in

Επιταχύνεται η κτηματογράφηση. Απλοποιείται και ψηφιοποιείται η διαδικασία των ενστάσεων. Με εισήγηση του Γ. Στύλιου που ψηφίστηκε στη Βουλή


Τις εκκρεμείς ενστάσεις στην κτηματογράφηση αντιμετωπίζει η τροπολογία που εισηγήθηκε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος και ψηφίστηκε στη Βουλή. Η τροπολογία, βελτιώνει τους χρόνους και τους μηχανισμούς εξέτασης των ενστάσεων και δημιουργεί ασφάλεια δικαίου στους ιδιοκτήτες.  Προκειμένου, μάλιστα, να αποφευχθεί ένα ακόμα πισωγύρισμα στις διαδικασίες, οι νέες ρυθμίσεις αφορούν εκείνες τις περιοχές όπου η εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει (δηλαδή περιοχές όπου η ανάρτηση έγινε μετά τον Μάιο του 2020).

Ειδικότερα, η νομοθετική ρύθμιση δίνει εκ νέου στους πολίτες την δυνατότητα να προσφύγουν στις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση αυτού του δικαιώματος σε περίπτωση θετικής εισήγησης είναι να θίγονται δικαιώματα τρίτων, ειδάλλως η προσφυγή σε δευτεροβάθμια επιτροπή καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τροπολογία, όλη η διαδικασία κατάθεσης, εξέτασης και εν γένει παρακολούθησης της πορείας των αιτήσεων διόρθωσης ψηφιοποιείται και διεξάγεται μέσω του gov.gr. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται σημαντικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές μακριά από την κατοικία τους, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες στη διαδικασία. Αυτονόητα, όποιος το επιθυμεί εξακολουθεί να μπορεί να καταθέτει αιτήσεις διόρθωσης με φυσική παρουσία στα κτηματολογικά γραφεία.

Παράλληλα, με την τροπολογία ρυθμίζεται το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, της δημοσιότητας των εκθέσεων που εκδίδουν τα Γραφεία Κτηματογράφησης. Το ισχύον καθεστώς αποδείχτηκε ασαφές ως προς αυτό το ζήτημα και για τον λόγο αυτό, με τη νομοθετική ρύθμιση, καθίσταται υποχρεωτική την ανάρτηση των εκθέσεων αυτών στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνονται οι δικλείδες διαφάνειας. Έτσι, ο πολίτης θα ενημερώνεται για τις εν λόγω αναρτήσεις από σχετικές ανακοινώσεις του Φορέα, ο οποίος υποχρεούται να παρέχει και εξειδικευμένη πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ενημερωθούν τυχόν θιγόμενοι τρίτοι ή να κατατεθούν αντίθετες απόψεις του αιτούντος. Η τροπολογία έγινε ευρέως αποδεκτή στη Βουλή και ψηφίστηκε εκτός από την Κυβέρνηση (Νέα Δημοκρατία) και από την Αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) και από το Κίνημα Αλλαγής.