in

Η Κ.Α.Π. είναι προς όφελος των μικρών εκμεταλλεύσεων και των νέων γεωργών

Υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και φιλική προς το κλίμα Γεωργία

Του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη
• Ευρωβουλευτής Ν.Δ.
• Πρώην Υπουργός


Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες στις 25 Ιουνίου 2021, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2027.

Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η πολιτική οικογένεια που ανήκει η Νέα Δημοκρατία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, όσο και στην διασφάλιση της συνέχειας της ΚΑΠ το 2021 και το 2022 μέσα από τον μεταβατικό κανονισμό.

Οι προσπάθειες μας στα τρία θεσμικά όργανα ήταν αποφασιστικής σημασίας για την πρόληψη καταστροφικών περικοπών στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, ειδικά για τη χώρα μας, λόγω της εξωτερικής σύγκλισης. Έτσι η χώρα μας θα διατηρήσει τους πόρους της ΚΑΠ στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, της τάξης των 19,3 δισ. Ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ θα ανέρχεται σε 387 δις. Ευρώ – σχεδόν το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ, εκ των οποίων τα περίπου 260 δισ. Ευρώ θα διατεθούν την περίοδο 2023-2027 και τα υπόλοιπα 127 δις Ευρώ κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022.

Η συμφωνία αυτή, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα από το 1990. Πρόκειται για μια συμφωνία που διασφαλίζει ότι η μελλοντική ΚΑΠ θα λειτουργήσει προς όφελος της Ευρώπης, αλλά και προς όφελος του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα.

Αποτελεί μια ισορροπημένη συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για μια πιο πράσινη, πιο δίκαιη και πιο ευέλικτη ΚΑΠ, η οποία συνάδει απόλυτα με τις ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Πολιτική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των γεωργών.

Μεταξύ άλλων, διασφαλίζει τη δικαιότερη κατανομή στήριξης, ιδίως προς τις μικρές και μεσαίες οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που είναι και η πλειονότητα των καλλιεργητών στην Ελλάδα, και θα προσφέρει ενισχυμένα καθεστώτα στήριξης για τους νέους γεωργούς.

Η μακροχρόνια δέσμευσή του κόμματος μας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανανέωσης των γενεών στη γεωργία αποδείχθηκε στην πράξη, καθώς διασφαλίσαμε αύξηση των ποσών χρηματοδότησης για νέους αγρότες.

Ένα ποσό που ισοδυναμεί με το 3% του εθνικού φακέλου θα πρέπει να δαπανηθεί για μέτρα στήριξης των νέων αγροτών και αυτό μπορεί να είναι μέσω δωρεάν στήριξης εισοδήματος (άρθρο 27) ή μέσω στήριξης για εγκατάσταση (άρθρο 69) ή επενδύσεις που πραγματοποιούνται από νέους αγρότες ( Άρθρο 68), στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης.

Ως ΕΛΚ και ΝΔ, πετύχαμε να διατηρήσουμε τους αγρότες στο επίκεντρο της νέας ΚΑΠ.

Την ώρα που άλλες πολιτικές ομάδες προσπάθησαν αδιάκοπα να επαναπροσδιορίσουν την ΚΑΠ ως περιβαλλοντική πολιτική, εμείς πετύχαμε να ενσωματώσουμε τρεις πυλώνες βιωσιμότητας στο σχεδιασμό της – δηλαδή βιωσιμότητα από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική προοπτική.

Ο πρώτος από τους γενικούς και ειδικούς στόχους (άρθρο 5-6) της ΚΑΠ αφορά την υποστήριξη βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος και ανθεκτικότητας, την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, την ενίσχυση του προσανατολισμού της αγοράς, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση, την ανταλλαγή γνώσεων, την κατάρτιση και τη βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας.

Για τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις διοικήσεις και τους δικαιούχους, υπάρχει η επιλογή ενός απλοποιημένου σύστηματος πληρωμών για τους μικρούς αγρότες (άρθρο 25) μέχρι 1.250 Ευρώ και η δημιουργία ένα απλοποιημένου σύστηματος ελέγχων (άρθρο 85 Οριζόντιου Κανονισμού).

Οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται από μικρούς αγρότες θα επωφελούνται από υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ κατά 85% (άρθρο 68).

Προκειμένου να βοηθήσουν τομείς με ιδιαίτερες δυσκολίες, υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης έως και του 13% των κονδυλίων των άμεσων ενισχύσεων για συνδεδεμένες ενισχύσεις, που μπορεί να αυξηθεί κατά 2% για την υποστήριξη πρωτεϊνικών καλλιεργειών (άρθρο 86).

Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, προβλέπεται αύξηση της χρηματοδότησης για τα ευρυζωνικά έργα (άρθρο 68), ενώ όσον αφορά τον δασικό τομέα, οι επενδύσεις που σχετίζονται με τις δασώσεις, τη δημιουργία και την αναγέννηση των γεωργοδασοκομικών συστημάτων, την ενοποίηση της γης και τις υποδομές θα επωφεληθούν από ένα ποσοστό συγχρηματοδότησης 100% από την ΕΕ (άρθρο 68).

Οι τομεακές παρεμβάσεις (ειδικοί κανόνες για τομείς όπως το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά, το κρασί, κ.λπ.) έχουν μεταφερθεί από τον Ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς στον Κανονισμό Στρατηγικών Σχεδίων, ενώ έχουν εξασφαλισθεί τα κατάλληλα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ομάδων Παραγωγών.

Τέλος υπάρχει μια σημαντική αύξηση του κονδυλίου για τον τομέα της μελισσοκομίας, δεδομένου του ζωτικού ρόλου του στη γεωργία και το περιβάλλον, ενώ ενισχυμένες είναι οι δυνατότητες προώθησης των οίνων μας σε τρίτες χώρες (άρθρο 52).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *