in

Κυριάκος Κοτσίνης – Ένας κινηματογραφιστής που αλλάζει τα δεδομένα


Ο Κυριάκος Κοτσίνης γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1977 όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός Έργων Υποδομής στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα με τις σπουδές παρακολούθησε τετραετές σεμινάριο για το Θέατρο και τον Κινηματογράφο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του θεάτρου Αυλαία.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία και Φιλοσοφία της Τέχνης στην Αγγλία.

Στην Πρέβεζα γύρισε το 2008 όπου και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των κατασκευών , του εμπορίου και της τέχνης. Μετά το 2012 ασχολείται αποκλειστικά με τον Τουρισμό και με το μεγάλο του πάθος την σκηνοθεσία.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Περισσότερο Χρόνο», ενώ έχει υπογράψει ως σκηνοθέτης πλήθος ταινιών μικρού μήκους, πράγμα αρκετά δύσκολο για έναν δημιουργό που βρίσκεται στην επαρχεία.

Η τελευταία ταινία μικρού μήκους φέρει το όνομα «Το Kill a truth».

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα documento ο Δημιουργός δήλωσε ότι «Η ταινία έχει ταξιδέψει σε Λος Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ιράν, Βραζιλία, Ηνωµένο Βασίλειο, Ινδία, Τσεχία, Ιταλία, Καναδά και αλλού, έχοντας συµµετάσχει σε περισσότερα από 25 διεθνή φεστιβάλ από τα οποία έχει αποσπάσει ισάριθµες διακρίσεις. Ηδη µετρά πλήθος υποψηφιοτήτων και βραβείων, µεταξύ των οποίων βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Η τελευταία σηµαντική διάκριση ήταν η υποψηφιότητα στην κατηγορία καλύτερου σεναρίου στο Under the Stars International Film Festival στο Μπάρι…».

Η ταινία όπως και άλλες παραγωγές του σκηνοθέτη έχουν συμμετάσχει στο διεθνές φεστιβάλ Top Shots.

Το Top Shorts αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαδικτυακά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από το Motion Array ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ ανερχόμενων σκηνοθετών.


H µικρού µήκους ταινία «To kill a truth», διάρκειας έντεκα λεπτών, περιγράφει την απαγωγή ενός συστηµικού δηµοσιογράφου από µια οµάδα ριζοσπαστικών ακτιβιστών. Τα αίτια της απαγωγής σχετίζονται µε την επιλογή του δηµοσιογράφου να εξυπηρετεί πολιτικές ατζέντες και όχι το δηµόσιο συµφέρον, τροφοδοτώντας έτσι µε τη στάση του το γενικευµένο κλίµα ανοµίας και το έλλειµµα δηµοκρατίας στη χώρα του. Αυτό είναι το φιλµ του οποίου η ύπαρξη έχει καλυφτεί από πέπλο σιωπής στη χώρα µας, αν και έχει προβληθεί και βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ. Βλέπετε, η Novartis, στην περίπτωση της οποίας αναφέρεται η ταινία, χρηµατοδοτεί µεγάλο µέρος των ελληνικών Μέσων και πριµοδοτεί το εγχώριο πολιτικό κατεστηµένο. Αναζητήσαµε λοιπόν τον Κυριάκο Κοτσίνη, σκηνοθέτη του φιλµ «To kill a truth», για να συζητήσουµε για τον ρόλο της δηµοσιογραφίας στην ανέλκυση της αλήθειας σε συνθήκες τοξικού πολιτικού πλαισίου.

Ο Κυριάκος Κοτσίνης είχε δηλώσει στην συνέντευξη του στον Παναγιώτη Φρούντζο σε σχέση με την πορεία του φιλμ στην Ελλάδα «Το µόνο που ακούγεται στην Ελλάδα είναι η εκκωφαντική σιωπή µιας αφόρητης µετριότητας που πλασάρεται ως επαρκής από στρογγυλοκαθισµένους εκφραστές της κενότητας, απόρροια της σαθρής αισθητικής ενός λαϊφστάιλ που εξιδανικεύει το πνευµατικό έλλειµµα, εγκαταλείποντας την αναζήτηση κάθε ουσίας και νοήµατος. Ενα σύστηµα που –για να χρησιµοποιήσω τα λόγια του Προυστ– «κάθε ανιδιοτελές αίσθηµα οµορφιάς και κάθε απαύγασµα σκέψης τού είναι άγνωστο».

Ωστόσο, µε αφορµή την προβολή της ταινίας στην Ιταλία, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την Οµοσπονδία Κινηµατογραφικών Λεσχών για προβολή της στις αίθουσες, όταν αυτό φυσικά καταστεί εφικτό.

Το concept είναι εμπνευσμένο από το σκάνδαλο Novartis και την χλιαρή στάση που διατήρησαν τα ελληνικά ΜΜΕ και που συνεχίζουν να κρατούν, απέναντι στα δεδομένα και τις πληροφορίες της υπόθεσης που βολικά επιλέγουν να αποσιωπούν ή να διαστρεβλώνουν.


Συμμετέχουν: Κοσμάς Μαρκής, Κώστας Ακρίβος, Χρήστος Μαργιόλος, Μάκης Νάτσιος, Βαγγέλης Χήτος, Γιάννης Βουρβούλακας, Γιώργος Καρπούζος, Χρηστος Τσούτσης, Λαμπρινή Καπελάνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *