in

Με σκωπτική ματιά

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Το μήνυμα Γεωργιάδη, η ΜΟΔ και η Αρτα

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύψαμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευθεί ούτε μισό ευρώ για την δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου στο Ξενία εντός του κάστρου της Άρτας. Εκτός από την αποκάλυψη με στοιχεία συγκεκριμένα για τα οποία ουδείς ενδιαφέρθηκε υπήρξε και επισήμανση –προτροπή προς τον Δήμο Αρταίων και τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Τσιρογιάννη να ζητήσει την βοήθεια της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων). Δεν πέρασαν λίγα εικοσιτετράωρα και λες και μας διάβασε –καθ’υπερβολή η αναφορά-ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε δημόσια το θέμα της ΜΟΔ και της συνεργασίας με τους Δήμους. Ο υπουργός μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εξήγησε τι θα γίνει και άρα εδώ εντάσσεται και ο Δήμος Αρταίων που έχει πλέον το «κλειδί» για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. «Για να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στην απορρόφηση των χρημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και από το πρόγραμμα «Τρίτσης», αλλάξαμε – για να είμαι ειλικρινής – το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη ΜΟΔ και συγκροτήσαμε τεχνική υπηρεσία» είπε χαρακτηριστικά «ο Αδ. Γεωργιάδης και αναφερόμενος στην ΜΟΔ, τόνισε ότι της δόθηκε η δυνατότητα να πηγαίνει και να βοηθάει αυτούς που ονομάζουμε «αδύναμους δικαιούχους». «Αναφερόμαστε κυρίως σε Δήμους μικρότερης δυναμικότητας, που δεν έχουν οργανωμένες δικές τους τεχνικές υπηρεσίες για να μπορούν να ωριμάζουν τις μελέτες των έργων έτσι ώστε να διεκδικούν και να απορροφούν γρήγορα τα χρήματα» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι κάθε Δήμος που αισθάνεται ότι δεν μπορεί να φέρει μόνος του εις πέρας αυτές τις εργασίες μπορεί να ζητάει τη συνδρομή της ΜΟΔ για να κάνει αυτή τη δουλειά. Το μήνυμα του υπουργού ήταν ότι «κάθε δήμος μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τη ΜΟΔ». Δεν έγραψα κάτι καινούργιο την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψει κανείς την…Αμερική. Λύσεις υπάρχουν.

Αιχμή
Η μεγάλη μάχη της Αρτας

Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην αναδιάταξη του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας είναι η κυβέρνηση και το μεγάλο θέμα για την περιοχή μας είναι να προσπαθήσει να κρατήσει τις σχολές που υπάρχουν. Η μάχη είναι δύσκολη και σκληρή. Έχει να αντιμετωπίσει πολλούς εχθρούς η Αρτα και δεν θα είναι εύκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες σε προ ημερών σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας ειπώθηκε ότι σε όλη την χώρα υπάρχουν 25 σχολές Γεωπονίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα τεθούν προς αξιολόγηση οι σχολές Γεωπονίας. Η μάχη που πρέπει να δοθεί από όλους είναι να μην χαθεί τίποτα από την Αρτα και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις. Κυρίως να υπάρξει ενιαίο μέτωπο των πολιτικών της περιοχής, τόσο των βουλευτών όσο και των αυτοδιοικητικών. Η περιοχή το αξίζει, αλλά πρέπει όλοι να στηρίξουμε τις σχολές μας και επειδή η αναφορά γίνεται για την Γεωπονική που κάνει πραγματικά μεγάλο επιστημονικό αγώνα και έχει καλά αποτελέσματα (σ.σ. ας τα βλέπουν και κάποιοι στην Αρτα αυτά) είναι να συνδεθεί η παραγωγή με την επιστήμη και τη γνώση.

 

Η σιωπή στο Δήμο Αρταίων

Πάντως η αποκάλυψη της Δημοκρατικής Φωνής για την απορροφητικότητα 0% σχετικά με το Πολιτιστικό Κέντρο συζητήθηκε ευρέως σε διάφορους κύκλους στην Αρτα και έγινε και σχετική συζήτηση σε συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία στην Αθήνα. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπήρξε ούτε τυπική απάντηση – έστω μιας γραμμής-από τον Δήμο Αρταίων, ενώ η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρταίων ούτε νύξη δημόσια δεν έκανε για το θέμα, σα να μην υπήρξε ποτέ. Αυτή η στάση σημαίνει πολλά και είναι και σαφές δείγμα πως αντιμετωπίζονται πολλά θέματα στην πόλη.

 

Σε ψηφιακή τροχιά η Αρτα

Έχεις wi-fi; Μια ερώτηση που γίνεται πολλές φορές από πάρα πολλούς όταν είναι εκτός σπιτιού ή γραφείου και δεν θέλουν να καταναλώσουν δεδομένα. Και επειδή από εδώ θα ασκούμε κριτική εκεί που πρέπει και θα λέμε και μπράβο όταν χρειάζεται, δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε την είδηση για την επέκταση του δωρεάν διαδικτύου στο Δήμο Αρταίων. Συγκεκριμένα σε 96 συνολικά σημεία θα υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στο internet μέσω του Δήμου Αρταίων, αφού πρόσφατα κατάφερε να χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία WiFi4EU. Τα 96 αυτά σημεία, είναι όλα σε κοινόχρηστους χώρους – από γήπεδα, αγροτικά ιατρεία και πλατείες μέχρι δημοτικά κτήρια και την λαϊκή αγορά- που επισκέπτονται δημότες και επισκέπτες άλλων περιοχών, καθημερινά. Γλιτώνουμε data, γλιτώνουμε χρεώσεις, κερδίζουμε σε ψηφιακές υπηρεσίες και εξυπηρέτηση. Η Άρτα κάθε ημέρα και καλύτερα» έγραψε περιχαρής ο κ. Τσιρογιάννης. Οντως είναι ένα θετικό νέο.

 

Απορίες για τον θερινό

Πολλοί ρωτάνε τι θα γίνει με τον θερινό κινηματογράφο και εάν υπάρχει προοπτική από τον Δήμο Αρταίων να ανοίξει σύντομα, ώστε σε ένα ωραίο περιβάλλον, με τις απαραίτητες προφυλάξεις, να μπορούν οι Δημότες να απολαύσουν μια προβολή ταινίας. Ας το κοιτάξει ο Δήμος.

 

Προσέχουμε για να έχουμε

Η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη φέρνει το θέμα της πρόληψης και πάλι στην πρώτη γραμμή και για την περιοχή μας. Δεδομένου ότι η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη της καταστολής και όπως φαίνεται στο επίπεδο της πρόληψης ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση στο πεδίο της πρόληψης και στην Αρτα για να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

 

Τιμά την Άρτα ο Νίκος Παπακώστας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε προ ημερών ο πολύ γνωστός Αρτινός συνθέτης Νίκος Παπακώστας που μας έχει ένα «δώρο» τώρα που άνοιξαν οι κινηματογράφοι και μπορεί να γίνουν προβολές. Ο ίδιος είναι ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, «Γεώργιος Καραϊσκάκης στα σύνορα του Μύθου», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Μάλιστα αναμένεται η επίσημη πρεμιέρα του στους κινηματογράφους. Συμμετέχουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής της ιστορίας στο ΑΠΘ, ο Βαγγέλης Αυδίκος καθηγητής της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας και ο ηθοποιός και καθηγητής της Υποκριτικής Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Άξιος.

 

Κίνηση ματ του Περικλή Μίγδου

Μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση έκανε ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος με αφορμή την συζήτηση για τον τόπο καταγωγής του μεγάλου Εθνικού ήρωα, καθώς από μερικές πλευρές, κακώς και ατεκμηρίωτα, καλλιεργείται η εικόνα πως δεν είναι από την Σκουληκαριά Άρτας, αλλά από το Μαυρομάτι Καρδίτσας. Ο Π. Μίγδος στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναγνωριστεί η Σκουληκαριά ως η γενέτειρα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης αποφάσισε να αποσταλεί πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου να έρθει Καραϊσκάκεια στις 18 Ιουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *