in

Μ.Κάτσης στο digital economy forum 2021: Η ψηφιακή μετάβαση να μην αφήσει κανέναν πίσω, αλλά να συμπεριλάβει τους πάντες, πολίτες και επιχειρήσεις


Στο συνέδριο «digital economy forum 2021» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) παραβρέθηκε σαν ομιλητής ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης.

Ξεκινώντας με την επισήμανση ότι: «Η χώρα μας για χρόνια ολιγώρησε και δεν έθεσε σε υψηλή θέση στην ατζέντα την ψηφιακή μετάβαση», «με αποτέλεσμα να καταστούμε ένας εκ των ουραγών της Ευρώπης», υπενθύμισε ότι αυτή η κατάσταση άλλαξε με την ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το 2016. Ανέφερε επιγραμματικά τα μεγάλα, εμβληματικά έργα που έβαλε μπροστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Ultra Fast Broadband για Internet υπερυψηλών ταχυτήτων, Rural Broadband στις «λευκές» περιοχές, ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων στο δημόσιο με ψηφιακές υπογραφές, νέες ψηφιακές ταυτότητες κ.ά., αλλά και ένα πλήθος νέων ψηφιακών υπηρεσιών στο δημόσιο όπως τα ηλεκτρονικά ιατρικά ραντεβού στο ΠΕΔΥ, αρχικές δηλώσεις και ενστάσεις σε κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες, εγγραφές και μετεγγραφές φοιτητών και μαθητών, αιτήσεις αναπληρωτών και μεταθέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, πόθεν έσχες κ.ά.

Στη συνέχεια, ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε ότι παρόλο που η κυβέρνηση ΝΔ συνέχισε την πολιτική των ψηφιακών υπηρεσιών, αυτό σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς της περί «ψηφιακών αλμάτων», καθώς στα πρόσφατα αποτελέσματα για του, πλέον αντιπροσωπευτικού, Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας DESI 2021, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η από το τέλος (25 στους 27) στην Ε.Ε., ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο επί μέρους δείκτης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σημείωσε οριακή πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στις μεγάλες καθυστερήσεις του έργου Ultra Fast Broadband που έχει βαλτώσει, παρόλο που η ΝΔ το βρήκε συμβασιοποιημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, έργο με το οποίο θα είχαμε ήδη αύξηση της ταχύτητας και μείωση του κόστους του internet για τους πολίτες, καθώς σήμερα έχουμε το πιο ακριβό και αργό internet στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αλλάξει σημαντικά αυτή η κατάσταση, ανέφερε ότι είναι κρίσιμα στοιχεία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ευρυζωνικές συνδέσεις νέας γενιάς, να μην υπάρχουν πλέον περιοχές χωρίς συνδεσιμότητα, όπως και μεγάλες μερίδες του πληθυσμού να μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες αποκτώντας ψηφιακές δεξιότητες.

Αναφερόμενος, στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Μάριος Κάτσης στηλίτευσε τη χαμηλή μέχρι τώρα απορροφητικότητα, την έλλειψη διαβούλευσης με τους φορείς, την εκχώρηση 1,2 δις ευρώ στο Υπουργείο Εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε αμφιβόλου ποιότητας κατάρτιση, αντί για ψηφιακές δεξιότητες στον πληθυσμό. «Κρίσιμα ζητήματα τα επόμενα χρόνια αποτελούν η διαφάνεια στην κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων εντός χρονικών ορίων για να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι: «Απαιτείται σχεδιασμός νέων έργων ευρυζωνικής υποδομής και επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα, απαιτούνται δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου με συνέργεια των επιμελητηρίων, με αναβάθμιση των συστημάτων κυβερνοασφάλειας. Στον αντίποδα των κυβερνητικών χειρισμών, εμείς υποστηρίζουμε ότι οι πόροι των Ταμείων δεν πρέπει να κατευθύνονται μόνο στους μεγάλους και τους λίγους ισχυρούς ομίλους, αλλά σε εγχώριες μικρές, πολύ μικρές, μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, απαιτούνται φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για προσλήψεις και επενδυτικά κίνητρα σε νέους επιστήμονες στον κλάδο Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών ώστε να ανασχεθεί το brain drain και συγκλίνουμε με τους ευρωπαϊκούς στόχους.»

Κλείνοντας, ανέφερε ότι: «Οι θέσεις μας είναι διατυπωμένες και υπηρετούν ένα συνολικότερο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, σχέδιο που υπηρετεί τη χώρα και τους πολίτες της. Η ψηφιακή μετάβαση δεν πρέπει να αφήνει κανέναν πίσω. Πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και την οικονομία, να λειτουργεί με γνώμονα την άρση των ανισοτήτων, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισονομίας.»