in

Η απρόβλεπτη πολιτική και οι κινήσεις Μητσοτάκη

editor_image

Του Άρη Ραβανού


«Η ζωή είναι απρόβλεπτη και κυρίως στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις» έλεγε προ ημερών κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας όταν του ετέθη το θέμα εάν θα γίνουν ή όχι εκλογές το φθινόπωρο ή νωρίτερα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας βέβαια και την πορεία του εμβολιασμού.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι από πολλές πλευρές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί. Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, παρά το γεγονός ότι προ ημερών άρχισαν και πάλι να προωθούνται και να συζητούνται σε διάφορα γραφεία των Αθηνών, πολιτικά και επιχειρηματικά, σενάρια για ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Μπορούν οι όποιες αναμενόμενες για τους μυημένους αλλαγές (σ.σ. ήδη συζητείται και φέρεται να έχει κλειδώσει η συμμετοχή στην κυβέρνηση της Άννας Διαμαντοπούλου) στο κυβερνητικό σχήμα να αναιρέσουν το σενάριο των εκλογών που υπάρχει πάνω στο τραπέζι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η απάντηση από τους γνωρίζοντες τα παρασκήνια της κυβέρνησης λένε όχι και επιμένουν ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών (π.χ. με την «γκάφα» του πρωθυπουργικού συμβούλου Αλέξη Πατέλη σχετικά με τα διδακτορικά και καρφιά του Νικήτα Κακλαμάνη, οι διαφωνίες της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Μαριέττας Γιαννάκου για την συνεπιμέλεια, κα) ενισχύει τα σενάρια.

Εξάλλου η πίεση προς την κυβέρνηση αρχίζει σιγά-σιγά να αυξάνεται και τα προβλήματα, ειδικά στην οικονομία και στο χώρο της εργασίας, πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας την άποψη ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ήδη, το εργασιακό αποτελεί κομβικό θέμα για την κυβέρνηση που προσπαθεί να ανασυνταχθεί.

Τις τελευταίες ημέρες μετά την βαριά ήττα των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης και την αποχώρηση από την ηγεσία των Podemos και την πολιτική γενικότερα του Πάμπλο Ινγκλέσιας, άρχισαν να διοχετεύονται και να κυριαρχεί στα ελληνικά ΜΜΕ το σενάριο εάν θα έχει και ο Αλέξης Τσίπρας αντίστοιχη πολιτική μοίρα με αυτή του Ισπανού πολιτικού της Αριστεράς.

Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της δημιουργίας προεκλογικού κλίματος, καθώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζονται πλέον όλα τα σενάρια και δίνουν μεγάλο βάρος στον τουρισμό και στην αλλαγή του κλίματος, όσο αυτό είναι εφικτό, στην οικονομία.

Οι μετρήσεις μπορεί να καταγράφουν μια σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η φθορά είναι πλέον δεδομένη και στα ενδότερα του υπουργικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός για την πορεία της κυβέρνησης.

Το κρίσιμο στοίχημα για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να αποδώσει καρπούς ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Όμως, ο μεγαλύτερος φόβος στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην οικονομία και κυρίως να μην υπάρξει περιβάλλον που θα θυμίζει τα μνημονιακά χρόνια.

Παράλληλα θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ η επιχείρηση με τον κωδικό «Προστατεύστε τον Μητσοτάκη». Ο στόχος είναι να προστατευθεί ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και να βγει από το κάδρο των όποιων ευθυνών για μια σειρά θέματα και κυρίως από το μείζον της διαχείρισης της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ποιοτικές μετρήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου που εμφανίζουν ρωγμές στην προσωπική εικόνα του Πρωθυπουργού. Είναι η πρώτη φορά μετά από καλοκαίρι του 2019 και την εκλογική νίκη της ΝΔ που ο Κυρ. Μητσοτάκης καταγράφει προσωπική φθορά, παρά το γεγονός ότι δεν κερδίζει από αυτή την αρνητική πορεία ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου εξάλλου είναι να ενισχύσουν την εικόνα του Πρωθυπουργού και η διαχείριση των τελευταίων ημερών ήταν στοχευμένη στο πλαίσιο να ενδυναμωθεί το δημόσιο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση καταγράφει μεγάλη φθορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *