in

Καταγγελία- Ανακοίνωση Εμπορικού Συλλόγου Άρτας


Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 21 Ιουλίου 2021, καθώς και στη σύσκεψη, στις 5 Ιουλίου 2021, για το Open Mall, ο κύριος Τσιρογιάννης ανακοίνωσε ότι δε θα πραγματοποιηθεί το έργο, σύμφωνα με την πρόταση ΕΣΠΑ που κατατέθηκε και εγκρίθηκε τον Μάιο του 2019, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας.

Η πρόταση που εγκρίθηκε προέβλεπε ότι θα γίνει παρέμβαση σε κοινόχρηστους χώρους και καταστήματα, συνολικά σε 23 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (πεζοδρομημένο τμήμα) . Το κόστος θα έφθανε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το ΕΣΠΑ θα έδινε 1,5 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο , 400 χιλιάδες ευρώ στον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας (για διακόσια καταστήματα) και τα υπόλοιπα χρήματα, μετά την έκπτωση του έργου , θα ήταν από δημοτικούς πόρους.

Πιο αναλυτικά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο κύριος Τσιρογιάννης ανέφερε ότι, τελικά, το έργο θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ , δηλαδή τρεις φορές παραπάνω από το κόστος της κατατεθειμένης και εγκεκριμένης πρότασης στο ΕΣΠΑ .

Επίσης, δήλωσε ότι με το 1,5 εκατομμύριο ευρώ του ΕΣΠΑθα πραγματοποιηθεί το έργο μόνο στην οδό Σκουφά ,που θα το ονομάσει Open Mall 1 και στη συνέχεια, αν και όταν βρει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα γίνει το υπόλοιπο κομμάτι, που το ονόμασε Open Mall 2.

Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, στις 21 Ιουλίου 2021, έστειλε προσωπική επιστολή στον κύριο Τσιρογιάννηκαι δεν πήρε καμία απάντηση ,με τα παρακάτω ερωτήματα (σας στέλνουμε συνημμένη την επιστολή) :

1. Για ποιο λόγο δε θα πραγματοποιηθεί ολόκληρο το έργο των 23 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που καταθέσαμε ως πρόταση για το OPEN MALL και εγκρίθηκε με αυτά τα δεδομένα;

2. Γιατί ξαφνικά τριπλασιάστηκε η κοστολόγηση του έργου, σε σύγκριση με αυτό που καταθέσαμε και εγκρίθηκε;

3. Γνωρίζετε ότι, αν δεν πραγματοποιηθεί το έργο,σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα και τις επιχειρήσεις που καταθέσαμε και εγκρίθηκε , θα μπει σε επιτήρηση και θα χρειαστεί νέα βαθμολογία έγκρισης , που αφενός μεν θα πάρει πολύ χρόνο, με κίνδυνο να χάσουμε τις ημερομηνίες εκτέλεσης του ΕΣΠΑ, και αφετέρου μπορεί η νέα βαθμολογία να μας βγάλει εκτός πινάκων έγκρισης OPEN MALL;

4. Γιατί, εφόσον γνωρίζατε ότι το κοστολόγιο του έργου θα είναι τριπλάσιο για τα 23 χιλιάδες τετραγωνικάμέτρα, αφήσατε να κατατεθεί και να εγκριθεί η πρόταση;

5. Γιατί, ενώ ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 , η υπογραφή της σύμβασης με τον μελετητή υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2021;

6. Γιατί, εφόσον ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας είναι εταίρος στο πρόγραμμα OPEN MALL, μαζί με τον Δήμο Αρταίων, του ανακοινώσατε τη μη υλοποίηση ολόκληρου του έργου, χωρίς να έχετε πρώτα συζητήσει την αλλαγή αυτή, όπως ορίζεται από τους όρους του προγράμματος;

Επίσης, να θυμίσουμε ότι, μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2021 που υπογράφηκε η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του Open Mall με τον ανάδοχο , δεν υπήρξε καμία δημόσια αναφορά από τον κύριο Τσιρογιάννη για αλλαγή του προγράμματος , καθώς και οιαδήποτε ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον άλλον εταίρο, τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας .

Επιπλέον, σε επικοινωνία που είχαμε με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων μας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν τέτοιου είδους αλλαγή , γιατί φυσικά πρόκειται για μια διαφορετική πρόταση απ’ αυτήν που καταθέσαμε , βαθμολογηθήκαμε και μας εγκρίθηκε.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας έχει ολοκληρώσει εδώ και 6 μήνες τις ενέργειες που έπρεπε να έχει κάνει μέχρι τώρα, σύμφωνα πάντα με τους όρους του προγράμματος, και μετά από συνεννόηση με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Η καθυστέρηση του Δήμου, όσον αφορά τη μελέτη του έργου, μας ανάγκασε να σταματήσουμε τις επόμενες ενέργειες μας, καθώς για να συνεχίσουμε θα έπρεπε να έχουμε στα χέρια μας την οριστική μελέτη, που θα περιλαμβάνει τα καταστήματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο πολύ επικίνδυνο,με τις ενέργειες που ανακοινώνει ο κύριος Τσιρογιάννης , και υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα να χάσουμε αυτό τοεμβληματικό έργο για την πόλη και τον εμπορικό κόσμο, τοOpen Mall. Σ’ ένα πρόγραμμα, που με πολύ κόπο και μόχθο,καταφέραμε να ενταχθούμε , ένα πρόγραμμα που περιμένει -σαν μάννα εξ’ ουρανού- όλος ο Αρτινός εμπορικός κόσμος , ένα πρόγραμμα που θα μας αναβαθμίσει ως αγορά και ως πόλη, ένα πρόγραμμα – όραμα του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, που πάλευε οκτώ χρόνια για να ενταχθεί σ’ αυτό.

Καλούμε τον κύριο Τσιρογιάννη

σε δημόσιο διάλογο, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα :

OPEN MALL- Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *