in

Το Στίγμα: Η Ήπειρος, το «Άγιο Δισκοπότηρο» της Ανάπτυξης και η «μαύρη τρύπα» της ανεργίας

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας είναι το κρίσιμο στοίχημα, ώστε η χώρα να διαμορφώσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει σε διατηρήσιμη, σταθερή και υγιή ενδογενή ανάπτυξη και δεν θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που θα ευνοούν τα διαχρονικά παρασιτικά κυκλώματα με τάσεις «κοτσαμπασισμού».

Το νέο ευρωπαϊκό πακέτο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία, ένα πολύτιμο εργαλείο, όχι για να αποτελέσει «λάφυρο» για διάφορα συστήματα που θα θελήσουν να «πλιατσικολογήσουν», αλλά για να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις -όρος φορτισμένος με αρνητισμό- που θα ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και δεν θα τροφοδοτούν φαινόμενα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Εξάλλου, μια νέα ενδογενής ανάπτυξη (δίκαιη, βιώσιμη και έξυπνη) θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών με τον απαραίτητο βέβαια εκσυγχρονισμό ως προς την αξιοποίησή τους.

Αυτή την νέα ενδογενή ανάπτυξη έχει ανάγκη η Ήπειρος, στην οποία πρέπει να γίνουν πολλά ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας στην περιφέρειά μας.

Η Ήπειρος έχει την ευκαιρία να θέσει τις βάσεις για στοιχειώδη οικονομική ανεξαρτησία μόνο μέσω ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου προγράμματος περιφερειακής ανασυγκρότησης. Προ ημερών έγινε εκτενής συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για τον απολογισμό της Περιφέρειας. Με βάση όσα ακούστηκαν, δύναται να υπάρξει η κατάρτιση ενός σχεδίου που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα, αλλά παράλληλα θα δημιουργεί και θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο αυτό δύναται και οφείλουν όλες οι παρατάξεις να το στηρίξουν, να αποτελέσει βάση περιφερειακής συζήτησης, ώστε να υπάρξει κατ’ ελάχιστο πεδίο συνεννόησης και να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφωνίες έχουμε. Όπως γράψαμε και στο πρώτο φύλλο της «Δημοκρατικής Φωνής», η Ήπειρος ενώνει και δεν είναι αυτόνομες περιοχές, η Άρτα, τα Ιωάννινα, η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα.

Το σχέδιο πρέπει να είναι συνεκτικό και να δίνει προοπτική. Στο σημερινό φύλλο η «Δημοκρατική Φωνή» ανοίγει τον φάκελο των εργασιακών με φόντο και τις αλλαγές που έρχονται στο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ενώ δίνει βήμα σε επαγγελματίες, εργαζόμενους, επιμελητήρια, κ.α. για να παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί και στην Ήπειρο.

Η Ήπειρος έχει την ευκαιρία να θέσει τις βάσεις για στοιχειώδη οικονομική ανεξαρτησία μόνο μέσω ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου προγράμματος περιφερειακής ανασυγκρότησης. Tο σχέδιο αυτό δύναται και
οφείλουν όλες οι παρατάξεις να το στηρίξουν, να αποτελέσει βάση περιφερειακής συζήτησης, ώστε να υπάρξει κατ’ ελάχιστο πεδίο συνεννόησης και να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφωνίες έχουμε.

 

Η ανεργία είναι υψηλή, αλλά πέρα από την παραδοχή του στατιστικού στοιχείου, αποτελεί μείζον θέμα η αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από την αναγκαία κατάρτιση των ανέργων (σ.σ. τους επόμενους μήνες θα «τρέξουν» προγράμματα κατάρτισης ύψους 300 εκατ. Ευρώ έως το φθινόπωρο του 2021, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης) σε νέα πεδία.

Δεν πρέπει μονίμως να μεμψιμοιρούμε, πχ γιατί χάθηκε η ευκαιρία να προχωρήσει η ολοκλήρωση ενός δρόμου. Οι ευκαιρίες που υπάρχουν και για την Ήπειρο δεν πρέπει να χαθούν όπως στο παρελθόν και είναι η ώρα να βάλουμε πιο γερές βάσεις ώστε να δημιουργηθεί σύγχρονη παραγωγική βάση και βιώσιμη στην Ήπειρο.

Οι άνθρωποι υπάρχουν, όπως και οι εξαιρετικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο, ενώ και ο κόσμος του επιχειρείν είναι διατεθειμένος να συνδράμει σε αυτή την κοινή προσπάθεια που πρέπει να ξεκινήσει με στόχο να δημιουργηθεί «πλούτος» στην περιοχή, να αυξηθεί η απασχόληση και να ανέβει το εισόδημα και κατ’ επέκταση το βιοτικό επίπεδο.

Ο οδικός χάρτης αυτής της Νέας Ενδογενούς Ανάπτυξης για την Ήπειρο που μας ενώνει όλους, πρέπει να έχει συντεταγμένες τον πρωτογενή τομέα, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό σε όλες του τις μορφές, τη βιοτεχνία, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους τομείς καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πχ. την πενταετία 2015-2019, περίπου το 20% αφορούσε εισαγωγές κρέατος και αυγών, με συνολική αξία περίπου 5,5 δις ευρώ που σημαίνει ότι η χώρα έχανε τις μισές επιδοτήσεις που λάμβανε από την Ε.Ε., ως άμεση ενίσχυση του αγροτικού της τομέα. Αρα έχουμε δυνατότητες και στην περιοχή μας.

Η Νέα Ενδογενής Ανάπτυξη που είναι ουσιαστικά το «Αγιο Δισκοπότηρο» αποτελεί και για την Ήπειρο μια βασική συνθήκη του νέου κοινωνικού συμβολαίου που έχει ανάγκη ο τόπος για να δημιουργηθεί πλούτος και να αντιμετωπιστεί η «μαύρη τρύπα» της ανεργίας.

Φωτογραφία: Anne Nygard

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *