in ,

“Lebensraum – Ζωτικός Χώρος” στο πλαίσιο του έργου Ορατό Παρελθόν | 24 & 25 Μαΐου στην Πρέβεζα


Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας
«Lebensraum – Ζωτικός Χώρος»
του Θανάση Τριαρίδη

24 και 25 Μαΐου 2025 | Ώρα έναρξης: 20:30

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.

Κάστρο Αγίου Ανδρέα, Πρέβεζα
Είσοδος Ελεύθερη | Κρατήσεις: 6977192779

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας σε συνεργασία με την Artifactory, παρουσιάζει το έργο-πρόκληση «Lebensraum – Ζωτικός Χώρος» του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία της Λίλης Σακκά, για δύο μόνο παραστάσεις, στις 24 και 25 Μαΐου 2025, στο Κάστρο Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα. Στην παράσταση της 24ης Μαΐου θα παρευρεθεί ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 6977192779.

Ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα, στην αθωότητα και την ενοχή, στους ηθοποιούς και το κοινό. Με αφετηρία τη ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum), το έργο μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα τους μηχανισμούς υποδούλωσης και απανθρωπιάς.

Δύο άνθρωποι συναντιούνται στη σκηνή: ένας χειριστής ενός πειράματος και ένα πειραματόζωο που δέχεται να συμμετάσχει έναντι αμοιβής. Στην αρχή όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία, όμως σύντομα τα πράγματα στραβώνουν.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – σκηνικός χώρος : Λίλη Σακκά

Ερμηνεύουν: Νίκος Ανατολιωτάκης, Άντα Νίκα
Επιμέλεια κουστουμιών: Κώστας Λάκης

Βοηθός παραγωγής: Γεωργία Παπαδιώτη
Ήχος – Φωτισμός: Db sounds – Θοδωρής Τόλης
Φωτογραφίες: Λάμπρος Κατσαρός

 

Ευχαριστούμε τον Κώστα Καλύβα.

 

Η έννοια του “Lebensraum” – Ζωτικός Χώρος:
Η ναζιστική θεωρία του Ζωτικού Χώρου αποτέλεσε τη βάση της στρατηγικής του Χίτλερ για παγκόσμια επικράτηση, προωθώντας τη δημιουργία μιας “ανώτερης” φυλετικά κοινωνίας και την εκτόπιση ή εξόντωση όσων θεωρούνταν “κατώτεροι”. Το έργο αντλεί από αυτήν την τραγική ιστορική σελίδα, προκειμένου να θέσει καίρια ερωτήματα στο σήμερα.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ορατό Παρελθόν – Μονοπάτια Μνήμης» που υλοποιείται με τη συμμετοχή της Artifactory και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκή Μνήμη (CERV-2023-Citizens-Rem).

Το “Ορατό Παρελθόν” στοχεύει στην ανάδειξη σημαντικών ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα, ώστε να κατανοηθούν οι επιπτώσεις τους στο σήμερα, να αναδειχθεί η σημασία των αξιών της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού και να ενισχυθεί η συλλογική μνήμη στην Ευρώπη.

Στο έργο συμμετέχουν πέντε ευρωπαϊκοί φορείς: η Κοινοπραξία Villa Greppi (Ιταλία) που έχει τον συντονισμό και την επιστημονική καθοδήγηση, το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα και ο συνεταιρισμός Contextos (Πορτογαλία), η αυστριακή Sapere Aude και η ελληνική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Artifactory.