in

H ιστορία του OPEN MALL και η επόμενη ημέρα

Του Δημήτρη Χουλιάρα

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ


Πριν δέκα χρόνια, κάποιοι πρόεδροι εμπορικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, μαζί τους και εγώ, προσπαθούσαμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζαμε τα πολυκαταστήματα, που είχαν αρχίσει να γίνονται η νούμερο ένα «απειλή» για την μικρομεσαία επιχείρηση και τους αυτοαπασχολούμενους .
Σχεδιάσαμε ένα εικονικό πολυκατάστημα, από τις υπάρχουσες μικρές επιχειρήσεις σε ανοιχτό χώρο, με τις ανέσεις για τους καταναλωτές που είχαν τα MALL και το ονομάσαμε OPEN MALL.
Το 2012 στα πέντε πρώτα πειραματικά open mall δεν καταφέραμε να ενταχθούμε γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι Αθήνα , Πειραιάς , Πάτρα , Θεσσαλονίκη και Αλεξάνδρεια έπρεπε να έχουν προτεραιότητα και όχι οι επαρχιακές πόλεις.
Το 2014 χρόνια έδωσα ένα πρώτο σχέδιο στον Αντιπεριφεριάρχη κ. Βασίλη Ψαθά (τότε γινόταν η υποβολή με την περιφέρεια) ούτε ένα τηλέφωνο δεν με πήραν από περιέργεια για να ρωτήσουν τι είναι αυτό.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 στην έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης συνάντησα την κυρία Ευγενία Φωτονιάτα ,Γενική Γραμματέας ΕΤΠΑ, υπεύθυνη για το OPEN MALL , η οποία με ενημέρωσε ότι πρόκειται να βγει ξανά το πρόγραμμα σε συνεργασία με τους Δήμους.

Το ίδιο μήνα ενημέρωσα για πρώτη φορά τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Τσιρογιάννη για το μεγάλο αυτό έργο αλλά και την αναπτυξιακή ευκαιρία για την πόλη μας .
Στο πρώτο άκουσμα ο Δήμαρχος με πέρασε αν όχι για τρελό σίγουρα για ονειροπόλο, που είχα το ‘’θράσος’’ να αναφέρω συνεργασία συνδικαλιστικού οργάνου σε ΕΣΠΑ μαζί με τον Δήμο.
Τελικά πείσθηκε να κάνουμε ένα ραντεβού με την Γενική Γραμματέα ΕΤΠΑ, στο Υπουργείο Ανάπτυξης τον Φεβρουάριο 2018, για να μας ενημερώσει εκτενώς για το OPEN MALL.
Ο Δήμαρχος ενθουσιάστηκε και τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε , η συνεργασία Εμπορικού Συλλόγου και Δήμου ήταν άψογη με αποτέλεσμα η πρότασή μας να είναι από τις αρτιότερες και να ενταχθεί στην πρώτη δεκάδα.
Υπήρξε μια πεντάμηνη καθυστέρηση λόγω των δημοτικών και κοινοβουλευτικών εκλογών την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος την ξεπέρασε γρήγορα και ανώδυνα.
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία καθυστέρηση της αρχιτεκτονικής μελέτης, που ενώ ο νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 , η σύμβαση μαζί του υπογράφηκε τον Μάιο του 2021.
Τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από τον σύλλογο επιστολή προς τις υπηρεσίες του δήμου , όπου θα ζητάμε να ενημερωθούμε για τους λόγους της καθυστέρησης και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Δήμος για την πορεία του έργου.
Να τονίσουμε ότι για να συνεχίσουμε τις ενέργειες που μας αναλογούν σαν συνδικαιούχος του μεγάλου αυτού έργου πρέπει να μας παραδοθεί από τον Δήμο η μελέτη που αφορά τις προσόψεις των καταστημάτων.

Το Open Mall θα αλλάξει το περιβάλλον στους κοινόχρηστους χώρους, που από την κατασκευή του πεζόδρομου (30 χρόνια πριν) εως και σήμερα είναι ίδιοι .
Η αγορά θα είναι φιλικά προσβάσιμη στο καταναλωτικό κοινό. Η συνδυαστική εικόνα καταστημάτων και κοινόχρηστων χώρων θα δένει αρμονικά.
Το Open Mall από μόνο του δεν θα φέρει πελάτες και θα γεμίσει ταμεία , είναι όμως ένα τεράστιο βοήθημα για τις επιχειρήσεις και τον Δήμο να το ΄΄εκμεταλλευτούν΄΄ και με συνδυαστικές κινήσεις να προσεγγίσουν επισκέπτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *