in

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΔΩΔΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ


Όχι στη νέα μείωση της τιμής του γάλατος. Μακριά από τις ανάγκες των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων οι νέοι σχεδιασμοί της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.
Είμαστε μέσα Γενάρη και οι γαλακτοβιομηχανίες που κάνουν κουμάντο στην αγορά γάλακτος σύμφωνα με τα κέρδη τους, με το παιχνίδι της καθυστέρησης, πιέζουν για μείωση της τιμής του γάλακτος.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ μιλάει για μείωση της τιμής του γάλατος κατά 10 λεπτά το κιλό για την νέα γαλακτοκομική περίοδο. Μια μείωση που θα προστεθεί στις δυο προηγούμενες μειώσεις που έκανε των 3 λεπτών/κιλό η κάθε μία. Η νέα μείωση των 10 λεπτών/κιλό για την οποία μιλάει σημαίνει πολύ απλά για ένα κτηνοτρόφο απώλεια εισοδήματος 5000€ για μια ποσότητα 50 τόνων.
Να γιατί οι πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ με αφορμή την συνεργασία της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ και της Φάρμα Μιλιόρα δεν αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων. Είναι μακριά από τις ανάγκες τους αφού παρ΄όλο που δουλεύουν 365 μέρες τον χρόνο σε σκληρές συνθήκες εργασίας και ζωής στενάζουν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με αποτέλεσμα αρκετοί να πουλάνε κοπάδια ή να σφάζουν παραγωγικά ζώα. Η συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει 2200 ζώα γαλακτοπαραγωγής και παράγει κατά μέσο όρο 3000 λίτρα τη μέρα εξασφαλίζει στην ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ την δυνατότητα να αναπληρώσει την μείωση παραγωγής του γάλακτος που υπάρχει στην Ήπειρο και γενικότερα. Με τον τρόπο αυτό αποκτά μεγαλύτερη δύναμη απέναντι στους βιοπαλαιστές ντόπιους κτηνοτρόφους για να επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στη τιμή γάλακτος εξασφαλίζοντας την αύξηση της κερδοφορίας της.
Κέρδη που προϋποθέτουν εκτός από την καθετοποίηση της παραγωγής, τις χαμηλές τιμές γάλατος στους κτηνοτρόφους και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με την εντατικοποίηση, την γενίκευση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, με μισθούς που εξανεμίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά και τις πανάκριβες τιμές της «πιστοποιημένης φέτας» στα σούπερ μάρκετ που έχει εκτιναχθεί στα 13E/κιλό με αποτέλεσμα η λαϊκή οικογένεια να περιμένει τις προσφορές των σούπερ μάρκετ ή να αγοράζει λευκό τυρί.
 Όσο επομένως το παραγωγικό μοντέλο έχει κίνητρο το κέρδος και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού τόσο και η ζωή του κτηνοτρόφου και γενικότερα του λαού θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα από τον ανταγωνισμό των κερδών.
Οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι έχουν συγκεντρώσει πείρα και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Να εμπιστευτούν την δύναμή τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους. Να τους δυναμώσουν και να αναπτύξουν αγώνες σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, το κράτος, την ΚΑΠ, την ΕΕ και με όσους στηρίζουν τα κέρδη των λίγων. Να διεκδικήσουν:
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον κτηνοτρόφο και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 €/κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
• Σύνδεση της επιδότησης με το ζωικό κεφάλαιο και να παίρνουν τις επιδοτήσεις όσοι παράγουν.
• Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει το ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.
Μαζικά και οργανωμένα μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και με ισχυρό ΚΚΕ να παλέψουν ώστε τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας να περάσουν στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου για να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν στην Ήπειρο και στη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ 12/1/2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *