις στον αέρα;

Αντέχει η κυβέρνηση; Ρωτώ διότι αρχίζει και καταγράφεται φθορά στις μετρήσεις, αν και η διαφορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη από το ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτό αποτυπώνεται σε κάθε έρευνα γνώμης που έχει διενεργηθεί. Είναι σαφές ότι έχουμε να διαχειριστούμε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης και οι Έλληνες γνωρίζουν πως κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βγούμε από αυτή τη δυσχέρεια, ενισχύοντας τόσο το μέτωπο της δημόσιας υγείας, όσο και το μέτωπο της οικονομίας.

 

Σε αυτό το σκηνικό γιατί πιστεύετε ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ψάχνει η κυβέρνηση «παραθυράκι» για εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εσφαλμένα κρίνει ότι η αλλαγή προσώπων στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών συνεπάγεται και αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής και δείχνει να βρίσκεται σε πανικό. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία, συνεπώς θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν περί πρόωρων εκλογών, ασχέτως από πού προέρχονται είναι αβάσιμα.

 

Έχετε κατ’ επανάληψη μιλήσει για την ανάγκη ιδεολογικής ήττας της Αριστεράς. Πρέπει να συνεχίσετε ως κόμμα σε αυτή την κατεύθυνση και πως; Π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζητήματα Δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία υλοποιεί αυτήν την στιγμή ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με την έγκριση του ελληνικού λαού, ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει βασικές θέσεις που για χρόνια αποτέλεσαν «κόκκινο πανί» για την Αριστερά και αφορμή για μια συνεχή «ενοχοποίηση» της Δεξιάς παρά το γεγονός ότι αυτή βρισκόταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία με το κυβερνητικό της έργο, το εγκεκριμένο και ψηφισμένο από τον ελληνικό λαό επαναλαμβάνω, διαμορφώνει όρους θεσμικής ανατροπής της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς, η οποία άλλωστε κλυδωνίστηκε από την ίδια την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχτηκε τόσο επιβλαβής για τη λειτουργία του κράτους σε όλα τα επίπεδα αλλά και εν γενεί για τα εθνικά μας συμφέροντα. Τα ζητήματα δημοκρατίας που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά κατασκευάσματα της ιδεοληπτικής και υποκριτικής του στάσης.

 

Ήρθε η ώρα του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση. Τι αλλάζει επί της ουσίας και γιατί η κατάργηση της απλής αναλογικής;
Η κατάργηση της απλής αναλογικής αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησής μας και έρχεται να θεραπεύσει τα δεινά της ακυβερνησίας που προκάλεσε το νομοθετικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο των Δήμων της χώρας. Δεν δύναται να εκλέγεται Δήμαρχος σε μια περιοχή και να μην μπορεί να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα για το οποίο και ψηφίστηκε άλλωστε από τους δημότες γιατί αδυνατεί να έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν γίνεται εκπροσωπήσεις του 0,3% να μπορούν να εμποδίζουν την υλοποίηση έργων που έχουν εξαγγελθεί λειτουργώντας εκβιαστικά προς την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Γιατί με τον νόμο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό γίνεται και αυτοί που την πληρώνουν τελικά είναι οι δημότες. Αυτά λοιπόν ερχόμαστε να διορθώσουμε με την θεσμοθέτηση ποσοστού 43% για την εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή και κατάληψη των 3/5 των εδρών από τον νικητή συνδυασμό, καθώς και την επιβολή ορίου 3% για είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η εκπροσώπηση των ΟΤΑ γίνεται πιο δημοκρατική και η λειτουργία της αυτοδιοίκησης πιο αποτελεσματική.

 

Η πανδημία και οι παρενέργειές της έχουν επηρεάσει και την λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Θα υπάρξει ενίσχυσή της και εάν ναι τι αναλογεί στην Ήπειρο;
Η πανδημία αναμφισβήτητα επηρέασε την λειτουργία ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού ο οποίος όφειλε να επιδείξει – και επέδειξε – άμεσα αντανακλαστικά στην διαχείριση της πανδημίας. Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού που λόγω των χαρακτηριστικών της αποτελεί το πρώτο επίπεδο του πολίτη με την δημόσια διοίκηση και αυτό που επηρεάζει περισσότερο την καθημερινότητά του αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας, πράγμα που αποδεικνύεται εμπράκτως και από την πρόσφατη απόφασή μας να ενισχύσουμε με 50 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ τους Δήμους της χώρας, τα οποία προστέθηκαν στα 190 εκατομμύρια ευρώ που είχαν διατεθεί εντός του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη αξία έχει και η συμφωνία που συνήφθη προσφάτως μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία πρόκειται να διοχετεύσει πόρους συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση επενδύσεων αστικής ανάπτυξης, ενεργειακής απόδοσης και αγροτικής οδοποιίας τόσο στην Ήπειρο όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *