in

Με σκωπτική ματιά

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Στο…”κόκκινο” το Πολιτιστικό Κέντρο στο Ξενία…

Σε οριακό σημείο, όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, βρίσκεται η κατασκευή του πολυσυζητημένου Πολιτιστικού Κέντρου στο Ξενία Άρτας, εντός του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Δημοκρατικής Φωνής» η απόφαση ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο χρηματοδοτικό πλαίσιο έχει χρονικό ορίζοντα έως το τέλος Απριλίου του 2022. Το ποσό που έχει προϋπολογισθεί είναι 2,5 εκατ. Ευρώ και αν και έπρεπε ήδη από τον Ιούνιο του 2020 να έχουν προχωρήσει κάποιες ενέργειες, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση που συζητήθηκε κεντρικά. Σε μια χρονική στιγμή που πολλοί δήμοι παλεύουν για να επιτύχουν υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων, στην περίπτωση της Άρτας υπάρχει σημαντική καθυστέρηση που έχει εκπλήξει και τις αρμόδιες αρχές στην Αθήνα. Βέβαια, στον Δήμο Αρταίων μπορεί να πιστεύουν ότι θα υπάρξει παράταση και θα καταφέρουν να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο πλάνο για το Πολιτιστικό Κέντρο, ως έργο γέφυρα», όπως λέγεται, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του. Αυτό νομίζω είναι επιθυμητό από όλους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις προεργασίας. Ακόμα δεν έχει εκδοθεί η προκήρυξη για τον εργολάβο, ενώ υπάρχει σαφής αναφορά ότι έως τον Απρίλιο του 2022 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και να έχει γίνει η πληρωμή τους. Κυριολεκτικά το έργο είναι στο «»κόκκινο», ενώ να θυμίσουμε για την ιστορία ότι με δελτίο τύπου ο Δήμος Αρταίων ενημέρωνε τον περασμένο Μάρτιο ότι είναι η ώρα να γίνουν οι οριστικές μελέτες για να ξεκινήσει η δημοπράτησή του. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό ρεπορτάζ με συγκεκριμένα στοιχεία σε προσεχές φύλλο και βέβαια αναμένουμε και την απάντηση του Δήμου Αρταίων. Ας ελπίσουμε σε πιο γρήγορες κινήσεις.

 

Αιχμή
Την Κορωνησία και τα μάτια σας

Η φυσική ομορφιά της είναι αξιοζήλευτη και το λένε πολλοί. Η Κορωνησία έχει τεράστιες δυνατότητες, αρκεί και η παρούσα δημοτική αρχή να την δει με μεγαλύτερη προσοχή και να τις δώσει αυτό που της αξίζει. Αυτό σημαίνει πολλά και κυρίως αφορά ένα ευρύτερο σχέδιο ήπιας ανάπτυξης με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα, ώστε να γίνει, εάν μας ενδιαφέρει, πόλος έλξης η συγκεκριμένη περιοχή. Ήδη, η κίνηση να υπάρξει σύνδεση Κορωνησίας με Πρέβεζα με καραβάκι μια φορά την εβδομάδα ώστε να την επισκέπτονται τουρίστες είναι ιδιαίτερα θετική και αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο να αναβαθμιστεί. Ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να τις δει η δημοτική αρχή και να επενδύσει πάνω στην Κορωνησία και μάλιστα όταν βλέπουμε αποφάσεις για ανάπλαση στην Κόπραινα ύψους 3,5 εκατ. Ευρώ. Η περιοχή το αξίζει και η Άρτα μόνο κέρδος θα έχει, εκτός εάν θέλουμε με την σύνδεση που θα υπάρξει με την Πρέβεζα τα οφέλη να τα κερδίσει μόνο η γειτονική όμορφη πόλη.

Ο κοσμοπολίτης Γιώργος Αρχιμανδρίτης

Είναι τιμή για την Άρτα η παρουσία στο Παρίσι του Γιώργου Αρχιμανδρίτη με καταγωγή από το Κομπότι. συνάδελφος δημοσιογράφος, παράλληλα και συγγραφέας είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα με πλούσια δραστηριότητα στην Γαλλία, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο είναι αξιωματούχος του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Γιώργος, τακτικός συνεργάτης της Δημόσιας Γαλλικής Ραδιοφωνίας, έχει διατελέσει Πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας στα πλαίσια της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρώπη (2008), ενώ το 2010 τιμήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και τον κόσμο. Έχει γράψει αρκετά βιβλία και το τελευταίο του είναι για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Τίτλος του: «Η απόλυτη μαρτυρία του ποιητή της εικόνας, Θέο Αγγελόπουλο». Όπως μου είπε, έχει αρκετές αναφορές στην Ήπειρο που υπεραγαπούσε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης. Πάντως όταν έχεις πρόσωπα κύρους στο εξωτερικό όπως ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης φροντίζεις να τα αξιοποιείς και να ζητάς την βοήθειά τους.

Σχέδια στον αέρα

Η πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να δώσει βεβαίωση παραγωγού στην ΤΕΡΝΑ για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στη λίμνη Πουρναρίου τίναξε στον αέρα τις συζητήσεις και τα όποια σχέδια για αξιοποίησή της. Και το ερώτημα που τίθεται είναι η Αρτα τι κερδίζει, καθώς εδώ και περίπου 45 χρόνια η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται το Υδροηλεκτρικό Φράγμα στο Πουρνάρι και τα υπόλοιπα μικρότερης κλίμακας έργα που το υποστηρίζουν, αλλά για ανταποδοτικά ούτε λόγος. Και τώρα η ΡΑΕ έρχεται και αποδεικνύει ότι όλα τα σχέδια μπορούν να γίνουν φτερό στον άνεμο, καθώς ούτε οργανωμένη συζήτηση είχε γίνει όταν έπρεπε, ούτε και οι ενέργειες υπήρξαν από τους τοπικούς φορείς. Για μια ακόμη φορά αναδείχθηκε η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, αν και από ψηφίσματα «χορτάσαμε».

 

Το έργο του Γιώργου Παπαγεωργίου

Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια που έφυγε από κοντά μας ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ήθος, ένας φίλος, ένας εξαιρετικός πολιτικός, ένας γνήσιος πατριώτης, ένας Ηπειρώτης και Αρτινός με μεγάλη καρδιά. Χαιρόσουν να συζητάς μαζί του και να κάνεις πολιτικές και κοινωνιολογικές αναλύσεις. Είχε φίλους παντού σε όλα τα κόμματα. Σαν χθες, Παρασκευή 13 Μαϊου, ήταν που ο Γιώργος Παπαγεωργίου, αυτός ο μετριοπαθής πολιτικός, επί σειρά ετών βουλευτής Άρτας με τη ΝΔ, αλλά και υφυπουργός Υγείας επί Πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Επί των ημερών η Αρτα κέρδισε πολλά και αξίζει να τον μνημονεύουμε.

 

Το παλαιό νοσοκομείο και το ΚΕΦΙΑΠ

«Η Άρτα έχει ένα Κέντρου Υγείας αστικού τύπου που θα μπορούσε να είναι πρότυπο. Αλλά, αντιμετωπίζεται σαν… κέντρο διερχομένων γιατρών και νοσηλευτών. Μετακινούνται ανάλογα με τις ανάγκες των άλλων υγειονομικών μονάδων. Το προσωπικό αντιμετωπίζεται σαν αναλώσιμο. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί ένα πραγματικό στολίδι μετα-νοσοκομειακής φροντίδας και ανάταξης: το ΚΕΦΙΑΠ το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα για ασθενείς με κινητικά προβλήματα που χρειάζεται να έχουν υγειονομικές υπηρεσία, αλλά επιβάλλεται να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο (δέσμευση κρεβατιών, λοιμώξεις κ.α.) ο παλαιό νοσοκομείο λοιπόν, όπου στεγάζονται οι εν λόγω πολύτιμες για τους πολίτες του Νομού, υπηρεσίες είναι κληροδότημα και ευτύχησε να βρίσκεται σε ένα προνομιακό χώρο με μεγάλο οικόπεδο»« Αυτά και άλλα πολλά γράφει και σωστά ο πολιτευτής Αρτας με το Κίνημα Αλλαγής, ο δημοσιογράφος και γραμματέας του τομέα Εργασίας του κόμματος, Χρήστος Μέγας. Για την ιστορία να θυμίσω απλά ότι το ΚΕΦΙΑΠ στο παλαιό νοσοκομείο ήταν έργο του αείμνηστου Γιώργου Παπαγεωργίου που δεν αξιοποιείται και δεν στηρίζεται όσο πρέπει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *