in ,

I LOVE PREVEZA!

γράφει ο Σπύρος Κανιώρης


 

Αυτοί οι παλιοί και νέοι καψούρηδες με την Πρέβεζα, καλό θα είναι πριν πουν το «σ αγαπώ»  να προσέχουν:

  • να μην μπαίνουν με τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης!
  • να μην καταπατούν δημόσιους χώρους με τραπεζοκαθίσματα και μόνιμες κατασκευές!
  • να μην παρκάρουν όπου τους καπνίσει!
  • να μην πετάνε σκουπίδια στο δρόμο!
  • να πράττουν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και όχι μόνο του εαυτού τους!
  • να εντοπίζουν και να αναδεικνύουν ως πολίτες, τα προβλήματα λειτουργίας της πόλης!
  • να δείχνουν κυρίως με πράξεις, την αγάπη τους στην «όντως» φιλόξενη Πρέβεζα!

Όσον αφορά την δημοτική αρχή της πόλης που τοποθέτησε την ως άνω πινακίδα, αν πραγματικά τρέφει αισθήματα αγάπης για την πόλη που ζει, ας βάλει μια τάξη στις φορτοεκφορτώσεις και τις τροφοδοσίες καταστημάτων που όλη την ημέρα και κυρίως τα πρωινά, αλωνίζουν χωρίς αιδώ όλο τον πεζόδρομο της παραλίας και της αγοράς, ενοχλώντας, ασχημονώντας και αποδομώντας την τάξη και την αισθητική στο μοναδικό κόσμημα της Πρέβεζας, που δεν είναι τίποτε άλλο από το ιστορικό της κέντρο!

Η ώρα του «καφέ εν Ελλάδι», είναι σπουδαία στιγμή για τον Έλληνα! Ειδικά στην ονομαστή προκυμαία μας, απαιτείται πολύ περισσότερος σεβασμός στο χώρο και στο χρόνο απ’ όλους τους παρατρεχάμενους, μαγαζάτορες, φορτηγατζήδες και μηχανόβιους!

Δεν είναι άλλωστε και λίγα τα χρήματα που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν πέσει σε αυτούς τους πεζόδρομους για τη συντήρηση και την  κατασκευή τους, έργα που αλλάξαν τελικά όλη την εικόνα της πόλης! Δυστυχώς παρά την παραδοχή του εγχειρήματος, αρκετοί επιμένουν να μην σέβονται και να  καταστρέφουν τα ακριβά  πλακόστρωτα, με τα ΙΧ οχήματα για τις επισκευές των επιχειρήσεων, τελευταία και των σκαφών, αλλά και με τα «τριαξονικά» τροφοδοσίας (το χειρότερο), επειδή βαριούνται να μεταφέρουν τις προμήθειες των καταστημάτων με καρότσια και άλλα ήπια και αθόρυβα μεταφορικά μέσα, σε βάρος φυσικά των πολιτών και της πόλης! Έτσι έμαθαν, έτσι όμως πρέπει και να ξεμάθουν!

Η Πρέβεζα είναι λειτουργική πόλη για τους πολίτες όλο τον χρόνο όπως και τον χειμώνα, δεν είναι πόλη μόνο για τον τουρισμό, τους τουρίστες και μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες που και τότε το «χάλι» ξεδιάντροπα συνεχίζεται!

Πολύ καλά είναι τα συνθήματα, αρκεί να μην τα παίρνει και τα σκορπάει ο αέρας του καθενός ασυνείδητου «εραστή» της πόλης αλλά κυρίως   …«βολεψάκια»!!!

Όσον αφορά την φωτεινή πινακίδα «I LOVE PREVEZA» σχετικά με την χωροθέτηση, αισθητική και χρησιμότητα της, τη θεωρώ ήσσονος σημασίας για την πόλη! Δεν γνωρίζω αν αξιολογήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Aρχιτεκτονικού Eλέγχου, σύμφωνα με τους περιορισμούς του ΠΔ για το ιστορικό κέντρο, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να τακτοποιηθεί ή βελτιωθεί (κυρίως η χωροθέτησή της).

Μην ξεχνάμε στο ίδιο σημείο υπάρχει και το αυθαίρετο πάρκινγκ των δικαστικών, που δεν εννοούν να καταλάβουν οι προνομιούχοι λειτουργοί, ότι ο χώρος είτε ανήκει στον Δήμο είτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η χρήση του σαν  ιδιωτικό πάρκινγκ, απαγορεύεται ρητά από σχετικές αποφάσεις που αφορούν τους χώρους στάθμευσης στην Πρέβεζα (ΦΕΚ Δ’/322/1998), με ειδική αναφορά στο χαρακτηρισμένο με Π.Δ. τμήμα της πόλης ως παραδοσιακού (ΦΕΚ Δ’/39/1989), όπως και η είσοδος των  αυτοκινήτων, χωρίς ειδική άδεια σε αυτό!

Καλό λοιπόν είναι και εφόσον η κατάσταση παραμένει ως έχει, όσοι στο ίδιο σημείο φωτογραφίζονται σε ανάμνηση της επίσκεψης στην πόλη μας, στη χαλαρότητα της στιγμής και στην αφηρημάδα τους, να προσέχουν μην τους χτυπήσει κανένα  όχημα ή κανένα μηχανάκι από τα διερχόμενα στον πεζόδρομο, γιατί τότε θα εκτεθούμε ….ανεπανόρθωτα!!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *