Εδώ και μέρες η τοπική κοινότητα της Καμαρίνας και όχι μόνον έχει τεθεί σε συναγερμό.
Αιτία, η «Ανακοίνωση – Πρόσκληση της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου… προς τους πολίτες και φορείς εκπροσώπησής τους… να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις απόψεις στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης… Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95 MW στη θέση Καμαρίνα… από 2/5/2023 μέχρι 6/6/2023…».
Φιλικές παρέες στο διαδίκτυο άρχισαν να ανταλλάσσουν απόψεις, έγιναν οι πρώτες αναρτήσεις στα τοπικά ΜΜΕ.
Αναμένονται οι επίσημοι φορείς, που θα έπρεπε να κινηθούν πρώτοι ως επαίοντες…
Μέχρι τότε επιτρέψτε μου να εκφέρω μία άποψη, που ενδεχομένως να εκφράζει τον μέσο κάτοικο των τοπικών κοινοτήτων (συγχωρέστε με αν κάνω λάθος), με σκοπό να «ζεσταθεί» η συζήτηση για το θέμα και να στοιχειοθετηθούν τεκμηριωμένες απόψεις, οι οποίες θα προβληθούν δεόντως ώστε ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ το ατόπημα.
Παραδοχές:
1. Κανένας τρόπος παραγωγής ενέργειας δεν είναι βιοκλιματικά «αθώος».
2. Η επιχειρηματική δραστηριότητα που υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας σπανίως υπολογίζει με σεβασμό τη Βιοποικιλότητα της περιοχής και την αισθητική του τοπίου.
3. Για τον Δημόσιο χώρο, που συνήθως παρέχεται σχεδόν χαρισματικά από τους παραπάνω (Αποκεντωμένη Διοίκηση), η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει τον αποφασιστικό λόγο.
4. Συμφωνούμε ότι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι απαραίτητη, χωρίς να ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται αυτό είναι η ελαχιστοποίηση του επιβλαβούς ενεργειακού αποτυπώματος.
Σχετικά με την ανακοίνωση της πιθανότητας για εγκατάσταση μεγάλου ηλιακού πάρκου με φωτοβολταϊκά ανατολικά του χωριού Καμαρίνας και εντός της κοινοτικής της έκτασης, παρατίθενται οι εξής ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ:
α. Η έκταση είναι τεράστια και είναι κατάφυτη, με συνέπεια να επηρεάζονται δυσμενώς η βιοποικιλότητα της περιοχής, το τοπικό κλίμα, αλλά και η αισθητική του τοπίου κάτω ακριβώς από τον ιερό βράχο του Ζαλόγγου και την αρχαία πόλη της Κασσώπης.
β. Η απαιτούμενη για την εγκατάσταση αποψίλωση θα επιφέρει ραγδαία διάβρωση του εδάφους από τις βροχές και τα τοπικά διάσπαρτα ρέοντα ύδατα. Αυτό με τη σειρά του θα επιταχύνει την υποχώρηση του, γλυνώδους σύστασης, εδάφους στην περιοχή κάτω από τον γκρεμό του Ζαλόγγου και την αρχαία Κασσώπη.
Είναι γνωστό, αλλά και εύκολα αντιληπτό σε όποιον διαθέτει βασικές γνώσεις φυσικής, γεωλογίας και ιστορίας, ότι το έδαφος της συγκεκριμένης περιοχής είναι πηλός και υποχωρεί σταδιακά από την γεωλογική εποχή της κατάρρευσης της κορυφογραμμής Κασσώπη – Ζάλογγο και το σχηματισμό του γνωστού ιστορικού γκρεμού. Άλλωστε αυτή είναι η αιτία της κατάρρευσης του Νοτίου τμήματος του πυρήνα της αρχαίας Κασσώπης αλλά και των πρώτων, σχετικά συγχρόνων, εγκαταστάσεων της τοπικής κατασκήνωσης που βρίσκεται νοτίως του πευκοδάσους. Το φαινόμενο είναι εμφανές σε πολλά σημεία της περιοχής.
γ. Μια εκτεταμένη μετατόπιση της εν λόγω μάζας θα μπορούσε να προκαλέσει τις παρακάτω ανεπιθύμητες καταστάσεις:
(1). Πιθανή διακοπή του δρόμου Καμαρίνα- Μόνη Αγίου Δημητρίου- Κρυοπηγή. Επισημαίνεται ότι το χωριό Κρυοπηγή είναι ήδη αποκομμένο από την Βορειοδυτική πρόσβασή του λόγω παρόμοιας τεραστίου μεγέθους μετατόπισης εδαφών.
(2). Πιθανή κατάρρευση του τμήματος της αρχαίας Κασσώπης όπου βρίσκεται το μικρό Ωδείο και ήδη έχει σημανθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως επικίνδυνη για προσέγγιση περιοχή.
(3). Απρόβλεπτες συνέπειες για την στατικότητα κάποιων οικιών ή κτισμάτων του Ανατολικού τμήματος του χωριού της Καμαρίνας.
(4). Πιθανή διαφοροποίηση της δρομολόγησης των υπογείων υδάτων με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην παροχή των πηγών από τις οποίες υδρεύεται το χωριό Καμαρίνα.
(5). Μελλοντική επιβάρυνση της περιοχής με απόβλητα υλικά της εγκατάστασης μετά την παύση λειτουργίας της.
δ. Η αρνητική επίπτωση στην πανίδα και χλωρίδα θεωρείται αυτονόητη, υπολογίσιμη και αδιαπραγμάτευτη, αφού στην ουσία πρόκειται για δασική έκταση.
ε. Πιθανώς να επηρεάσει την ασφάλεια των πτήσεων του αεροδρομίου Ζαλόγγου, Β’ κατηγορίας (ΥΠΑ), που είναι έδρα της Αερολέσχης Πρέβεζας.
Σίγουρα κάποιοι με ειδικές γνώσεις πάνω στο θέμα να διαθέτουν περισσότερες και εγκυρότερες απόψεις. Τους καλώ να τις καταθέσουν.
Η προμετωπίδα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» δεν αποτελεί ένα «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ» για ασύδοτες επεμβάσεις.
Για τα ηλιακά πάρκα υπάρχουν περιοχές άγονες ή βραχώδεις που ενδεχομένως θα ευνοούσαν το αποτέλεσμα με τις ελάχιστες δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να το αντιληφθούν και να τις αναζητήσουν.
Οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να εποπτεύουν και να κατευθύνουν αναλόγως και οι τοπικές κοινότητες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εκφέρουν άποψη που να εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον. (Αναγκαζόμαστε να επισημάνουμε τα αυτονόητα!)
Αναμένονται λοιπόν εναγωνίως οι τεκμηριωμένες συλλογικές αποφάσεις με τις απόψεις – ενστάσεις, των επισήμων φορέων, να κατατεθούν στο Ειδικό Περιβαλλοντολογικό Μητρώο (διαδικτυακή εφαρμογή), εντός των καθορισθέντων χρονικών ορίων.
Όσοι πιστοί προσέλθετε…