in

Το αντιλαϊκό κι αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας Χατζηδάκης, χωρίς απολύτως κανέναν ενδοιασμό, προωθούν για ψήφιση ένα βαθιά αντιδραστικό, αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί σε μία νύχτα:

• Να μας γυρίσει 140 χρόνια πίσω καταργώντας το οχτάωρο και επιβάλλοντας 50 ώρες εργασία την εβδομάδα μέσω της θεσμοθέτησης των απλήρωτων υπερωριών.
• Να επεκτείνει την κατάργηση της Κυριακής αργίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
• Να απελευθερώσει πλήρως τις απολύσεις υπερβαίνοντας ακόμη και τις δικαστικές αποφάσεις, αφού νομοθετεί ότι ο εργοδότης δεν υποχρεούται σε επαναπρόσληψη αν μια απόλυση κριθεί παράνομη και καταχρηστική.
• Να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση επαναφέροντας ρυθμίσεις του αλήστου μνήμης νόμου 330 της πρώτης περιόδου της ΝΔ μετά το 1974. Ακόμη και το μοίρασμα ανακοίνωσης την ημέρα της απεργίας θεωρείται λόγος για να κριθεί η απεργία παράνομη.
• Να διαλύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες των συνδικάτων, να ακυρώσει τις γενικές συνελεύσεις και να θεσπίσει την ηλεκτρονική και εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία για οποιαδήποτε απόφαση, για κήρυξη απεργίας και για εκλογή οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
• Να επιβάλει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων θέτοντας το μάλιστα ως προϋπόθεση προκειμένου να μπορεί το σωματείο να έχει μέλη, να έχει έσοδα, να μπορεί να αποφασίζει, να μπορεί να προκηρύξει απεργία, να μπορεί να συμμετέχει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να υπογράφει ΣΣΕ, να είναι «νόμιμο».
• Να ακυρώσει τελείως την απεργία στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ υποχρεώνοντας σε ορισμό ποσοστού ασφαλείας τουλάχιστον του 1/3 του προσωπικού.
• Να διαλύσει το ΣΕΠΕ με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, σε μια προσπάθεια να διώξουν από πάνω τους την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.
Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.
Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Αφορούν όλο τον κόσμο της εργασίας. Στο Δημόσιο, όλοι έχουμε συναδέλφους και συναδέλφισσες που ήδη δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο ( επικουρικό προσωπικό, εποχιακό προσωπικό, 6ωρα, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κλπ κλπ). Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε. Με την πάλη μας και τους αγώνες μας, δεν θα επιτρέψουμε να ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να εφαρμοστεί.

Καλούμε όλα τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους, τα πρωτοβάθμια Σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, τους ανέργους, τους νέους, το λαό, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να κατέβουν στον δρόμο του αγώνα.

Όλες και όλοι την Πέμπτη 10 Ιούνη στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στην συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κιλκίς

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία
Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Άρτα, 8/6/2021
Για το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος
Η Γραμματέας

Γεωργούσης Λεωνίδας Αμπελογιάννη Βάσω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *