in ,

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ: Πανεπιστήμιο Ηπείρου –και όχι Ιωαννίνων- εκπέμπει SOS και το ενιαίο μέτωπο διεκδικήσεων


 

Δημοσιογράφος- Μέλος ΕΣΗΕΑ

Σύμβολους Έκδοσης Δημοκρατικής Φωνής

 

Το στίγμα σήμερα ξεκινάει αρκετά προβοκατόρικα. Είναι Πανεπιστήμιο Ηπείρου ή Ιωαννίνων; Ας δώσουμε μια απάντηση. Έχουμε Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και όχι της Κομοτηνής. Έχουμε Πανεπιστήμιο Κρήτης και όχι Ηρακλείου ή Χανίων. Υπάρχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και όχι Λάρισας ή Βόλου. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κλπ.

Η ονομασία είναι το λιγότερο και δεν την κάνουμε θέμα, αρκεί η κεντρική διοίκηση, η εκάστοτε του Πανεπιστημίου, να βλέπει όλα τα τμήματα τα ίδια και οι έχοντες την τοπική εξουσία, είτε βουλευτές, είτε αυτοδιοικητικοί, να κινούνται με τη λογική ότι υπάρχει μια ενιαία ενότητα που συνδέει όλες τις πόλεις.

Ουδείς αμφισβητεί τα πρωτεία των Ιωαννίνων, αλλά μια διαφορετική αντιμετώπιση και προσπάθεια ενίσχυσης και όχι κλεισίματος ή μεταφοράς τμημάτων, θα βοηθούσε στην καλύτερη και πιο δυναμική και ίσως αποτελεσματικότερη διεκδίκηση. Και ειδικά σε τέτοιες εποχές που συζητείται η ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ.

Αν το ζητούμενο για την Πολιτεία είναι η χώρα μας να συμβάλει στρατηγικά στην ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια της χώρας, τότε συγκεκριμένα μέτρα, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για τα περιφερειακά ΑΕΙ άρα και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Βέβαια η στόχευση είναι η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ με παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Βέβαια υπάρχει πλαίσιο δράσεων  που πρέπει να γίνουν και είναι τα εξής:

Η φοίτηση σε ένα παραμεθόριο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να γίνει οικονομικά πολύ πιο ελκυστική από τη φοίτηση σε ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Απαιτείται επομένως η υποστήριξη των οικογενειών των φοιτητών/τριων που σπουδάζουν σε Παραμεθόρια Πανεπιστήμια μέσω είτε (μακροπρόθεσμα) επέκτασης των Φοιτητικών Εστιών, πιθανόν με μικρό αντίτιμο για όσους δεν πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια, είτε (άμεσα) ισχυρής επιδοματικής υποστήριξης της φοιτητικής στέγης και των μετακινήσεων.

Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στις οικογένειες που συντηρούν φοιτητές/τριες στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Προτεραιότητα στην περαιτέρω ενίσχυση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων με επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υποδομές ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

Οικονομικά κίνητρα ώστε τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια να γίνουν πολύ πιο ελκυστικά σε νέους ή/και έμπειρους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς δασκάλους από ό,τι τα ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Όλοι οι φορείς που παρέχουν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να υπόκεινται στις ίδιες ακριβώς διαδικασίες ακαδημαϊκής αξιολόγησης και πιστοποίησης που υφίστανται τα Δημόσια Πανεπιστήμια και από την ίδια Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή.

Είναι σαφές ότι χωρίς συνοδευτικά μέτρα που θα δώσουν την απαραίτητη στήριξη στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, ώστε αυτά να είναι εξ ίσου ελκυστικά με τα ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), θα οδηγήσει, νομοτελειακά, όχι μόνο στην υποβάθμιση ακμαίων μέχρι πρόσφατα Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και στην περαιτέρω εξασθένιση και εγκατάλειψη της Περιφέρειας, και ιδιαίτερα των παραμεθορίων και εθνικά ευαίσθητων περιοχών του Ανατολικού Αιγαίου, της Θράκης και της Κρήτης και βέβαια και της Ηπείρου.

Είναι απαραίτητο να αποφασιστούν μια σειρά από μέτρα που θα δράσουν ως ισχυρά κίνητρα προς τις Ελληνικές οικογένειες και τους αυριανούς φοιτητές, προκειμένου να υπάρξει η αναστροφή της διαχρονικής πορείας απαξίωσης της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια που οφείλεται στην εφαρμογή κακοσχεδιασμένων πολιτικών σε εθνικό επίπεδο.

Το πρόβλημα, είναι έντονο και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι η ώρα της δράσης και των πολιτικών πρωτοβουλιών, αλλά και της συνεννόησης για να αλλάξει η κατάσταση και απαιτείται ενιαίο μέτωπο στην περιφέρεια για να στηριχθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα τμήματα του και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου.

Είναι κρίμα ένα διαμάντι που έχουμε να χάσει την αξία του γιατί πραγματικά έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό.

Πριν καιρό η Πρύτανης του Πανεπιστημίου σε μια ανακοίνωσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διεκδικεί ουσιαστική ενίσχυση της διεπιστημονικότητας και της διεθνοποίησης στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Παράλληλα, ενισχύει την εξωστρέφειά του και τις αλληλεπιδράσεις του με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, θέτει τις επιστήμες στην υπηρεσία της κοινωνίας, συμβάλλει στην εξέλιξη των κοινοτήτων και, κυρίως, επεξεργάζεται προοπτικές ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης».

Η στήλη προσυπογράφει, αλλά για να υπάρξει αυτό που ζητάει η διοίκηση του Πανεπιστημίου, δηλ. αμφίδρομη στήριξη από όλους τους αρμόδιους φορείς«», πρέπει και ο πολίτης στην Αρτα, στην Πρέβεζα, στην Θεσπρωτία να αισθανθεί ισότιμος και τα τμήματα σε αυτές τις περιοχές να ενισχυθούν.