in

Κώστας Μπάρκας: Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής να παραμείνει στην Πρέβεζα


Κώστας Μπάρκας: Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοικονομικής να παραμείνει στην Πρέβεζα

 

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ώστε να μάθει τις προθέσεις του ύστερα από όσα εκ νέου ακούγονται για τη μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.

Ο κ. Υπουργός θα πρέπει να απαντήσει για πολλά παράδοξα, που μεθοδεύονται για να μεταφερθεί το τμήμα. Θα πρέπει να απαντήσει, για παράδειγμα, πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ενώ υπάρχει, μεταξύ άλλων, ως κριτήριο μεταφοράς ενός τμήματος, η επάρκεια υποδομών, δεν υπάρχει στα Γιάννενα σε ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας η δημιουργία νέων υποδομών.

Όταν το παράρτημα στην Πρέβεζα έχει χώρους όχι για ένα, αλλά για δυο τμήματα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί η σκοπιμότητα μεταφοράς, άλλο ένα κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη, όταν στον στρατηγικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου γίνεται διακριτή αναφορά σε πανεπιστημιακό τμήμα στην Πρέβεζα και μέσα σε λίγους μήνες αλλάζει αυτό με απόφαση- πρόταση μόνο των καθηγητών του τμήματος, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη διοικητικού προσωπικού και φοιτητών. Όταν αυτό που θέλουν ορισμένοι να δημιουργηθεί θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι διδάσκοντες και το προσωπικό θα κινούνται μεταξύ Πρέβεζας και Ιωαννίνων και θα υποστηρίζουν ταυτόχρονα τρία (3) προγράμματα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικά). Παράλληλα, οι φοιτητές που προβλέπεται να εισαχθούν στα Γιάννενα για το Α΄ εξάμηνο θα διδάσκονται, λόγω της έλλειψης σε αίθουσες, σε τέσσερα (4) διαφορετικά σημεία (στο κύριο campus του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και του πρώην ΤΕΙ).

Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ενώ διασπείρεται από αυτούς που πρωτοστατούν στη μεταφορά η «ανησυχία» για την ελκυστικότητα του στην προσέλκυση εισακτέων, την ίδια στιγμή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχουν τμήματα με τριάντα εισακτέους. Δεν ακούστηκε για αυτά τα τμήματα από τους καθηγητές τους κάποια πρόθεση για μεταφορά του τμήματος, ούτε ακούστηκε από τους υπεύθυνους των τμημάτων αυτών προς την κοινωνία των Ιωαννίνων, ότι τα τμήματα αυτά που εδρεύουν στα Ιωάννινα αργά ή γρήγορα θα κλείσουν. Γιατί τόση πρεμούρα να φύγει το τμήμα από την Πρέβεζα, όταν οι εισακτέοι είναι υπερδιπλάσιοι από το ελάχιστο όριο που έχει θέσει το υπουργείο για τη βιωσιμότητα του τμήματος. Ένα τμήμα που πλέον καλύπτει, ολόκληρη την βορειοδυτική ακτή του Ιονίου, από τη Ναυπακτία μέχρι την Κέρκυρα και δεν υπάρχει παρεμφερές τμήμα. Συνεπώς και σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής αυτής έχει όλα τα εχέγγυα ένα τμήμα οικονομικής κατεύθυνσης όχι να συρρικνωθεί, αλλά να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Επίσης, το σύνολο των τοπικών φορέων και η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν αντιταχθεί σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μεταφοράς.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Μπάρκας ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ και δεύτερον, ποιες είναι οι προθέσεις του σχετικά με το μέλλον του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Επίκαιρη Ερώτηση:

 

Αθήνα, 20/11/2023

 

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 

Θέμα: «Ποια είναι η γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ σχετικά με τη μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Πρέβεζα»

Παρά την άσκηση των διαθέσιμων Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο (ενδεικτικά, Γ’ Σύνοδος, ΙΗ Περίοδος, Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αριθμό Πρωτοκόλλου 6495), δεν έχει δημοσιευθεί η Γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Πρέβεζα, όπου και εδρεύει από την αρχή της ίδρυσης του, στα Ιωάννινα.

Να σημειωθεί ότι στην αιτιολόγηση της γνωμοδότησης λαμβάνεται υπόψη η επάρκεια και διαθεσιμότητα πόρων, όπου θα πρέπει να εξηγείται πώς διαμορφώνονται ή επηρεάζονται η επάρκεια και η διαθεσιμότητα των πόρων της υπό μεταφορά ακαδημαϊκής μονάδας, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές. Επιπλέον, στη γνωμοδότηση να θεμελιώνεται η σκοπιμότητα της μεταφοράς της έδρας του τμήματος.

Συνεπώς, θα πρέπει να αιτιολογηθεί, αφενός, ποιες είναι οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν τυχόν μεταφορά του τμήματος από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, όπου ήδη έχει διαπιστωθεί έλλειμμα κτιριακών υποδομών και δεν έχει δρομολογηθεί η κατασκευή κάποια ελάχιστη κτιριακή υποδομή στα Γιάννενα. Αντίθετα, στην Πρέβεζα το τμήμα στεγάζεται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις  σχεδιασμένες να καλύπτουν  τις εκπαιδευτικές ανάγκες δυο τμημάτων (όπως λειτουργούσαν άλλωστε ως ΤΕΙ Ηπείρου), καθώς διαθέτει δέκα (10) αίθουσες διδασκαλίας, (3) αμφιθέατρα, έξι (6) εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Αφετέρου, πώς θα εξηγηθεί ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ γίνεται διακριτή αναφορά για ενίσχυση του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, λίγους μήνες αργότερα οι καθηγητές του τμήματος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών εισηγήθηκαν τη μεταφορά του τμήματος.

Επειδή, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Πρέβεζα, πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ώστε να παραμείνει στην Πρέβεζα και να ενισχυθεί,

Επειδή, το σύνολο των τοπικών φορέων, όπως και η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν ταχθεί κατά της προτεινόμενης μετακίνησης και ζητούν ενίσχυση της πανεπιστημιακής δομής της Πρέβεζας, αναγνωρίζοντας τα νέα δεδομένα σε  υποδομές, σε συνδεδεμένες μεταφορές (Ιόνια οδός, Αμβρακία οδός,  διεθνές αεροδρόμιο Ακτίου κ.λ.π.), την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής της  βόρειας δυτικής ακτής του Ιονίου, καθώς και το γεγονός ότι το τμήμα στην Πρέβεζα καλύπτει τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και μέρος των Ιονίων Νησιών, μιας και έχουν κλείσει τμήματα με συναφές γνωστικό αντικείμενο.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια είναι η γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ για τη μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα;
  2. Ποια είναι η θέση του για την ενδεχόμενη μεταφορά του τμήματος, όταν μάλιστα αυτή δεν συνδέεται με κάποιο κριτήριο οικονομικής ή ακαδημαϊκής σκοπιμότητας;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *