in

Με σκωπτική ματιά

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Λεφτά υπάρχουν. Σχέδιο υπάρχει;

Προ ημερών στο Κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έκανε ιδιαίτερη μνεία στα χρηματοδοτικά εργαλεία –συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ– που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ουσιαστικά μετά από πολλά χρόνια, είναι διαθέσιμοι πόροι σημαντικοί για τους Δήμους. Το πακέτο αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για τους Δήμους του νομού Αρτας και βέβαια για την πρωτεύουσα, τον Δήμο Αρταίων, να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση με στόχο την αλλαγή της όψης των τοπικών κοινωνιών.

Τα δυο αυτά προγράμματα αναμένεται να υπερκαλύψουν το έλλειμμα που υπήρξε με πολλαπλασιαστικά μάλιστα αναπτυξιακά οφέλη την επόμενη πενταετία, ενώ θα πρέπει να υπολογιστούν και πόροι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Ουσιαστικά πρόκειται για προγράμματα που χρηματοδοτούν την κατασκευή, αναβάθμιση ή συντήρηση επενδυτικών έργων και υποδομών, τα οποία αλλάζουν την τοπική όψη και ενδέχεται να δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας.

Ωραία όλα αυτά, αλλά το ζητούμενο είναι εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για να δούμε που θα πάνε αυτά τα χρήματα σε τοπικό επίπεδο. Κυρίως εάν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Πάντως είναι η τελευταία ευκαιρία. Είναι μια καλή αφορμή τα προγράμματα αυτά για τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη να ανοίξει με πρωτοβουλία δική του μια ευρεία συζήτηση για να υπάρξει ένα υπερπαραταξιακό πρόγραμμα για το τι πρέπει να γίνει στην πόλη. Και όποιος θέλει ας συμμετάσχει.

AIXMH

Δήμοι σε ρόλο φοροεισπράκτορα

Η κυβέρνηση μεταδίδει ότι θέλει να βάλει τέλος στο στρεβλό καθεστώς της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα και τους απαραίτητους πόρους στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Τι θα κάνει; Θα μεταφέρει την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παράλληλα με την αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού για να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της.

Η πολυετής οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια τη σημαντική μείωση των θεσμοθετημένων πόρων (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) που προέρχονται από θεσμοθετημένες πηγές φορολογικών εσόδων – όπως ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, ο Φ.Π.Α και ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. – και αποδίδονται στους Ο.Τ.Α. προκειμένου να εξασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτικά, από το 2011 έως σήμερα σε ό,τι αφορά τους Δήμους της χώρας, αποτυπώνεται μία σωρευτική μείωση της τάξεως του 42%: από περίπου 3,554 δισ. ευρώ το 2011, σε 2,045 δισ. ευρώ το 2020.

Ουσιαστικά μιλάμε για δήμους φοροεισπράκτορες που καταλαβαίνετε τι θα σημαίνει αυτό σε τοπικό επίπεδο, όταν ακόμα και για μια απλή κλήση της δημοτικής αστυνομίας γίνεται…ο κακός χαμός! Και ειδικά επειδή αυτό θα γίνει από το 2022 και θα πηγαίνουμε σε εκλογές αποτελεί στοίχημα πως θα εφαρμοστεί.

 

Χτίζω παλάτια στην άμμο

Πολλές φορές στην περιοχή μας έχεις την αίσθηση ότι χτίζουν πολλοί παλάτια στην άμμο, αλλά μετά έρχεται ο Άραχθος και τα γκρεμίζει μονομιάς. Η σκέψη αυτή μου ήρθε με αφορμή την συζήτηση που επανήλθε, για μια ακόμη φορά, για την αξιοποίηση της λίμνης του Πουρναρίου, τα αντιπλημμυρικά έργα, την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, το ρέμα Μπούση, κα. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Επί πάρα πολλά χρόνια τα συγκεκριμένα θέματα επανέρχονται και επανέρχονται και αποτέλεσμα μηδέν. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πραγματικά εάν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο και ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης για να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε. Με άγονες αντιπαραθέσεις και ο καθένας στο…ταμπούρι του δεν υπάρχει λύση.

 

Κατά φαντασία ποδηλατούπολη

Η πόλη της Άρτας, όντως θα μπορούσε σε ένα μεγάλο τμήμα της να είναι μια περιοχή φιλική προς το ποδήλατο. Προ ημερών, την 3η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, είχαμε το σύνθημα του Δημάρχου Χρ. Τσιρογιάννη και του Προέδρου του Ποδηλατικού Ομίλου Άρτας Περικλή Ζώτου: «Ποδηλατώ και μετακινούμε στην πόλη μου». Η προτροπή ήταν προς όλους τους δημότες, να προτιμήσουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, για την εργασία τους, για την άθλησή τους, για την διεκπεραίωση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων στο κέντρο της πόλης. Θέλησαν να στείλουν μήνυμα ότι η Άρτα μπορεί να γίνει η πόλη του ποδηλάτου. Ναι, αυτό μπορεί να γίνει μελλοντικά με στοχευμένες κινήσεις, διότι αυτή την στιγμή η Άρτα είναι μια κατά φαντασία ποδηλατούπολη.

 

Πράσινο αποτύπωμα στην Άρτα

Οι δήμοι της περιοχής μας, όπως και όλοι οι άλλοι δήμοι ανά την επικράτεια, καλούνται να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση όλων των εποχών, την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Είναι αναγκαία συνθήκη να υπάρξει ευρύτερο σχέδιο από τους δήμους της περιοχής. Το περιβάλλον αποτελεί ζωτικό στοιχείο πολιτισμού και προτεραιότητα, ενώ η προστασία του αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της καθημερινής δράσης. Εδώ χρειάζεται συνεργασία φορέων και οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας που αναπτύσσουν εθελοντική δράση και την ευαισθητοποίηση όλων των δημοτών πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

Σιδεροκέφαλος

Ο Δημήτρης Τρομπούκης είναι ο νέος αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου εδώ και λίγες μέρες. Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, τις ενστάσεις που κατατέθηκαν, τις βολές που εκτοξεύθηκαν ένθεν κακείθεν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας επικύρωσε ως νόμιμες τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου που ελήφθησαν στις 16 Μαΐου 2021 για την αποδοχή των παραιτήσεων Προέδρου – Αντιπροέδρου και την εκλογή των νέων στα αντίστοιχα αξιώματα. Μετά από ομόφωνη απόφαση της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, η Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση εκλέχτηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου νέα πρόεδρος. Όμως σημαντικό για την Άρτα είναι το γεγονός ότι ο Μελισσουργιώτης, Δημήτρης Τρομπούκης, από την παράταξη ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος μετά από πρόταση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, ως αντικαταστάτης του Δημήτρη Σακαρέλη, ο οποίος ψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας καθώς η παράταξη του που τον πρότεινε για το αξίωμα, απείχε από τη διαδικασία. Καλή θητεία και σιδεροκέφαλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *