in

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΣΟΥΣ ΒΑΛΑΝΙΔΟΡΑΧΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ


Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Αξιοποίηση του δάσους της Βαλανιδοράχης προς όφελος των λαϊκών αναγκών

Στην περιοχή του Δήμου Πάργας βρίσκεται το μαγευτικό Δάσος της Βαλανιδοράχης. Βρίσκεται πάνω από την μαγευτική παραλία στη θέση Αλωνάκι και μεγάλο κομμάτι του ανήκει στο δίκτυο ΝΑΤURΑ και είναι χαρακτηρισμένο ως καταφύγιο άγριων ζώων. Το δάσος αυτό, περίπου δύο χιλιάδες στρέμματα, είναι ιδιωτικό (σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες μας) με συν-δικαιούχο κατά το ένα πέμπτο το δημόσιο. Πρόσφατα πουλήθηκε σε νέο ιδιοκτήτη, χωρίς το Δημόσιο να κάνει χρήση του Δικαιώματος προτίμησης.
Τα δασικά οικοσυστήματα πρέπει να είναι κοινωνική – λαϊκή περιουσία. Η προστασία και διαχείρισή τους δεν μπορεί να «στριμωχτεί» και να προσαρμοστεί στους νομούς της αγοράς, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των κάθε φορά κερδοφόρων επενδυτικών επιλογών των επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζουν και εξυπηρετούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις σε στρατηγική συμφωνία με την ΕΕ. Οι επιλογές αυτές έχουν οδηγήσει τα οικοσυστήματα αυτά είτε σε ληστρική εκμετάλλευση και υποβάθμιση, είτε σε εγκατάλειψη.
Η ύπαρξη ιδιωτικών δασών είναι το αποτέλεσμα των επιδιώξεων και των συμβιβασμών της αστικής τάξης της Ελλάδας, σε διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, στη προσπάθεια διαμόρφωσης του σημερινού ελληνικού χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι κυρίως πάνω στη μη καταγεγραμμένη κρατική δασική περιουσία αναπτύχθηκε κάθε μορφής καταπάτηση, εκχέρσωση, παράνομη αλλαγή χρήσης κλπ.
Η διαχρονικά ασκούμενη δασική πολιτική και πολιτική χρήσεων γης έχει οδηγήσει σε ένταση της εμπορευματοποίησης των δασών. Την περίοδο αυτή ολοένα και περισσότερο τα δάση, όπως το συγκεκριμένο, αποτελούν στόχο τουριστικής εκμετάλλευσης, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση σε συνδυασμό με την παραλία Αλωνάκι.
Έχοντας αυτά υπόψη, είναι απαραίτητο σήμερα να πραγματοποιηθεί άμεσα αναγκαστική απαλλοτρίωση του δάσους της Βαλανιδοράχης και η διαχείριση του να περάσει στο δημόσιο τηρώντας τους όρους της δασολογικής επιστήμης που επιβάλλουν την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του.
Ως τότε οι αρμόδιες κρατικές δασικές υπηρεσίες θα πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία του δάσους από τον οποιοδήποτε κίνδυνο και προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθούν και να ελέγξουν την διαχειριστική μελέτη που υλοποιούν οι ιδιοκτήτες.
Επίσης, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με την συνδρομή της Περιφέρειας και του Δήμου Πάργας και των Τεχνικών τους Υπηρεσιών μπορούν να κινήσουν διαδικασίες για να καθοριστεί ο αιγιαλός και η παραλία ως χώρος όπου ο λαός θα έχει ελεύθερη πρόσβαση.
Επιπλέον, η υπόθεση του δάσους έχει εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας και στο Εφετείο Ιωαννίνων και έχει χαθεί για το Ελληνικό Δημόσιο. Σε επίπεδο Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου ματαιώθηκε η εκδίκαση για τυπικούς λόγους. Από στοιχεία των κατοίκων φαίνεται ότι το δάσος απαλλοτριώθηκε το 1923 και το 1927 καταβλήθηκαν οι σχετικές αποζημιώσεις σε μια σειρά δικαιούχων. Στην συνέχεια το 1931 οι Οθωμανοί φαίνεται ότι πωλούν τη γη, αποκρύπτοντας την απαλλοτρίωση και τη σχετική αποζημίωση. Επίσης από έρευνα των κατοίκων στις Τουρκικές υπηρεσίες αποδεικνύεται ότι οι Οθωμανοί φερόμενοι ιδιοκτήτες ποτέ δεν κατείχαν έκταση στο δάσος.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
1. Να στελεχωθεί άμεσα η Διεύθυνση Δασών του νομού Πρέβεζας με το αναγκαίο επιστημονικό τεχνολογικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, για να είναι ικανή να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της διαχείρισης και προστασίας των δασών της περιοχής ευθύνης της και σε αυτό το πλαίσιο, το έργο των μελετών, την εκτέλεση των αναγκαίων δασοτεχνικών έργων με ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των αιτημάτων των πολιτών.
2. Να οριστούν τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας, τουλάχιστον στα όρια του δάσους.
3. Να ξεκαθαριστεί οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, παίρνοντας υπόψη ότι φορείς και κάτοικοι της περιοχής βάση στοιχείων αμφισβητούν ότι το δάσος ανήκει στους ιδιώτες και πάρα τις προσπάθειές τους δεν έγινε δυνατό.
4. Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης, αφού η διεκδίκηση της κυριότητας του δημοσίου απορρίφθηκε για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.
5. Να ασκηθεί το δικαίωμα προτίμησης, κατά την αγοραπωλησία του συγκεκριμένου δάσους σε νέους ιδιοκτήτες.

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *