Στον απόηχο της δημόσιας παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και την κατάθεση του στη Βουλή, με σκοπό τη σύγκληση, σε κοινή συνεδρίαση, των αρμόδιων Επιτροπών της, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους, πριν το Σχέδιο υποβληθεί τελικά προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι 15 Απριλίου, δημιουργήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση σε επίπεδο ανακοινώσεων των κομμάτων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το εν λόγω σχέδιο, ως σχέδιο της κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνει «…την πλειοψηφία της κοινωνίας» και «αποτελεί αόριστη έκθεση ιδεών» και αφού χαρακτηρίστηκε «ως Μνημόνιο 5.0» «χωρίς σχέδιο για ανάκαμψη», με «νερό, νερό παντού αλλά ούτε μια γουλιά να πιούμε».
Ανοίγει λοιπόν στο δημόσιο διάλογο σιγά-σιγά η συζήτηση για την επόμενη ημέρα των έργων που αφορούν τη χώρα αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου και περνάνε από το «ταμείο» του εν λόγω σχεδίου. Ως έργα που δύνανται και μπορεί να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην Ήπειρο, είναι η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, το δίκτυο ύδρευσης, οι αναπλάσεις που αλλάζουν ριζικά το αστικό περιβάλλον των πόλεων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μέσα από την λεπτομερειακή ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών των δήμων, που θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινότητα του πολίτη. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται επιπρόσθετα η άντληση πόρων μέσα από τη δράση για τη δημιουργία εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Αν και για την Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει σχεδιασμός για τον οδικό άξονα της αλλά και την ολοκλήρωση του Ε-65, δεν έγινε καμία αναφορά για κανένα οδικό έργο της Ηπείρου που θα μπορούσε να τύχει χρηματοδότησης από το μεγαλόπνοο αυτό πρόγραμμα. Οι Πόροι συνολικά που θα δοθούν φτάνουν σε ύψος των 57 δισ. ευρώ καθώς δημιουργούνται και 200.000 νέες θέσεις εργασίας από το εν λόγω Σχέδιο . Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο ίδιος Πρωθυπουργός παρουσιάζοντάς το , με την επισήμανση ότι το σχέδιο « καλύπτει και αφορά ολόκληρη την χώρα..»
Οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που κινητοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης θα χωριστούν στους έξης τομείς:
• Πράσινη ανάκαμψη.
• Ψηφιακή Μετάβαση
• Απασχόληση, Δεξιότητες και Κοινωνική Συνοχή
• Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας
• Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης .
• Οι εμβληματικές επενδύσεις.
Για το ζήτημα της απασχόλησης και της ενίσχυσης της, από το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι προφανές, ακόμα και αν επαληθευθούν οι προβλέψεις της Κυβέρνησης δεν θα αντιμετωπιστεί συνολικά το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, τη στιγμή που οι άνεργοι είναι ήδη στην χώρα μας εν μέσω πανδημίας 1.150.000, πριν ακόμη λήξει το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Ο Πρωθυπουργός μέσω των δηλώσεων του, φανερώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης και του Οικονομικού επιτελείου η απασχόληση να γυρίσει στο επίπεδο του 2019, ύστερα μάλιστα από 6 χρόνια. Ο πήχης επομένως τίθεται αρκετά χαμηλά, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων που έχει η Κυβέρνηση στη διάθεση της , για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο το οποίο πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι μέχρι στιγμής από πλευράς Οικονομικού Επιτελείου δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ θα συνδυαστούν με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα και δανεισμό από την Ε.Τ.Ε. της τάξης των 27 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο Ανάκαμψης συνδέεται άμεσα και με την έκθεση «Πισσαρίδη» με την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα να έχει ρίξει ειδικό βάρος σ’ αυτή. Μάλιστα, όπως τονίζουν « κυβερνητικές πηγές», το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με επιλογές και συμπεράσματα για τα εργασιακά, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά θέματα της Έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη. Και μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καθώς υπάρχει μεγάλη εναντίωση στα συμπεράσματα της Επιτροπής με τους πιο ήπιους να την χαρακτηρίζουν «βαθιά συντηρητική και έκθεση ιδεών, πανεπιστημιακού επιπέδου.»