in

Ερώτηση του Χρήστου Γκόκα σχετικά με τις αλλαγές στα ΚΔΒΜ1


Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τη συνάδελφό του Βουλευτή, κα Χαρά Κεφαλίδου, κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις αλλαγές που επιβάλει η Κυβέρνηση για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (ΚΔΒΜ 1), με τις οποίες οδηγούνται σε κλείσιμο.

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι από τον Ιούνιο του 2021, με αντίστοιχη ερώτησή τους, έχουν εκφράσει, στην κα Υπουργό την ανησυχία τους για το κλείσιμο των περισσότερων ΚΔΒΜ1, καθώς κατά την εφαρμογή του Ν. 4763/2020, για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση», θα αναγκαστούν να κλείσουν, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις νέες προϋποθέσεις, όσον αφορά στο χώρο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης.

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι και η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Μάθησης (ΠΕΚΕΜ) με πολλές επιστολές και υπομνήματα διαμαρτύρονται έντονα για το νέο νόμο, καθώς τα ΚΔΒΜ1 είναι μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που ίσχυαν για τα ΚΔΒΜ2.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι ο Ν. 4763/2020, ψηφίστηκε στις 20/12/2020, η σχετική εγκύκλιος υπογράφηκε στις 04/11/2021 με προθεσμία εφαρμογής του Νόμου την 30/11/2021, η οποία παρατάθηκε έως τις 31/03/2022, με αποτέλεσμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης με τις γνωστές επιπτώσεις που είχαν και έχουν και αυτές οι επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση ζητά την καθολική αλλαγή στη λειτουργία τους οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στη διακοπή λειτουργίας.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν την αρμόδια Υπουργό εάν θα προβεί σε ενέργειες που θα επιτρέπουν τη συνέχιση λειτουργίας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ΚΔΒΜ1, που δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα στον χώρο της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και δεν θα ανακληθούν οι άδειες που ελήφθησαν πριν τον ν. 4723 και έχουν ισχύ για δέκα έτη. Επιπλέον ζητούν να ενημερωθούν εάν είναι στις προθέσεις της κας Υπουργού να διευκολύνει τις επιχειρήσεις με αναστολή ισχύος της τωρινής υποχρέωσης των ΚΔΒΜ1 για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν ανακάμψει οικονομικά και να δύνανται να ανταποκριθούν στις προβλέψεις του νέου νόμου. Τέλος ρωτούν για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για το ολιγοπώλιο που θα δημιουργηθεί στο χώρο των παροχών δια βίου μάθησης, με τη μεγάλη μείωση του ανταγωνισμού στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, κάτι που θα αυξήσει δραστικά το κόστος των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Η κυβέρνηση κλείνει εν μέσω πανδημίας και σχολικού έτους τα ΚΔΒΜ1

Με ερώτησή μας ήδη τον Ιούνιο του 2021, σας είχαμε έγκαιρα επισημάνει τον κίνδυνο που ελλόχευε να κλείσουν τα περισσότερα ΚΔΒΜ1 με το νέο νόμο 4763/2020, που ψηφίσατε για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» και τις αυστηρότατες και γραφειοκρατικές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους στο άρθρο 53 και στο άρθρο 169, παρ. 17.

Παράλληλα η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Μάθησης (ΠΕΚΕΜ) με πολλές επιστολές και υπομνήματα διαμαρτυρήθηκε έντονα για το νέο νόμο, ζήτησε ατελέσφορα συνάντηση μαζί σας και προέβλεψε ότι ο νέος νόμος θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, σχεδόν όλα τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1, αφού ελάχιστα από αυτά μπορούν να ικανοποιήσουν τόσο τις νέες κτιριολογικές προδιαγραφές όσο και τη δυσβάσταχτη για μικρές επιχειρήσεις υποχρέωση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον 3 ατόμων, τα 2 εκ των οποίων με πολύ αυξημένα προσόντα.

Σε μια εποχή μάλιστα που το οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ βεβαρημένο και αβέβαιο, λόγω της πανδημίας και του πολέμου τώρα στην Ουκρανία, οι προβλέψεις αυτές του νόμου καθίστανται απαγορευτικές και καταστροφικές γι’ αυτές τις μικρές επιχειρήσεις.

Επειδή τα ΚΔΒΜ1 ελάμβαναν τις άδειες λειτουργίας με βάση την ισχύουσα τότε νομοθεσία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και αυτή ίσχυε για 2 χρόνια. Οι ιδιοκτήτες τους ενοικίασαν το κατάλληλο κτίριο και τον απαραίτητο εξοπλισμό με βάση τα ισχύοντα επενδύοντας αρκετά χρήματα.

Επειδή ο ν.4723 για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» ψηφίστηκε στις 20/12/2020, δηλαδή κατά την διάρκεια της πανδημίας και ορίζει την υποχρέωση μετατροπής σε ΚΔΒΜ με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν για τα ΚΔΒΜ2. Η δε σχετική εγκύκλιος εφαρμογής του υπογράφηκε την 04/11/2021 και η προθεσμία εφαρμογής του ήταν αρχικά η 30/11/21, η οποία παρατάθηκε έως την 31/03/2022 και είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο διάστημα να ανταποκριθούν όλα τα ΚΔΒΜ1.

Επειδή αυτό σημαίνει ανάγκη αλλαγής κτιρίου, πρόσθετο εξοπλισμό και νέα στελέχωση και τα περισσότερα ΚΔΒΜ1 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της καταστρεπτικής διακοπής λειτουργίας τους εν μέσω πανδημίας και εκπαιδευτικού έτους.

Επειδή τα ΚΔΒΜ1 είναι μικρές μονάδες και ο Κύκλος Εργασιών τους δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξει μεγαλύτερο κτιριολογικό ή οργανωτικό κόστος και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να διαφοροποιηθούν από τους όρους λειτουργίας που ισχύουν για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Ερωτάται μετά τα ανωτέρω η κα Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ΚΔΒΜ1 που δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα στον χώρο της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, για να μην οδηγηθούν τα περισσότερα σε κλείσιμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες, τους εργαζομένους, τους φοιτούντες σε αυτά, τους ιδιοκτήτες των κτιρίων κλπ.; Τι θα κάνετε ώστε να μην ανακληθούν οι άδειες των ΚΔΒΜ1 που ελήφθησαν πριν τον ν. 4723 και ίσχυαν επί διετία;

  2. Πώς είναι δυνατόν να εκδίδεται στις 05/11/2021 η υπ’ αριθ. 141267/Κ6 (Β’ 5159) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας και να δίνεται ελάχιστος χρόνος στους ενδιαφερόμενους να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών ώστε να μετατραπούν σε ΚΔΒΜ, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο να ανακληθούν υφιστάμενες άδειες των ΚΔΒΜ1 και να οδηγηθούν σε κλείσιμο οι επιχειρήσεις;

  3. Είναι στις προθέσεις σας η αναστολή ισχύος της τωρινής υποχρέωσης των ΚΔΒΜ1 για ένα εύλογο διάστημα (π.χ. μέχρι τέλους του επόμενου σχολικού έτους), ώστε να έχουν ανακάμψει οικονομικά οι επιχειρήσεις και να δύνανται να ανταποκριθούν στις προβλέψεις του νέου νόμου;

  4. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για το ολιγοπώλιο που θα δημιουργηθεί στο χώρο των παρόχων διά βίου μάθησης με τη μεγάλη μείωση του ανταγωνισμού στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, κάτι που θα αυξήσει δραστικά το κόστος των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *