in ,

Eurostat η μαρτυριάρα


 

 

Άθελά της προφανώς αλλά σταθερά η Eurostat είναι ο μεγαλύτερος… καταστροφέας του κυβερνητικού success story, καθώς σε κάθε της ανακοίνωση για κοινωνικούς δείκτες που καθορίζονται από τα οικονομικά δεδομένα, τοποθετεί την Ελλάδα στις χειρότερες θέσεις της Ε.Ε. Με την πρόσφατη ανακοίνωση για την υποκειμενική φτώχεια, η Ελλάδα τοποθετείται στην καθόλου τιμητική πρώτη θέση με ποσοστό 67%, υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού της Βουλγαρίας (33,2%)!

Πράγματι, η ακρίβεια συνεχίζει απτόητη και αστείες δικαιολογίες αυξάνουν καθημερινά τις τιμές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, όπως το λαδί, ο καφές κ.α. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες παρατηρούν εδώ και πολλούς μήνες τη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, γεγονός που τους οδηγεί σε περικοπές δαπανών σε βασικούς και κρίσιμους τομείς της καθημερινότητάς τους, όπως είναι η διατροφή και η υγεία. Η αδιάψευστη αυτή πραγματικότητα αποτυπώνεται στην έρευνα του ΙΝΚΑ, που αποτελεί σοβαρή κριτική για την κυβέρνηση και τις στρατηγικές της επιλογές στην καταπολέμηση της ακρίβειας.

Την ώρα που τα νοικοκυριά μέσα από προσφορές και εκπτώσεις προπλάθουν να βρουν τρόπο να αυξήσουν κάπως την καταναλωτική τους δυναμική, έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης με δηλώσεις του και αναφέρει: «Στο 20% των προσφορών που ελέγχουμε για την Black Friday υπάρχουν ενδείξεις για παραπλάνηση καταναλωτών» και μάλιστα επικαλείται την περίφημη ατομική ευθύνη λέγοντας: «Θέλω να παροτρύνω τους πολίτες να καταγγέλλουν ό,τι βλέπουν για να είναι οι έλεγχοι όσο γίνεται πιο στοχευμένοι».

Το όνειρο κατάσχεται και η ανάπτυξη έρχεται.

Πόθεν έσχες ακούμε και πόθεν έσχες δεν βλέπουμε· η σχετική εφαρμογή ταλαιπωρεί ακόμη τους υπόχρεους υποβολής για τα έτη 2022 και 2023. Η οριστική υποβολή των δηλώσεων δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή των δεδομένων από όλους τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Άλλη μια ημερομηνία που πάει για παράταση μιας και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2024 και ακόμη δεν έχει υποβληθεί ούτε μια δήλωση.

Καθολική θα είναι η δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 η νέα εφαρμογή myDATAapp που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά, όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής, απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.

Τον Ιανουάριο του 2025 θα έχουμε και την έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.

 

Έχουμε και την έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.

Και τέλος, η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Πολλές οι αλλαγές, που μπορεί να εμφανίζονται καινοτόμες αλλά μιλάμε για μέτρα που εφαρμόζονταν στο παρελθόν θεωρήθηκαν αναχρονιστικά, καταργήθηκαν και επαναφέρονται τώρα ως ψηφιακά.

Όλο αυτό το αλαλούμ που δημιουργείται ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει προηγούμενο και με αυτό το βίαιο τρόπο ψηφιακής προσαρμογής που εφαρμόζεται χρησιμοποιώντας το δόγμα πάμε και όπου βγει!

Αυτή την εβδομάδα διεξάγονται οι Επιμελητηριακές εκλογές σε όλη τη χώρα. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμμετέχουν και να εκλέξουν αυτούς που θα μπορούν να τους εκπροσωπούν και όχι αυτούς που θα θέλουν να φτιάξουν απλά ένα βιογραφικό.

«Η πολιτική υπάρχει για τους πολίτες, όχι για τις καρέκλες».

Είμαστε σε μια εποχή όπου τα «εσωτερικά μαχαιρώματα» και οι αγώνες για την εξουσία έχουν γίνει ένα «άθλημα» για τους λίγους, αφήνοντας τους πολλούς στο περιθώριο.

Καλή Δύναμη!

Γιώργος Θεοδόσης

Φοροτεχνικός-Λογιστής

Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών

Άρτας –Φιλιππιάδας

Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ