in

H θερινή σύναξη των «Μπανιάδων»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Γιάννη Μπανιά στους Μελισσουργούς Άρτας

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Ήταν μια σύναξη μνήμης, τιμής και συλλογισμού. Ήταν ένα πολιτικό μνημόσυνο που δεν είχε μελόδραμα, αλλά πολιτικά συμπεράσματα από το χθες για το σήμερα και το μέλλον. Ήταν μια μάζωξη με νοσταλγία, αλλά και με διδάγματα από το παρελθόν για το αύριο. Ήταν μια εκδήλωση που είχε στο επίκεντρό της το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τον Γιάννη Μπανιά.

Εκεί στην πάνω πλατεία του χωρίου του, του τόπου καταγωγής του, στους Μελισσουργούς Αρτας, συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο πολλά στελέχη της Αριστεράς που συμπορεύτηκαν με τον Μπανιά, αλλά και νεώτερα. Όλους τους ένωνε ο πολιτικός λόγος, τα διδάγματα, οι πολιτικές διδαχές και τα μηνύματα του Γιάννη Μπανιά.

Ήταν εκεί, στην αετοφωλιά των Τζουμέρκων, τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, πάρα πολλοί «Μπανιάδες» που συγκεντρώθηκαν από πολλές γωνιές της Ελλάδας για να τιμήσουν τον Μπανιά.

Κάτω από τα τρία υπεραιωνόβια πλατάνια των Μελισσουργών, βρέθηκαν πολλές γενιές: Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Μανιός, Αλέκος Φλαμπουράρης, Θεανώ Φωτίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός (από την εφημερίδα «Εποχή» μαζί με τον Τάκη Μαστρογιαννόπουλο), Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Μαντάς, Ελένη Σταματάκη, Βασίλης Τσίρκας, κ.α. Παρόντες και παρούσες στελέχη από το ΚΚΕ Εσωτερικού, την ΑΚΟΑ, την ευρύτερη Αριστερά, τον Συνασπισμό και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτοι αριστεροί, αλλά και ντόπιοι που κινούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά πήγαν να τιμήσουν τον Γ. Μπανιά.

Σε μια εκδήλωση που οργάνωσαν οι Γιάννης Καψάλας και Μάρκος Μπασιούκας, φίλοι του Γ. Μπανιά, και μίλησαν οι Σταμάτης Κοιλάκος (σ.σ. ήταν μαζί με τον Γ. Μπανιά εξόριστοι στο Παρθένι της Λέρου επί Χούντας) και Βένη Πολύζου (Αρτινιά γιατρός που συμπορεύτηκε πολιτικά με τον Γ. Μπανιά από το 1977), ενώ απηύθυναν θερμό χαιρετισμό οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, οι Χρήστος Χασιάκος (Κεντρικών Τζουμέρκων) και Γιάννης Σεντελές (Βορείων Τζουμέρκων) που αν και πολιτικά δεν ανήκουν στην Αριστερά αναφέρθηκαν πολύ ζεστά για τον Γ. Μπανιά, κυριάρχησε η κεντρική ομιλία του Ν. Βούτση.


Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην πλατεία απ’ όπου ο Άρης Βελουχιώτης έκανε την τελευταία του πολιτική ομιλία πριν πάρει τον δρόμο για την Μεσούντα Άρτας, όπου και αυτοκτόνησε μίλησε για την προσωπικότητα του Γ. Μπανιά και αναφέρθηκε στην διαδρομή του από απλό στέλεχος της νεολαίας της Αριστεράς, στη θέση του γραμματέα του ΚΚΕ Εσωτερικού, στην ΑΚΟΑ, στην παρουσία του στην Εποχή και στο ρόλο του για την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια για την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος.

Η ομιλία του Ν. Βούτση ήταν βαθύτατα πολιτική και έστελνε πολλά μηνύματα και για το σήμερα και πως τοποθετείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αναφορές στον Γ. Μπανιά, ακόμα και στην κριτική που ασκείται για την ομάδα των «Μπανιάδων».

«Η απουσία του Γιάννη είναι πολύ μεγάλη και θα το τεκμηριώσω διότι θα μιλήσω για τον πολιτικό Γιάννη Μπανιά. Είναι πολύ μεγάλη η κληρονομιά του Γιάννη στη συζήτηση για τα πολύ κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν στη σημερινή εποχή. Επίδικα που απασχολούν την ανθρωπότητα τώρα, με αφορμή και τη διπλή κρίση που βιώσαμε στη χώρα μας και βέβαια την κρίση της πανδημίας.

Αυτή η πολιτική κληρονομιά πρέπει να αναδειχθεί, πρέπει να τη μεταλαμπαδεύσουμε, πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και προβληματισμού στην πολιτική ζωή του τόπου και τη γενικότερη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς» είπε ο Ν. Βούτσης και συνέχισε: «Οι πολιτικοί μας αντίπαλοί προφανώς δεν αγαπάνε τον Γιάννη Μπανιά Κατά καιρούς κάποιοι ακραίοι εξ’ αυτών μας λένε επικριτικά ότι δεν είμαστε η ίδια Αριστερά που ήμασταν κάποτε, ονοματίζοντας κάποιους αγαπημένους μας συντρόφους που έχουν φύγει από τη ζωή και υπήρξαν εμβληματικές προσωπικότητες. Εννοούν ότι χωρίς αυτούς, εμείς είμαστε επικίνδυνοι και μάλιστα στη διακυβέρνησή μας υπήρξαμε μια σκοτεινή παρένθεση. Βεβαίως για το σύντροφο Μπανιά δεν επικαλούνται ούτε υποκριτικά προς εμάς κάτι τέτοιο. Γιατί τον Γιάννη τον θεωρούσαν και τον θεωρούν επίσης «επικίνδυνο», εγώ το ερμηνεύω ότι ξέρουν ότι είναι από τη σωστή πλευρά της ιστορικής διαμόρφωσης της Αριστεράς και δεν τολμάνε να αναφερθούν σε αυτόν».


Σύμφωνα με τον Ν. Βούτση, είναι ζώσα, είναι παρούσα η κληρονομιά του Γ. Μπανιά και αναφέρθηκε στις απόψεις προ πάρα πολλών χρόνων για την κλιματική αλλαγή και την οικολογία που σήμερα είναι επίκαιρες, για την πορεία της Ε.Ε., για την παγκοσμιοποίηση, κ.α.

«Ο Γιάννης ήταν από τους πρωτοπόρους που στην μόνιμη αντίληψη για την ενότητα της Αριστεράς και την εξυπηρέτηση της, έθεσε και υπηρέτησε κάποια θεμελιακά ζητήματα. Όπως το θέμα της ανασύνθεσης της Αριστεράς. Το θέμα των προωθητικών συνθέσεων. Το θέμα της συνάντησης και σύγκλησης με διαφορετικές διαδρομές αλλά όχι με παραλυτικούς μέσους όρους. Και όχι με μετάλλαξη» είπε μεταξύ άλλων.

Εκεί ήταν πολλοί, όπως π.χ. ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών, Γιώργος Ζάψας, ο περιφ. Σύμβουλος Αρτας Δημήτρης Τρομπούκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρης Χουλιάρας, η συντονίστρια της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Αρτας, Αγλαϊα Νάτσικα, στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Μπασδέκης και ο Γρηγόρης Βλάρας, ο δικηγόρος Βαγγέλης Σακέλλιος που διετέλεσε γραμματέας του «ΡΗΓΑ» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο την περίοδο που γραμματέας στο ΚΚΕ εσωτ. ήταν Γ. Μπανιάς, πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, όπως ο επιχειρηματίας Γρηγόρης Τρομπούκης, κ.α.